Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Присъствието на бащата по време на раждане

Ще ви представим резюме на проучването „Влияние на присъствието на бащата по време на раждане върху сексуалните отношения в двойката“ с автор Олга Дукат.

 

olga dukatОлга Дукат е сертифицирана дула и инструктор за подготовка за раждането към Childbirth International, инструктор по пилатес за бременни, доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, студентка по акушерство трета година, майка на три деца.

 

 

Темата за присъствието на бащата по време на раждането е противоречива и могат да се чуят крайно противоположни мнения. Привържениците на идеята описват колко положително се отразява това върху връзката между двамата и колко нежни чувства ще изпитва бащата към детето си след като види как то се появява на бял свят. Категоричните противници на идеята твърдят, че това е прекалено силен стрес за мъжа, който може да наруши здравата мъжка сексуалност. А истината е, че всяко семейство, всяка двойка е уникална и всеки мъж присъствал на раждането на детето си го преживява по свой собствен начин. Присъствието на едни мъже помага, присъствието на други би могло да направи раждането дори по-трудно. Темата е твърде комплексна, а въпросът няма един единствен правилен отговор валиден за всички.

Историческата справка показва, че преди един век, когато повечето бебета са се раждали вкъщи, този въпрос изобщо не е стоял на дневен ред. По онова време всички са знаели, че раждането е „женска работа”. На мъжете са им давали практически задачи като да преваряват вода и други подобни, но не и да участват в самото раждане. Днес, в 21 век, в много от развитите страни този въпрос също не е на дневен ред – всички знаят колко е важно бащата активно да участва по време на „раждането на семейството”. Много жени дори не могат да си представят да родят без участието на партньора си. В много болници по света е напълно нормално да присъства бащата, има индивидуални родилни зали и всичко необходимо, за да може това да се случи.

Присъствието на бащата по време на раждането става популярно в повечето развити страни през 1960-те години. Тогава жените са усетили нуждата да им помага бащата на детето докато раждат. Другата тенденция по това време е към намаляване на семейството, така че в ежедневния живот на повечето жени бащата на бебето е единствения близък човек.

Около 1970-те се появява теорията, че присъствието на бащата ще заздрави връзката в семейството и ще доведе до намаляване на процента на разводите. А също и че присъствието на бащата като познат човек ще направи раждането по-леко и ще доведе до намаляване на процента цезарови сечения. „Партньорското раждане” става все по-популярно, благодарение на влиянието на Световната Здравна Организация. В някои страни процентът стига до 80% – например в някои здравни центрове в Чили (Aguayo et al, 2012). В страните от Източна Европа и Русия и това е сравнително нова тенденция, навлиза преди 10-15 години. В други страни бащите все още са изключени от родилните зали, например в Тринидад и Тобаго (Mendes-Franco, 2014).

Българските жени и мъже все още имат много резерви към това бащата да присъства по време на раждане, не е толкова разпространено, но въпреки това вече има така опция в много болници, особено в големите градове.

birth-woman1

Присъствие на бащата по време на раждането – предимства

  • Емоцонална подкрепа

На първо място, раждащата жена има нужда от подкрепата на близък човек, когото познава добре и на когото има доверие. В нашето общество най-често този човек е бащата на бебето. Като неин партньор той знае какво я кара да се чувства добре, как да я докосне, как да намери точните за нея думи, които да я успокоят. Присъствието му намалява страха и безпокойството и жената по-лесно успява да се отпусне. Персоналът в повечето болници е много натоварен и не може през цялото време да стои до жената – така тя не е сама.

  • Физическа подкрепа

Бащата може да направи доста неща за да помогне на жената си чисто физически – да я придържа, да й помогне да смени позата, да я масажира, да прави топли компреси на кръста, да я държи за ръка. Той ще може да удовлетворява молбите и “капризите” ѝ – да подаде възглавница, да донесе вода и т.н.

  • Комуникация с медицинския персонал

Бащата ще може да задава въпроси, да отстоява предпочитанията на майката пред медицинския персонал, когато тя не е в състояние. Той е адвокат на нейните интереси – може да изиска повече внимание, наблюдение, допълнителен преглед ако има нужда. В случай на необходимост той ще извика лекаря или ще обясни на жената какво се иска от нея.

