Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА – 27.02.2019

Тук можете да намерите всичко необходимо за провеждането на смислен ден срещу тормоза в училище на 27.02, вкл. да свалите материали

Site pic

 

Инициативата Ден на розовата фланелка датира от 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

„Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“

„Ключ към Училище без страх“ кани всички ученици, учители и родители да отбележат Деня на розовата фланелка по свой собствен начин и да го споделят на платформата на събитието във фейсбук:

Ден на розовата фланелка 2019 (линк към събитието)

Отбелязването на Деня ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза всеки ден.

От тази година Фондация „Асоциация Анимус“, с подкрепата на МОН, Столична община и Фондация Оук, стартира нова програма „Клас от приятели“ за справяне с насилието и тормоза в училище в рамките на инициативата „Ключ към Училище без страх“.

Кампанията за Деня на розовата фланелка е съвместно с Национална кампания „Да Бъдеш Баща“, обединението „Детство без насилие“ и „Партньорство за учене и действие“.

Каним ви да качвате снимки и да споделете за протичането на Деня във вашето училище във Facebook в събитието Ден на розовата фланелка 2019, за да усетим заедно силата на съпричастността и взаимната подкрепа.

Как да се включите?

ако сте ученик, споделете с вашите съученици, приятели, брат или сестра идеята да носите розова тениска на самия ден 27 февруари.

ако сте родител, можете да сложите розова риза, блуза, шал или лентичка в знак на солидарност, поканете и други родители и ваши приятели да направят същото, изпращайки децата си до училището в сряда, 27 февруари.

ако сте учител, можете да намерите време и място за ваша собствена инициатива, чрез която да изразите съпричастност и да се включите в кампанията.

Предлагаме ви няколко идеи за групово занимание, която всеки учител може да проведе с класа си, за да отбележи и осмисли Деня. Описание за провеждането, стъпка по стъпка, можете да намерите на сайта:

bezstrah.org

По желание, допълвайте снимките, които качвате във фейсбук събитието със следната информация:

• къде: в кой град, кое училище, детска градина, местност или др.

• кой: може да не изписвате имената на хората от снимката, но отбележете от кое училище/детска градина, кой клас или група са децата, кои са възрастните, ако има такива на снимката – класните ръководители, родители, други.

• какво: по какъв начин отбелязвате Деня на розовата фланелка, с каква конкретна дейност?

• как: разкажете за атмосферата, в която е протекло събитието, възникнали ли са идеи, има ли препоръки, опишете с няколко думи отзивите за инициативата от участниците.

ВАЖНО!!!

• Споделяйте групови снимки и избягвайте да качвате индивидуални снимки*.

• Бъдете внимателни снимките да не накърняват чувствата на други хора.

• Не снимайте хора в ситуация, която е уронваща достойнството им и би могла да ги представи в лоша светлина.

• Не снимайте хора, ако са емоционално разстроени – сърдити са, викат или плачат.

*Снимките, на които има деца, трябва да бъдат придружени от писмено съгласие на родителите/настойниците на децата. Изключение правят снимки, представящи масово мероприятие – публика на футболен мач, състезание с множество участници, публика на концерт и т.н. 

МАТЕРИАЛИ ЗА ДЕНЯ НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА 2019, които можете да свалите оттук:

Покана за Деня на розовата фланелка 2019, която можете да изпращате към деца и родители

Плакат за Деня на розовата фланелка 2019, който можете да отпечатате и да ползвате

Допълнителни идеи за занимания за Деня - интересни предложения за конкретни дейности от фондация ДОИТ

 

 

 

Ако желаете да научите повече за проблемите, свързани с тормоз в училище и начините за справяне с него, можете да посетите следните сайтове:

bezstrah.org Ключ към училище без страх

animusassociation.org Фондация „Асоциация Анимус“

• mencare.bg Национална кампания „Да Бъдеш Баща“

endviolence.bg Обединение „Детство без насилие“