Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Как изглеждат 480 дни бащинство

Швеция е държавата предоставяща най-добрите възможности на родителите да се грижат за новородено дете. Общо държавата дава възможност да се ползва майчинство и бащинство за рекордните общо 480 дни.
Практически България остава „само“ 70 дни назад – според нашето законодателство бащата може да поеме грижата за детето за 410 дни при две условия – детето трябва да е навършило 6 месеца, и, разбира се, да има съгласието на майката.

Swedish DadsШведското правителство прави още една стъпка – дава възможност за равенство между родителите в грижата за децата им. За да насърчи бащинската активност и равностойното родителство, правителството предоставя възможност за така наречения „Бонуси за равенство“ – колкото повече дни се разпределят равномерно между родителите, толкова по-голям е бонусът.ма и фини детайли – бащите са задължени да прекарат поне 2 месеца (60 дни) в отпуск по бащинство. Ако не го направят, семейството губи целия отпуск от 480 дни.
В своята фото история „Шведски татко“, Йохан Беевман документира мъжете, които се възползват шведския закон за отпуск по бащинство, за да прекарват повече време с бебетата си.
Въпреки сериозните надбавки и бонуси, Беевман казва, че само 14% от шведските бащи споделят 480-дневния родителски отпуск с партньорите си. За Швеция този дял може да изглежда малък. Изследването на Национална кампания „Да бъдеш Баща“ сред родители на деца от 0 до 17 годишна възраст обаче показва, че в България под 1% от татковците ползват своето „дълго“ бащинство. Българският баща се придържа към 15-те дни след раждането на детето – над ¾ от бащите ползват тази възможност. На фона на 410 дни това изглежда малко, нали? Но пък нека имаме предвид, че швейцарците и това си нямат…

Но има факти. Един от тях е, че всяко дете е малко един път в живота си. Това е уникално време за детето – то открива света, показва ни го по нов начин, изгражда най-важните черти на личността си. Развитието на човешкия мозък е най-бурно, докато навършим три години. Без сравнение с никакъв друг период от живота ни. Добре, знаем, че това е важно време. У насобаче не всеки може Swedish Dads   да си позволи да не ходи на работа толкова време, звучи малко като е лукс, нали? Ценно е да знаем, че над 2/3 от българските родители биха прекарвали повече време с децата си, ако можеха да си го позволят финансово. Какво ли се случва с татковците, когато останат да гледат децата си? Поглеждаме пак към Швеция.
През погледа на своя обектив Беевман се опитва да си отговори на въпросите: Какво се е случило с тези мъже? Как са се променили отношенията им с тяхната партньорка, с детето им и какви са били очакванията им преди да предприемат тази крачка?

Ето няколко думи от татковците на снимките:
Хуан Карденал е ползвал 18 месеца отпуска по бащинство – 9 с Иво (1 г.) и 9 с Алма (4 г.).
„Вечно ще съм благодарен за възможността да съм в отпуск толкова дълго време. Бащинството промени начина, по който гледам на живота: промени ритъма ми и имах време да помисля за нещата. Вторият път дори имах възможност да сменя работата си, и едновременно с това да съм до децата си, когато те се учаха да ходят, да говорят и да ядат  :) .“
Не, не захаросваме нещата, просто хората са различни. Ето и друго мнение:
Маркус Прантер е в 6 месечен отпуск по бащинство със сина си.

„Тези разпоредби са глупави. Би трябвало да можеш да си вземаш отпуск за децата ако искаш, а не защото правителството ти казва… Колкото повече чакате, преди да вземете отпуск, за да гледате детето си, толкова по-трудно ще изградите връзката си него – колкото по-малки са децата, толкова по-лесно е за тях да приемат новите неща и да създават отношенията си.“
С този проект Беевман се опитва да представи уникалната система за родителска подкрепа в Швеция и да вдъхновява други бащи – в страната и извън нея да видят ползите й. 

Изложба обикаля Германия, САЩ, Китай, Уганда и дори съседна Румъния.

В статията са използвани материали от:

This Is What It Looks Like When Men Are Allowed To Take 480 Days Of Paternity Leave

Swedish Dads

Swedish Dads Swedish DadsSwedish DadsSwedish Dads