  • Връзка с бебето

Бащите, които установяват връзка с бебето още в момента на раждането, по-лесно общуват с него след това. Добре е, ако по някаква причина бебето не може да се даде на майката веднага, бащата да бъде първият човек, който ще го гушне, ще му говори и ще го посрещне на белия свят.

Много психолози смятат, че ранните контакти на бебето с родителите имат важно значение за заздравяването на връзките в семейството. Бащите, които са присъствали на раждането споделят, че веднага са се привързали към бебето и са усетили емоционален подем. Редица изследвания показват, че тези бащи по-бързо се включват в грижите за бебето и по-силно се привързват към тях, отколкото мъже, които не са помагали на съпругата си по време на раждането и веднага след него. (Keller et al, 2004). Друго проучване показа, че бебетата, които са били в контакт с бащата след цезарово сечение са били по-спокойни и са плакали по-малко. (Erlandsson et al, 2007) [2]

Благодарение на съвместния престой по време на раждането, семейството не се разделя на различните етапи и след раждането майката и бащата заедно се грижат за бебето и взимат активно участие в живота му. Участието на мъжа в целия този процес помага за събуждането на бащинския инстинкт, защото се смята, че той се формира по-късно отколкото при майката.

Присъствие на бащата по време на раждането – недостатъци

  • Силен стрес за мъжа

Съществува мнение, че не всеки мъж може да издържи да присъства по време на раждането. Това мнение има известни основания. Жената пристъпва подготвена към раждането. Така е замислено от природата, че благодарение на хормоналните промени и промени в нервната система, мисловната дейност на раждащата сякаш се изключва, иначе тя би действала затормозяващо на процеса на раждането – жената превключва на ниво инстинкти. С бащата не се случва нищо подобно и той пристъпва към раждането неподготвен. Затова за част от мъжете раждането е свързано с огромно емоционално натоварване. От друга страна, ако таткото се безпокои прекалено много, ще предава вълнението и страха си на жената и това ще ѝ се отрази негативно. Един напрегнат мъж ще спомогне за увеличаването на напрежението в родилната зала.

Разбира се, много зависи от това как протича самото раждане. Някои раждания са леки и бързи, а други са толкова тежки, че дори човек с опит може да изпита силен стрес. Затова е добре бащата да може във всеки един момент да промени решението си дали да присъства. Изглежда, че присъствието на оперативно раждане се отразява по-малко негативно, може би защото там нещата са под контрол, а майката не изпитва болка.

  • Негативно влияние върху сексуалните отношения в двойката

Разпространено е мнението, че е възможно мъжът, присъствал на раждането, да загуби сексуалното влечение към жена си. Да, възможно е, особено уязвими в това отношение са двойки, които и без това имат трудности във връзката си. Също това се отнася за емоционалните и впечатлителни мъже – сцените на болка при жената могат да предизвикат трайни отрицателни емоции.

„Тайнството има роля в това да се появи сексуалното привличане. Преди повечето жени не са могли да си представят мъжът им да ги гледа докато раждат. Първата реакция е „Ами сексуалният живот след това?” Има много двойки които се разделят няколко години след раждането. Те са добри приятели, но вече не са сексуални партньори. Раждането на бебето е допринесло за намаляване на сексуалното привличане между тях.” – пише д-р Мишел Оден в статията си „Може ли присъствието на мъжа по време на раждането да бъде опасно?”

Не бива обаче да се свързват възникналите сексуални проблеми само с присъствието на мъжа по време на раждането. След появата на бебето се променят много неща във семейните отношения – рязко намалява количеството свободно време, в това число и времето за общуване с партньора. Много работа, умора, недоспиване, раздразнителност могат да потиснат другите чувства. Мъжете често се чувстват изолирано, защото бебето вече отнема цялото внимание на жената. Жената може да има шевове и дълго време да изпитва дискомфорт по време на полов акт, което също оказва своето влияние.

