Да бъдеш добър баща до голяма степен означава да бъдеш добър приятел, балансьор в семейното общуване и разбира се – да си подкрепа за останалите

Казват, че родителството е отборна игра. Независимо от отношенията с партньора, от трудностите извън дома или изненадите на живота, изборът да продължим е само наш. Както и да се опитаме да направим по-добро.

По време на пандемията ролите в семейството се натовариха с нови задължения и очаквания, някои от които – непосилни. Имаме ли нужда от странична помощ и още една гледна точка? Готови ли сме да я чуем и кога сме изпуснали нишката в общуването?

Представяме Ви 8 алтернативи на 8-те организации зад инициативата „Да бъдеш Баща“, които обръщат внимание не само на бащинството, но и на пълноценните отношения в семейството. Добър пример сме, когато сме честни пред себе си и се изпратвим пред собствените ни страхове. 

Нека не подценяваме емоционалното си спокойствие в името на физическото оцеляване по време на Covid-19. Защото знаем ли, всъщност, коя е най-голямата заплаха? 

Извънредните времена изискват извънредни мерки

Като организация, която фокусира вниманието си върху българските семейства и възможностите да отгледат пълноценно своите деца в България, Асоциация „Родители“ се обръща към отговорните институции с предложения за промени в мерките за семейна подкрепа.

Сред предложенията им са разширяването на кръга на лицата, които имат право на помощ, облекчаването на условията на доходен критерий, предвиждане на обезщетение в зависимост от броя на децата в семейството и други актуални въпроси. Пълният текст на Становището може да бъде прочетено тук.

Във времето, когато всичко се случва в дигитална среда, екипът на Асоциация „Родители“ провежда и поредица уебинари, посветени на адаптацията в първи клас, медийно-дигитална грамотност и улесняването на децата в търсене на достоверна информация онлайн. 

Асоциацията търси нови алтернативи в разговора за бащинството, предлагайки ресурси по темата в сайта на „Да бъдеш Баща“. Екипът остава на разположение за подкрепа в семейната среда по време на изолация. 

Насилието не може да бъде толерирано в момент на пандемия

През последните седмици ни се налага да прекараме цялото си време с тези, които живеят заедно с нас под един покрив. За много хора това би могло да бъде изключително труден период. Адаптацията може да породи конфликти в семейството, депресията и тревожността често се проявяват под формата на агресия. От друга страна, децата изпитват страхове, които често се проявяват в поведението им, а родителите не са в състояние да им помогнат. Търсейки добри решения, Фондация „Анимус“ остава на разположение по време на Covid-19 с услуги и програми за всеки, който има нужда от психологическа помощ. Разговорите с консултант или психотерапевт могат да се случват по телефон или онлайн всеки работен ден. На разположение 24/7 остава Горещата телефонна линия за претърпели насилие – 0800 18 676. 

Понякога е трудно да споделим проблемите си на глас

За услеснение на всеки, който се нуждае от съвет на специалист, ИСДП предлага разговор по Skype или мейл. Консултациите могат да бъдат посветени на негативни мисли и проблеми, породени от изолацията, страхове и притеснения, проблеми в общуването с деца и юноши, възникнали в семейството конфликти, вербално и физическо насилие.

В безплатните оналйн услуги ще се включат психолози и социални работници от центровете на ИСДП в страната. Екипът ни напомня да не чакаме проблемите да излязат извън контрол, а при необходимост да потърсим навреме помощ от специалисти. 

Равновесие у дома, добри практики и още по-добри примери

…се търсят сред организациите в страната от Национална Мрежа за Децата. По традиция и тази година НМД ще отличи с наградите „Златна ябълка“ личностите и организациите, които са вложили усилия в създаването на среда за по-щастливи, умни и здрави деца. Ако желаете да подкрепите героите днес, можете да гласувате тук

През последните седмици напрежението все по-често ескалира – някои от членовете на семейството не могат да се справят, а в тези сиуации децата са най-потърпевши. НМД подкрепя „Децата на фокус“ – проект, посветен на медиацията между родители при спор помежду им. В инициативата взимат участие Асоциация „Родители“, ИСДП и други организации, обърнати към добрия живот на децата и пълноценните отношения в семейството. 

Общуването като изпитание – как се справя светът?

В условията на социална изолация общуването със семейството и децата може да се превърне в истинско изпитания, най-вече поради навиците и режима, който се промени за всички изключително рязко. Да бъдеш родител в условията на Covid-19 не е лесно и СЗО в партньорство с други глобални организации обръщат сериозно внимание на темата с полезни съвети.

Отговорите на СЗО на въпросите как да бъдете позитивни и да не се стресирате, как да отговаряте на въпросите на децата за епидемията, как да помагате на децата, когато по цял ден са вкъщи и как да структурирате семейната програма, може да откриете на страницата на фондация „Лале“. Фондацията насърчава социалната отговорност в българското общество, като дава достъп и до преведени материали за помощ на семействата и икономиката по време на извънредната ситуация, препоръчани от европейската организация с богата история Families Europe.

Сред препоръките са: спешна оценка и посрещане на различните потребности на семействата чрез разработване на универсални мерки, прилагане на мерките на ЕС в отговор на Covid-19 за осигуряване на здравна защита за всички без дискриминация, както и засилване на капацитета и разширяване на възможностите за финансиране за услуги в подкрепа на рискови групи от хора. 

Интернет превзе живота ни – трябва ли да бъдем внимателни? 

Спорно е кой от двата свята – виртуалният, или реалният – е по-активен в момента и в кой се случват повече неща. Интернет превзе дори обичайни неща като пазаруването и училището. Логично е и някои не толкова приятни неща да се пренесат активно онлайн – напр. онлайн тормозът сред децата и подрастващите е скочил значително. Ако имате проблем онлайн – от технически затруднения до тормоз и изнудване – съвржете се с Националния център за безопасен интернет и неговата консултативна линия за онлайн безопасасност на тел. 124 123, където ще получите подкрепа. Координатор на Центъра е фондация „Приложни изследвания и комуникации“, а партньор – Асоциация Родители. 

Уязвими, по-уязвими, най-уязвими

Като част от сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола“, Български Център за Джендър Изследвания се обръща към най-уязвимите в периода на Covid-19 – жертвите на психологически или физически тормоз. Наред със здравните рискове се появява и една по-голяма заплаха за тези, които често не могат да защитят себе си – децата, жените и възрастни хора с увредено здраве. Освен чрез националната денонощна специализирана линия (0800 11 977), подкрепа ще бъде предоставяна от специалисти от цялата страна – квалифицирани психолози, юристи, социални работници с богата практика и водещ опит в борбата срещу насилието.

Да уважаваме себе си и другия 

На пръв поглед клише, тази етична норма се превръща в предизвикателство за много семейства в необичайните условия на живот. Сега всичко се случва под един покрив – споделяме цялото си време и личното пространство, което има нови параметри. Мисията на фондация ДОИТ е насочена именно към постигане на равнопоставеност на половете, социална справедливост и равенство във всички сфери на живота. Сред приоритетите на организацията е съзнанието за необходимост от  създаване на мрежи за солидарна икономическа взаимопомощ сред женските групи и други групи в неравностойно положение. Да бъдем заедно в трудностите е не само тема на деня. Това е тема на бъдещето и отношенията в един променен свят. 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *