Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

40 неща, които искам да кажа на моя син – част 1

Ще ви представим един интересен и даващ поводи за размисъл списък от 40 неща, които баща иска да каже на своя син.

Бащата е Марк Черноф (Marc Chernoff) и споделя в своя блог:

„Преди 7 седмици съпругата ми Ейнджъл роди сина ни Мак. Изживяването бе чудо. Както ще потвърди всеки родител, раждането на дете дава съвършено нов смисъл на живота, особено когато това е твоето дете. То е едно от онези изживявания, които не можеш да разбереш напълно, докато не преминеш през него.

Тази сутрин се събудих, мислейки за цялото това ново преживяване да си родител, и две мисли изскочиха на преден план: „Как се случи, че изведнъж с Ейнджъл вече сме родители? Уау!“. А после: „Има толкова много неща, които искам да кажа на сина ни Мак – възможно най-скоро, преди той да е станал ученик и заедно с приятелите си да е вече голям, за да слуша. И преди ние с майка му от „мама и тати знаят най-добре“ да сме поставени в категорията “майка и татко нищо не разбират“.

Така че в случаен ред написах 40 неща, които смятам да кажа на сина си (и на неговите сестра или брат когато им дойде реда):

1. Отношението е нещо малко, но с голямо значение. Не възприемай нещата просто такива, каквито са, а се отнасяй към тях по начина, по който искаш да са. Разочарованието и стресът идват не от самите събития, а от начина, по който ги възприемаш и им реагираш. Ако промениш своето отношение, разочарованието и стресът ще си отидат.

2. Опитът се натрупва с начина, по който възприемаш нещата. Опитът изгражда твоите възгледи и вярвания. Твоите вярвания задават поведението ти. А поведението ти се превръща в опит.

3. Освободи се от нуждата да се оплакваш от живота и да мрънкаш. Наслаждавай се на моментите, които преживяваш сега. Смени фразата „трябва да“ с действие. Има толкова много неща, за които ние се оплакваме, докато други хора биха искали да имат шанса да ги правят.

4. Положителната нагласа винаги се отплаща. Мислите ти имат свой собствен живот. Те оставят следи във всичко, което правиш. Затова прави мъдър и обмислен избор. Бъди стряскащо положителен. Бъди едновременно забавен и креативен, смешен и радостен. Усмихвай се колкото може повече. Усмивката всъщност променя излъчването на тялото. Тя променя физиологично настроението – прави те щастлив. Тя ще те накара да се чувстваш по-добре и да бъдеш по-добър.

5. Негативното мислене прави живота по-кратък. Времето ти на този свят е ценно и незаменимо – не го хаби в гняв, негодуване и озлобление.

6. Притеснението е най-големия враг на настоящия момент. То отнема радостта ти и те кара да мислиш само за него, без да правиш друго. Тревожността е всъщност твоето въображение, което те кара да си представяш неща, които не искаш да се случат.

7. Не бягай от нещата; бягай към тях. Най-добрият начин да избягаш от нещо лошо е да бягаш към нещо хубаво.

8. Нищо не е толкова лошо, колкото изглежда. Нищо. От всяко преживяване и опит можеш да извлечеш скрита полза.

9. Благодарността помага във всяка ситуация. Можеш да постигнеш радост и хармония чрез благодарност. Бъди благодарен за проблемите, които НЯМАШ.

10. Всичко се напасва идеално, въпреки че понякога изглежда, че все едно се разпада. Вярвай в естествения напредък . Щастието ще ти позволи да си напълно ОК с нещата, такива каквито са, отколкото да ги желаеш различни или да се притесняваш за това, какви не са. Когато животът се „разпада“, нещата всъщност може да се подреждат…може би за първи път.

11. Промяната е необходима. Промяната е в самата същност на живота. Всъщност всяка секунда от живота ни всичко се променя. Колкото и добра или лоша да е настоящата ситуация, това ще се промени. Това е нещо, на което можеш да разчиташ. Така че никога не приемай, че нещата ще си останат такива, каквито са. Животът се променя, така че и ти можеш да се промениш. Поеми си глътка въздух. Миналото вече е заминало. Фокусирай се върху това, което можеш да направиш, а не върху това, което си можел или е трябвало да направиш.

12. Можеш да се справиш с много повече, отколкото си мислиш. Приемай всеки момент, без да съдиш или да се тревожиш. Напомняй си, че всичко е наред и че можеш да се справиш с всичко.

13. Ако имаш проблеми – това е добре. Означава, че се развиваш. Единствените хора без проблеми са тези, които не се занимават с нищо.

14. Да си пропиляваш времето отнема също толкова много енергия, колкото и да го използваш умно. Далеч по-добре е да се изтощиш от усилия и учене, отколкото да си изморен от това да не правиш нищо.

15. Има голяма разлика между това да си зает и да си продуктивен. Не бъркай движението с напредъка. И кончето-люлка се движи постоянно, но никога не се придвижва напред.

16. Не можеш да постигнеш нещо, ако не си опитал да го направиш. Всички твои постижения са следствие на неща, които си опитал. Така че опитвай! Пътят от „искам“ до “имам“ е в правенето.

17. Правилното нещо и лесното нещо рядко са едно и също. Прави това, което е значимо и удовлетворяващо, а не само това, което е удобно и лесно. Избирай да правиш нещата, които те правят по-силен, учат те и чрез тях растеш и изразяваш себе си.

18. Не можеш да дадеш най-доброто от себе си, ако не бъдеш себе си. Понякога се спирай за момент и си припомняй кой си и зад какво заставаш, кои идеи и принципи са истински и значими в твоя живот.

19. Важно е да откриеш работа с призвание. Ще бъдеш най-добрият в работата си когато имаш значима, положителна и амбициозна цел. Затова никога не следвай цели, за които работиш с неохота. Следвай такива цели, които те държат буден нощем от вълнение.

20. Винаги се придържай към най-високите си приоритети. Когато обстоятелствата и хората те дърпат в различни посоки, избери да се придържаш към най-ценните за теб неща в живота. Най-важно в живота ти ще бъде онова, което ти си решил, че е най-важното.

следва продължение…