Проучванията показват, че и бащите и майките могат да преживяват посттравматично стресово разстройство след много трудни раждания. Въпреки това, твърденията, че сексуалната връзка в двойката може да бъде повлияна негативно (например М.Оден 1999) са получили малка емпирична подкрепа.

  • Жената се притеснява

Възможно е присъствието на мъжа да попречи на жената да се държи толкова свободно, колкото би искала или да се срамува от поведението си след това. Тук имам предвид издаването на звуци, заемането на различни пози, неволното изпускане на урина и все неща, които са част от едно нормално раждане. Другият вариант е да се притеснява как се чувства той и това да я напряга. допълнително.

  • Прекалено активен баща, който пречи

Има много заблуди за това какво точно да прави мъжът по време на раждането. Има и много различни мъже: някои могат да останат тихи и незабележими, докато жената ражда, други се държат като наблюдатели, трети като защитници, четвърти като инструктори.

Бащата не може да играе ролята на коуч, защото самият той има нужда от подкрепа. Не е добре да дава инструкции на жената как да диша, как да напъва – не би могъл да го усети и няма да му е комфортно в тази роля, както и на нея, защото ще ѝ пречи да се концентрира върху нейните усещания. Най-добре е да играе естествената си роля на любящ партньор и да я обича.

Ролята на бащата по време на раждането

По време на първия период на раждането мъжът може да оказва емоционална подкрепа на жената и да облекчи болките с помощта на масаж, топли компреси, смяна на позициите и други. Напомня ѝ как да диша правилно и я успокоява. Грижи се за нея – подава ѝ вода, държи ѝ ръката, поддържа я в удобна поза и т.н.

По време на втория период на раждането, когато бебето излиза, е най-подходящо да застане до главата на жената, за да си спести съвсем естествената, но шокираща за неподготвения човек гледка на излизането на бебето. Може да продължи да окуражава жената с фрази като „Справяш се чудесно” и „Още малко остава”, да стане свидетел на раждането на своето дете и с помощта на акушерката да пререже пъпната връв. Ако не му е комфортно, може да излезе от залата по време на втория период на раждането.

Раждането може да бъде изключително натоварващо както физически, така и психически. По време на целия процес мъжът не бива да забравя и за своите собствени нужди от храна, вода, сън, почивка. Трябва да се чувства свободен да излезе във всеки един момент, ако случващото се е прекалено стресиращо за него.

kak-se-sluchvat-partnorski-razhdane-s-mzha-si_423

Какво мислят мъжете?

А.Щ, 30 г, мениджър локации, София

Като цяло бих определил изживяването като леко притеснение, заради новото изживяване, но не и заради самия процес.

По отношение на промяна в нашите отношения след раждането, считам че присъствието ми беше полезно и за двама ни, определено връзката ни е по-силна от преди, а чувството на привързаност към детето според мен е доста по-силна, отколкото ако не си бил свидетел на целия процес. Знаейки през какви трудности минава малкото човече и виждайки как се появява в непознатия за него свят се чувстваш ангажиран много повече с бъдещото му развитие, отколкото ако просто те информират, че след n-часа жена ти е родила и всичко е наред.

По отношение на сексуалните отношения не виждам връзка между раждането и тях, като изключим чисто физиологичните и хормонални промени, които настъпват в женския организъм. От психологическа гледна точка нищо не се е променило. Естествено, чувствам се много по-привързан към жена ми от преди раждането на малката.

А.М, 34 години, програмист, Варна

Имах желание да присъствам още на първото раждане, но поради объркване в плана се наложи секцио. Присъствах на следващите две и съм много щастлив от това. Това ми помогна да започна да обичам и уважавам жена си още повече. От там, естествено, и сексът стана още по-добър. Уважението и признателността към майка ми също се възвърнаха.

С децата съм изключително близък и съм щастлив, че при две от тях съм първият образ, който са видели и помирисали на този свят.

Какво мислят жените?

Лора, висше образование, София

Моят мъж присъства. За мен беше важно да е там по две причини: първо, вярвам, че неговото присъствие предотврати още по-грубо отношение, второ, имам усещането, че това той да види как се ражда детето му, го накара по-силно и от самия момент на раждането да го заобича.

