Снимка: Pediatric Associates of Frnaklin

Всеки може да стане баща, но да бъдеш татко е задача за цял живот. Бащите играят роля в живота на всяко дете, която не може да бъде изпълнена от никой друг. Тази роля може да има силно влияние върху детето и помага да той или тя да се оформят като личността, която ще бъдат.

Бащите и емоционалното развитие

Бащите, както и майките, са стожери в развитието на емоционалното добруване на детето. Децата очакват от своите бащи да поставят правилата и да контролират спазването им. Те също така очакват от бащите си да създават чувство за сигурност, и физическа, и емоционална. Децата искат бащите им да се гордеят с тях, и въвлеченият в грижата баща насърчава вътрешното порастване и сила. Изследвания показват, че когато бащите демонстрират привързаност и подкрепят децата, това влияе много силно върху когнитивното и социалното им развитие. Включеността на бащите насажда и чувство за благосъстояние и увереност в себе си.

Бащите слагат летвата за взаимоотношенията с другите

Бащите не само влияят върху това какви сме отвътре, но и какви взаимоотношения градим с хората, докато растем. Начинът, по който бащата се отнася към детето си, ще повлияе на това какво той или тя ще търсят в другите хора. Приятели, любими и брачни партньори ще бъдат избирани въз основа на това как детето е възприело значението на връзката си неговия или нейния баща. Моделите, които бащата установява във взаимоотношенията с децата си ще диктуват това как децата ще се отнасят към другите хора.

Бащи и дъщери

Момичетата зависят от бащите си за чувството на сигурност и емоционална подкрепа. Един баща показва на дъщеря си какво е добра връзка с мъж. Ако бащата е обичащ и нежен, дъщеря му ще търси тези качества в мъжете, когато е на възраст вече да се среща с тях. Ако бащата е силен и доблестен, тя ще търси мъже със същия характер.

Бащи и синове

За разлика от момичетата, които моделират отношенията си с другите въз основа на характера на баща си, момчетата моделират себе си според бащиния характер. Момчетата ще търсят одобрение от бащите си от много ранна възраст. Като човешки същества, ние израстваме, като имитираме поведението на хората, които ни заобикалят; така се научаваме да функционираме в света. Ако един баща е грижовен и се отнася с уважение към хората, малкото момче ще израсне в голяма степен със сходно отношение. Когато бащата отсъства, малките момчета търсят друга мъжка фигура, която да определи „правилата“ за това как да се държат и как да оцеляват в света.

Така че, днес не забравяйте да кажете на татко си, че го обичате и да му благодарите, че е тук с вас.

Автор: Pediatric associates of Franklin, https://www.pediatricsoffranklin.com/resources-and-education/pediatric-care/the-importance-of-a-father-in-a-childs-life/


One thought on “Колко важни са бащите в живота на децата?”

  1. Прекрасно послание към към всички! Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *