Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Конференция „Да бъдеш Баща“ – опита и поуките

15319570_10208045441474635_1975141212_n

 

На 1 декември екипът на Национална кампания „Да бъдеш Баща“ организира конференцията „Да бъдеш Баща“ в зала betahaus в София. Целта ни беше да съберем опит от нашите партньори в цялата страна, да го споделим и да помислим какво можем да препоръчаме на българските училища, детски градини и организации, които биха искали да станат част от Национална кампания „Да бъдеш Баща“.

Събрахме се над 80  души от различни краища на страната – много от нас са участвали в кампанията, други дойдоха, за да научат за нея. Уви – не можехме да съберем всички, които са участвали – както ще видите, много сме. Разделихме конференцията на два панела „Татко в училище и детската градина“ и „Бащите и мъжете в социалната работа“, за да покрием най-пълно работата ни по „Да бъдеш Баща“.

Официалните гости, които уважиха събитието ни, подкрепиха смисъла на кампанията и доказаха, че темата за значението на бащата може да бъде приета като важна от българските институции. Приветствени думи изказаха Асен Александров, съветник на министъра на образованието и директор на 51 СУ „Елисавета Багряна“; Таня Ковачева от Фондация ОУК, Вяра Рангелова от УНИЦЕФ България и Благовест Стоилов от Агенцията за социално подпомагане. Благодарим ви за подкрепата!

Благодарим и на нашите международни гости Питър Бейкър и Джон Крауноувър. Господин Крауноувър ни разказа за опита в привличането на бащи в училище на Западните Балкани.

Какво научихме?

Ако искате да поканите бащите за инициативи заедно с техните деца, бъдете сигурни – те откликват. Ако им е за първи път, може да са малко неспокойни – сега какво ли ги чака? Ако вече имат опит – отзовават се на друго сърце. Някой направо питат дали ще правите още инициативи. Други трупат идеи какво да се направи. Трети директно сами започват да организират инициативи.

Да поканим бащите в училище и детската градина е само за добро – и за децата, и за мъжете, и за учителите. Децата повишават самочувствието си, общуват по-свободно, радват се на възможността да „покажат“ татковците си на другите. Бащите, освен че се забавляват, започват повече да уважават учителите, особено след като са усетили какво е да застанеш пред цял клас и да му разкажеш нещо интересно. Учителите стават по-спокойни в общуването си с родителите, когато знаят, че могат да се обърнат и към бащата, и признават значението на бащите за работата.

Социалните работници от своя страна започват да разпознават мъжете като хора, които могат да помогнат в процеса на подкрепа към семействата и с които има нужда да се работи. Колегите от панел „Бащите и мъжете в социалната работа“ се обърнаха към присъстващите учители и директори с предложението заедно да търсят възможности да работят заедно, защото често учителите са тези, които знаят най-добре кои деца и семейства имат нужда от подкрепа.

Партньорите на Национална кампания „Да бъдеш Баща“ са много – освен 10-те управляващи организации, кампанията има 12 организации-посланици – нашите мисионери, и над 220 организации-съмишленици в цялата страна, много от които също заслужават титлата „посланик“ заради активната си работа и отношението им към значението на бащите за децата.

Специални благодарности към участниците в двата панела за споделения опит, мисли, и вярата в общата ни кауза.

Панел „Татко в училище и детската градина“: Петя Русинова, директор на ОУ „Никола Вапцаров“ в с. Селановци, Мариана  Тодорова и Геновева Йотова от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, гр. Ботевград, Мария Гълъбова-Петкова от Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии, гр. Ямбол, Марияна Недялкова от детска градина „Мир“, с. Селановци.

Панел „Бащите и мъжете в социалната работа“: Мариана Писарска от Сдружение „Деца и юноши“ , гр. София, Мария Гинева от Сдружение „Бъдеще на децата“, гр. Казанлък и Кирил Кирилов от нашия партньор Фондация „За нашите деца“.

Благодарим на всички партньори от Обществения съвет на „Да бъдеш Баща“ нашите партньори за подкрепата в организирането на конференцията и специално на Цвета Брестничка от Асоциация Родители и Борислава Гицова от Институт за социални дейности и практики за страхотното модериране на двата панела, както и на Георги Апостолов от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, за отличното водене на конференцията.

Нека завършим с живия цитат на директора на ОУ „Никола Вапцаров“ в с. Селановци госпожа Петя Русинова: „Участваме в „Да бъдеш Баща“, защото кампанията има ясна цел и смисъл. Като директор аз често задавам въпроса „Каква е целта?“ на всички, които искат да ме убедят да правим нещо. Досещате се, че не винаги получавам отговор. А тук целта е напълно ясна – това е за доброто и на децата, и на бащите, и на училището.“