При на самото раждане му бяха позволили да стои до главата ми и да я придържа по време на напъните и това мисля за него беше много важно, защото го накара да се почувства като участник в този важен момент.

Как се е отразило на сексуалните отношения – положително. И въобще съм убедена, че при едни нормални партньорски отношения, колкото по-активно участва бащата в раждането, толкова по-добре се отразява това на сексуалните отношения, защото се увеличава зарядът любов между двамата, а любовта е в основата на секса.

Й, 30 г, София

Съпругът ми присъства на раждането на първото ни дете! Справи се блестящо, помагаше ми много дори само да ми държи ръката. Още, когато разбрах, че съм бременна му казах, че няма да раждам сама. Родих в Бостън, САЩ, а както знаете повечето мъже присъстват там.

Единственият проблем беше, че по едно време той погледна отдолу. Смея да твърдя, че сексуалният ни живот беше пълен провал след това за около 1 година, не искаше да ме докосва около 5-6 месеца, при положение, че правихме секс до края на бременността ми.

Интересното обаче е, че след това всичко се върна към нормално. Искаше да присъства и на второто раждане, но беше с големия син и просто нямаше как. А, за третото нямаше време да влезе в родилното. Добре, че не беше, защото всичко се обърка и родих със секцио. Той е твърдо за това бащите да са до жените си по време на раждането!

Румяна, София

Според мен всичко при мъжете зависи от психиката им – за щастие, моят няма никакви проблеми с присъствието си на раждането, но знаехме още преди това, че няма да се притесни. За него единственото важно беше появата на детето му и подкрепата към мен, а не как изглеждам аз. За мен обаче неговото присъствие промени много нещата – ако преди съм имала задръжки някакви, притеснения, свързани с тялото си и т.н, след споделеното раждане вече нямам никакви такива проблеми. Така че от моя страна има много положителна промяна!

В разговори с приятели в последствие се съгласихме, че и за двамата преживяването би могло да бъде описано като най-романтичния момент, който сме споделяли – нито годеж, нито сватба, нито цветя и диаманти могат да се сравнят със сближаващия ефект, който раждането имаше върху нас.

Заключение

Въпросът дали бащата да присъства на раждането е комплексен. Важно е какви са отношенията в двойката, която идва да ражда. Ако в отношенията цари любов и взаимно разбиране, бебето е очаквано, тогава е съвсем естествено за таткото да подкрепи жената и да проконтролира, че всичко ще протече гладко. След това преживяването не се отразява негативно на сексуалния живот на двойката, напротив, още повече ги сближава. Ако двойката има проблеми във връзката си или ако бащата не е подготвен за раждането, присъствието му би могло да доведе до проблеми, включително и в сексуален аспект.

В много болници в България е възможно бащата да присъства на раждането и тази тенденция постепенно набира популярност. Отношението на медицинския персонал към присъствието на бащата не винаги е позитивно. Често за тях това е човек, който не може да помогне с нищо, само се пречка. Но трябва да осъзнаят простия факт, че когато жената е по-спокойна, процесът протича по-добре. Вместо да се опитват да разубеждават двойките от присъствието на бащата, те трябва да уважат техния избор и да им помогнат да се подготвят така, че да бъдат спокойни и да знаят какво да правят. Ако двете страни в този процес си сътрудничат и си помагат взаимно, събитието ще мине максимално гладко за всички, а майката и бащата ще запазят прекрасни спомени.

Смятам, че двойките не бива да се поддават на модата, а внимателно да преценят кое е най-доброто за тяхното семейство. И ако са решили бащата да присъства, наистина добре да се подготвят за този важен момент.

Олга Дукат

Благодарим на Олга за позволението да публикуваме резюме на нейното проучване и ѝ пожелаваме все така всеотдайно да подкрепя раждащи двойки и да посреща с усмивка и любов техните деца :)

Пълния текст на проучването, както и повече мнения на анкетирани майки и татковци, можете да прочетете на http://doula.bg/2015/04/20/fathers-presence-at-birth/