Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

ОУ „Екзарх Антим І“ – Пловдив в седмица на бащата 2017

За поредна година родители и ученици от Основно училище „Екзарх Антим І”, припознаха като свои идеите на Националната кампания „Да бъдеш баща“.

Традиционно и тази година през месец ноември, учениците от трети „а“ клас при Основно училище „Екзарх Антим І“ – Пловдив, поканиха бащите да участват в инициативите по повод Седмицата на бащата, част от международната кампания MenCare. Водени от идеята за включване на значими за формирането на децата личности, при третокласниците гостуваха двама от бащите.

Приемайки идеята на кампанията „Да бъдеш Баща“, житейски урок за  децата показа д-р Жоро Тричков. Той показа пред децата най-важните качества, които трябва да притежава човек, за да успее; убеди ги колко е важно мястото и значението на ученето за постигането на каквато и да е победа, увлекателно и подробно представи най-хуманната професия – тази на лекаря.

4  20171106_191415

За втори път, гост в класа бе асистент д-р Христо Кисов, част от екипа на Българска академия на науките и Институт по оптически материали и технологии “Акад. Йордан Малиновски”. Благодарение на съпричастността му към кампанията „Да бъдеш Баща“, третокласниците наблюдаваха атрактивни физични опити, като игра на цветовете на светлината, минигръмотевици, електромагнитно взаимодействие, термоелектрически ефекти. За пръв път имаха възможността да надникнат през окуляра на микроскоп и сами да заложат обекти за изследване.

Родителите на първокласниците бяха сред най-активните през Седмицата на бащата. В 1„a“ клас също гостува лекар,това бе бащата на Мартин Бабаков д-р Климент Бабаков.

На 7-ми ноември 2017 г. при децата от 1 бклас, бе бащата на Ема Петрова – Христо Петров, който увлекателно разказа за своята професия „компютърен специалист” и сподели интересни неща за компютрите и техните възможности. Учениците разбраха какви добри помощници могат да им бъдат „умните машинки”, а някои от тях си пожелаха да станат добре подготвени компютърни специалисти, когато пораснат. Г-жа Бъчварова, класен ръкововодител и децата връчиха на своя гост почетна грамота за участието му в Седмицата на бащата – 2017 година.

На 10-ти ноември още един смел татко беше на гости при децата в 1бклас. Бащата на Димана, г-н Мариян Юруков, разказа на ученолюбивите деца за ползите и вредите от лекарствата. Научиха и защо трябва да се приемат витамини и как ваксините защитават човека от опасни болести. Децата получиха и полезни и интересни подаръци.

Седмицата на бащата за 2017 година в 1бклас закри бащата на Звездомир – г-н Георги Михайлов, който разкри на децата как се правят машините и каква е професията „инженер”. Първокласниците видяха важни съставни елементи от машините и разгледаха схемите, по които работят инженерите. Децата подариха грамота на своя гост.

20171113_082020 IMG_20171113_083346

Сред учениците от 2„в“ клас бе бащата на Калина Стойчева – Александър Стойчев. Той е съдия на киноложки изложби и отглежда и тренира соколи за лов. Учениците научиха за това как се оценяват кучета, как се тренират за изложби, как се обучават соколи и кой е най-бързият сокол.

Седмицата 6 – 10 ноември 2017 година, в четвърти „В“ клас, също бе изпълнена с много инициативи и дейности, посветени на бащата. В понеделник, 6 ноември, на класа гостува бащата на Лора Стоянова – господин Георги Стоянов, който пренесе учениците в света на своята професия. С увлекателен разказ той ги запозна с градоустройствения план на Пловдив и етапите в изграждането на една сграда. Показа им чертежи, снимки и сподели как протича ежедневието на един архитект. В края на срещата голяма част от четвъртокласниците избраха кариерния път на архитекта, а  господин Стоянов получи приз „Баща за пример“. Във вторник на 7 ноември, всеки ученик написа писмо до своя баща, в което благодареше за всичко, което е научил от него и за всеки един миг, в който са били заедно, писмата бяха придружени и от ръчно изработена картичка и допълнени с целувки. В сряда и четвъртък, учениците от четвърти „В“ клас, представиха свои проекти на тема „Аз и моят баща“ – постери, презентации, снимки, текстове, разказваха за силната си връзка с бащите. Всеки татко получи и послание от класния ръководител -  госпожа Нина Караиванова. В петък гост в същия клас, бе господин Красимир Дангалов, родител на Антоанета Дангалова. Той поведе учениците през тайните на лекарската професия и нейните предизвикателства. Доказа, че за да бъдеш добър лекар, трябват много познания, а за да бъдеш добър баща – много умения.

520171114_125524

Специално по повод Седмицата на бащата, в двора на ОУ „Екзарх Антим I“, се проведе демонстрация от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Пловдив. Направено беше показно учение за гасене на пожар, в която педагогическите специалисти и техните възпитаници от начален епап, имаха възможност да участват. Малчуганите, наблюдавали зрелищното представяне на пожарникарите, си тръгнаха развълнувани и доволни.

Благодарим Ви, уважаеми бащи!