Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

40 неща, които искам да кажа на моя син – част 2

5_Uchene_1

Снимката е заснета със съдействието на семейство Василеви за целите на кампанията „Да бъдеш Баща“ фотограф: Петър Вълчев

 

Това е продължението на списъка от 40 неща, които бащата Марк Черноф (Marc Chernoff) иска да каже на своя син Мак:

21. Задай си високи цели. Нека мечтите ти са големи, вълнуващи и не се съмнявай в тях. Защото те ще те движат напред. Което е недостижимо за теб сега, един ден ще бъде достижимо. Така че продължавай напред.

22. Чудеса се случват всеки ден. Когато мислиш, че да се случват чудесата е нещо нормално, ще ги очакваш. А да очакваш чудо е най-сигурният начин да ти се случи чудо.

23. Когато правиш нещо – прави го с ентусиазъм и отдаденост. Не оставяй недовършени неща – в живота, в любовта, в работата си… Всяка сутрин се питай кое е наистина важно и имай смелостта да изживееш деня според отговора.

24. Целенасочените усилия се отплащат. С нагласата „както ми е удобно“, човек не постига много. Докато ако правиш „каквото е необходимо“, ще вървиш напред. Помни, че усилията не са разход или загубено време, а източник на ценни резултати.

25. Това, което си способен да постигнеш, най-вече зависи от това, колко го искаш. Когато нещо е много значимо за теб, можеш да го постигнеш. Когато си устремен, отдаден и упорит, ще постигаш целите си.

26. Винаги можеш да направиш малка крачка към мечтите си. Нищо от твоето настоящо ежедневие не може да те възпре да следваш мечтите си с малки стъпки във всеки момент. Използвай всяка спънка и разочарование като стимул да следваш мечтите си с още по-голяма решителност.

27. Поне веднъж месечно отделяй време да празнуваш своите успехи.

28. Мненията на хората не е необходимо да са твоята реалност. Информирай се от тях, но не ги оставяй да те ограничават. Цени себе си и своите идеи, бъди себе си. Ако не искаш другите да ти казват какво да правиш в живота, имай смелостта да им го заявиш.

29. Понякога нарушавай правилата. Не нарушавай закона, а правилата. Ако винаги следваш нечии други правила, то значи не се развиваш, а само се подчиняваш.

30. Единствено ти можеш да избереш какво има значение за теб и какво – не. Всичко в живота ти ще има значението, което ти му придадеш.

31. Вслушвай се в интуицията си. Когато нещо ти се струва правилно, значи е правилно за теб. И обратното – ако усещаш, че нещо не е редно, то значи не е редно за теб. Обръщай внимание на своите чувства и усещания и ги следвай.

32. Приемай и разбирай недостатъците си. Защото когато си приел своите недостатъци, никой не може да ги използва срещу теб.

33. Всяка грешка е стъпка напред. Ти всъщност не правиш грешка, а решение коя ще е следващата ти най-добра стъпка.

34. Всеки ден е чисто начало. Не се отказвай от Днес, заради това какво е било Вчера.

35. Никой миг не е пропилян когато си го изживял потопен в него и с цел. Цени всеки момент, защото малките моменти изграждат значимостта в живота.

36. Отнасяй се към всички и особено към себе си с доброта и уважение. При всяка възможност казвай на хората около теб хубави неща. Живей така, че всички да се радват на присъствието ти и да оценяват твоята доброжелателност.

37. Приемай важните извинения, които така и не си получил. Ако обичаш някого, на когото искаш да простиш, освободи го от нуждата да ти се извинява за каквото и да е.

38. Истинската любов е свобода. Тя освобождава от очаквания, изисквания, правила и отношения, които човек би наложил на обичаните хора. Чистата любов е благословена когато приемаш любимия човек такъв, какъвто е и му даваш свободата да прави собствени избори.

39. Всеки човек, когото срещаш, може да те научи на нещо важно. Всъщност, хората, с които ни е най-трудно да се справяме, могат да бъдат най-ценните ни учители.

40. Няма значение колко много знаеш, защото има още много неща, които не знаеш. В почти всяка ситуация волята да признаеш, че може да има нещо, което не знаеш, може да промени всичко. Отиди някъде на ново място и безброй нови възможности ще се открият пред теб. Направи нещо различно и всякакви страхотни нови неща ще последват. Дръж ума си винаги отворен.

Финални размишления
Преди всичко мисля, че най-доброто, което можем да направим за децата си докато растат, е да им позволим да правят неща за себе си, да им позволим да бъдат силни и отговорни, да им позволим свободата да опитват нещата в реални условия, да им позволим да хванат автобуса или влака и да се учат от самия живот…да им позволим да бъдат по-добри хора, да им позволим да вярват повече в себе си.

Сега е ваш ред…
Какво бихте добавили към списъка?
Какво искате да кажете на децата си преди да пораснат и да спрат да ви слушат?

Марк Черноф в MarcandAngel.com