В Седмицата на бащата, която празнуваме през втората половина на ноември, говорим за бащинството и бащината грижа с журналиста Константин Вълков и актьорите Асен Блатечки, Александър Алексиев и Александър Сано.  

Какво “е” и какво “не е” един съвременен баща – така Константин Вълков, самият баща на две деца, откри срещата ни, посветена на връзката между таткото и детето и най-важните въпроси, свързани с нея. Срещата бързо се превърна в личен разговор с трима известни български татковци – актьорите Александър Алексиев, Александър Сано и Асен Блатечки. Те споделиха свои истории от живота и добри бащински примери, които биха окуражили един баща да даде на своето семейство най-доброто, на което е способен, но и в което искрено вярва.

Според Константин Вълков бащата трябва да приобщи детето към своя свят на възрастен вместо да се опитва самият да бъде дете.

Александър Алекиев разказа за голямото си семейство и представи един по-различен аспект на бащинството през ролята на мъжкия авторитет в лицето на по-големите му братя. “Когато снимах филма “Възвишение”, се налагаше да пътувам и да отсъствам от вкъщи доста време. Отне ми месеци да върна доверието на дъщеря ми в нашата връзка – но, да, всеки ден правиш стъпка след стъпка към детето си и не се отказваш.”

Александър Алексиев представи силата и важността на връзката с друга мъжка фигура в живота ни – тази на по-големия брат.

“Обичам да се гушкаме и целуваме непрекъснато – предвид малкото време, използвам всяка възможност, когато сме заедно с децата. Не трябва да се забранява, а да се обясни защо нещо не трябва да се прави – най-важното е да бъдеш приятел с децата си”, продължи разговора Асен Блатечки.

Асен Блатечки и Александър Сано, иначе лоши момчета в новото български кино, разкриха с колко нежност и отдаденост общуват с дежата си.

“Най-голямото задължение на родителите е да бъдат щастливи заради децата си” – сподели Александър Сано, който шеговито призна, че избягва да си задава въпроса колко добър баща е и винаги разчита на интуицията в отношенията си със своите деца.

Разговорът обхвана важни моменти в живота на бащата – обсъждането на забранените теми, близостта, приятелството, грижата и търсенето на качествено прекарано време.

И четиримата татковци бяха категорични в едно – образът на бащата може да бъде различен, семейните конфигурации могат да се променят във времето, но дълбоката връзка между родител и дете се изгражда всеки ден с любов, смелост и търпение. 

фотограф: Илиян Ружин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *