КАК ДА СЪЗДАДЕМ ЗАБАВНИ МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ?

В Седмицата на бащата заговаряме за музиката и споделеното време

Музиката е навсякъде. Музиката е за всички. Музиката изразява всеки. Това с пълна сила важи и за децата във всяка възраст – от най-малките до порасналите тийнейджъри.   Бебета се люлеят, подскачат или движат ръцете си в отговор на музиката. Много деца в предучилищна възраст измислят песни и си пеят, докато играят. Децата в началното училище се учат да пеят заедно като група, а някои – да свирят на музикален инструмент. По-големите танцуват под звуците на любимите си групи и използват музиката, за да създават приятелства и да споделят чувства.

unsplash/ jelleke vanootegh

С други думи музиката е важна част от развитието, връзката със семейството емоционалното израстване на всяко дете. Предложим ви една забавна идея, в която да въвлечете цялото семейтсво и да изпълните дома си с веселие, смях… и малко различен шум.

Ето и нея – парти с домашно направени музикални инструменти. Нека тенджерите, празните консервени кутии, сламките, чашите, лъжиците влязат в действие и се превърнат в барабани, перкусии, хармоника и какво ли още не.

  1. Импровизирана хармоника

Хармониката е очарователна с малкия си размер и отчетлив звук, но как работи всъщност? Ако погледнете вътрешността на хармониката, ще видите, че тънките ленти от месинг с различна дължина вибрират, когато издишате в инструмента. Можете да имитирате този механизъм, като залепите различни по размер сламки и силно духнете.

2. Барабани от кенчета или консервени кутии

Барабаните са инструментът, който създава ритъм и темпо във всяка мелодия. А за да създадете барабани у дома, са необходими само няколко кенчета или консервени кутии. Ако сте по-смели и търпеливи, винаги може да включите и тенджерите и тиганите в ролята на ударни инструменти. Само дайте на децата подходяща пръчка, лъжица, вилица или черпак и нека новата песен започне!

3. Тамбура от хартиени чинии

Когато шумът от „барабаните“ идва в повече, е време децата да видят как се прави домашна тамбура. За целта са нужни две хартиени чинии, прежда и малки звънчета. Когато прилепите двете чинии лице в лице, остава само да ги свържете една с друга по края, като използвате преждата. Звънчетата прикрепете към нея на еднакво разстояние. Да видим как звучи този интрумент и колко можем да танцуваме под звуците му!

4. Воден ксилофон

Ако търсите инструмент с множество звуци, предлагаме ви този музикален воден ксилофон. Нужни са само няколко чаши и една лъжица. Чашите се пълнят в различно количество вода и при всяко потъпване на лъжицата на ръба им, децата ще могат да чуят различен музикален тон. И един съвет – започнете с ритъм до определено темпо с една чаша и постепенно нека всеки от семейството да  можете да се присъедините с друг звук или друга чаша. Скоро ще сте на път да направите своя собствен домашен музикален шедьовър!

Ако вече сте направили своите импровизирани инструменти и купонът вкъщи тече с пълна сила, може да направите клип и да се включите в инициативата на кампанията „Да бъдеш баща“ и Седмицата на бащата, която се провежда между 9 и 16 ноември 2020 под надслова „Ритъм с татко“! Качете клипа в социалните мрежи с хаштаг #РитъмСТаткo, #ДаБъдешБаща или #WorldFathersWeek и може да спечелите страхотна награда за цялото семейство.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *