Снимка: All Pro Dad

Искате ли да бъдете невероятен баща, или просто средностастически? Мисля си, че нямаше да четете това, ако не искахте да издигнете ролята си на баща на ново равнище. Трудната част на това да преминеш на друго ниво е, че се иска посвещаване, фокус, сериозна работа и воля за промяна. Трябва да се срещнем със слабостите си и да се смирим, че ги притежаваме, за да можем да се справяме с тях. Наскоро бях предизвикан като мъж и баща от една проповед на Брайън Том, наречена „Движи се!“

Една от мислите, която изскочи на преден план за мен беше да идентифицираме враговете си. Можем да определим „враговете“ по доста различни начини, но ние ще изберем да ги дефинираме като нещата, които ни пречат да станем по-добра версия на самите себе си. Като си мисля за моите врагове като баща, това са нещата, които ми пречат да бъда човека, от който децата ми имат нужда – нещата, които ми отнемат това да бъда невероятен татко. Реших, че три неща от тези, които Брайън Том посочи, пасват на бащинството. Добавих и две от мен. Ето петимата врагове на бащинството.

1. Гняв.

Неконтролируемият гняв може да нанесе доста щети. Кара децата да се чувстват несигурни и необичани. Ще има моменти, в които ще се ядосваме, но трябва да работим за това да запазим контрол. Дали става дума за стрес, непосрещнати очаквания, или че се чувстваме неадекватни, трябва да се справим с подлежащия проблем, който причинява гнева ни. Иначе ще достигнем до точката на пречупване и ще избухнем.

Когато загубите контрол: признайте го, извинете се, и помолете за прошка. И на спирайте да работите по темата.

2. Мързел

Това е най-изискващия период от живота ни. Децата ни, работата, евентуално родителите ни, и съпругите ни (ако сме женени) имат нужда от нашето време и енергия. Да, бащинството е изтощително, но времето, в които можем да влияем на децата и близките си, е кратко. Когато мързелът ни завладее, ние се изключваме и изпускаме възможността да обичаме децата си и да се грижим за тях. Те са в ранима възраст и се нуждаят от нашата ангажираност и напътствия. Да се изключваме може да доведе до спиране на порастването и да отслаби чувството им за идентичност.

Когато ви домързи: Включете се. Помнете, че децата ви имат нужда от вашето присъствие. Потърсете хора, които да ви помогнат да се държите отговорен, че се раздавате изцяло.

3. Разсейване

Лесно е да се разсееш в днешно време. Всеки може да ни достигне със съобщение, имейл, обаждане или с каквото и да е, с което си общуват хората на вашето работно място. И това дори не покрива социалните медии, игрите или каквото друго ви хваща погледа. Едно е да използваме тези неща, за да се свързваме с децата си, но, ако е твърде често, те ни карат да се отнасяме.

Когато се разсеете: Фокусирайте се. Спомнете си кое е важно и удържайте границите. Премахнете източниците на разсейване. Ако е телефонът ви, изключвайте го, когато се приберете вкъщи.

4. Егоизъм

Да търсим само своите интереси води до безчувственост и загуба на връзката с близките ни. Не ме разбирайте погрешно – със сигурност може да си имаме своите хобита и да търсим време, в което да сме сами. Но има голяма разлика между това да опитваме да се подобряваме и да търсим почивка, за да бъдем по-добри за нашите деца, и това да си егоистичен. Дали това, което правите ви прави по-добри за вашите деца, или ви кара да сте по-отсъстващи?

Когато сте егоистични: Пожертвайте се. Ако някое желание, хоби, или дори мечта влияе негативно на връзката с децата си, откажете се от него. Помнете, че да бъдеш баща е призвание. Изживейте го с отдаденост.

5. Пасивност

Ако отстъпим пасивно назад, децата ни ще скитат из живота оставени да се оправят в него сами. Децата ви имат нужда от вас. Както проповедта на Брайън Том ни казва в заглавието си, трябва да се движим. Да бъдем много добри бащи изисква от нас да се потопим в грижите, трудностите и мечтите на нашите деца, и да предложим подкрепа, напътствие и дори дисциплина. Когато сте пасивен: Поемете инициативата. Изучавайте децата си и влезте в техния свят. Задавайте им въпроси. Провеждайте неудобните разговори, подходящи за възрастта.

Автор: Би Джей Фостър

Материалът е от: All Pro Dad, https://www.allprodad.com/5-enemies-of-fatherhood/


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *