В самото начало на Седмицата на бащата с радио и телевизионния водещ Драго Симеонов говорим за бащинството, тийнейджърите, възмъжаването. Какво е да си имаш тийнейджър вкъщи, какъв е съветът му към родителите на тийнейджъри и на какво е успял вече да научи 17-годишния си син, споделя Драго в следващите редове.

Драго, съгласи се да станеш посланик на тазгодишната Седмица на бащата. Решихме да я наречем „Безценно с татко“.  Какво за теб е безценно по отношение на връзката с твоето дете?

Благодаря ви за възможността да сме заедно и в тазгодишната Седмица на бащата. Безценно за мен е да ме наричат „тате”. В тази кратка думичка е съсредоточен целият смисъл на живота.  

Някои хора казват, че детето не може да стане мъж, без да има дете. Така ли е според теб? Това, че си баща, свързано ли е и с твоето порастване?

Не смятам, че появата на дете е непременно свързана с възмъжаването. Понякога е по-близо до вдетиняването. Друг път не води до промени в развитието на човека. А има и хора, които се чичковци още 6-ти клас. Аз например не се имам за пораснал заради сина ми. Бях си точно толкова по-голям от него, когато се появи и растем заедно в грижата един за друг, усещането за света и темите на разговор. 

Вече имаш доста опит като баща, синът ти е тийнейджър. Какво ти даде бащинството през всички тези години?

Даде ми приятел. Бащинството е само думата, с която наричам отношенията ни, когато трябва да съм сериозен. Иначе в останалото време е голямо забавление, независимо дали събирам дрехи от пода или обсъждаме любимите си филми.

Кое е най-щурото нещо, което си правил със сина си? Какво първо ти идва на ум? 

Пуешки кюфтета с червени боровинки. Щуро е за мен по няколко причини. Първо – много пръска, докато се пържат и не знам как така останах толкова спокоен при чистенето, което виждах, че ще ми се отвори. После – щуро е, че синът ми може да готви и има такива авангардни кулинарни идеи. И не на последно място – щуро е, защото се получиха велики, а бях готов и да не е така. Понеже кайма от пуйка само по себе си е щуротия. 

Какво е да си имаш тийнейджър вкъщи? Какъв съвет би дал на родителите на тийнейджъри?

Тийнейджърите са хора, които или много бързат, или всичко е „след малко”. Ако човек успее да се вмести в този техен времеви диапазон, почти не се усеща, че са тийнейджъри. Съветът ми е да казвате „спокойно” на бързането и „аре по-бързо” на следмалкото.

На какво най-много искаше да го научиш като малък и успя ли да го направиш?

Да си връзва сам обувките. Че на един етап мислех, че е невъзможна задача.

Кой е най-милият ти спомен с твоя баща от детството?

Аз и сега имам мили моменти с баща ми, които бързо стават спомени. Но като малък обичах да скитаме по улиците, макар че за него това беше ходене по работни задачи, на които ме взимаше с него.

Какво искаш той винаги да знае за теб?

Че може и да не съм прав.

Най-големият ти успех като родител е…?

Че не съм се изгубил безследно.

Любовта на сина към татко е като …?

Пуешко кюфте с боровинки. Когато си много гладен.

Според теб нужна ли е у нас кампания, която да насърчава мъжете да бъдат по-активни в грижата за децата?

Нужни са мъже, които нямат нужда от кампания да го правят. Но никога не е излишно да говорим за това. Няма точна рецепта колко активност е точната пропорция. Това е тайнството на химията в живота.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *