Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Българският календар на татковците

 

v_tochno_do_syrceto

Честита Коледа на всички :) Вчера (отново) се честваше Деня на бащата – по повод деня, в който се чества паметта на Йосиф, таткото на Исус Христос. Честито (отново) на всички татковци!

Нека, по повод празника, ви разкажем малко за българския „Календар на таткото“. Международният Ден на бащата се празнува на третата неделя от месец юни, и национална кампания „Да бъдеш Баща“ го отбелязва вече трета година. В този ден ние правим инициативи в цялата страна, на които децата да направят подарък на бащите или други важни за тях мъже – дядо, батко, чичо и т.н.

Защо не сега, през декември?

- Защото в „Да бъдеш Баща“ смятаме, че всеки баща е важен за децата си, и не искаме да ограничаваме празника на тези татковци и деца, които вярват в Мохамед, Буда, или други, или пък в нито един от тях.

- Защото „Да бъдеш Баща“ се обръща към всички мъже, независимо дали са биологични бащи, или не, с посланието да се грижат за близките си деца, момичета и родители.

- Защото искаме мъжете и татковците да получат специално внимание, а не да останат в празничната сянка на Коледа и Нова година.

- И защото много хора у нас, които работят в училища, детски градини, музеи, театри, неправителствени организации и др. и много, много деца искат днес да са с близките си, а през юни са с нас за Деня на бащата.

А на прага на зимата, през втората седмица на ноември, идва Седмицата на бащата. През нея даваме възможност на бащите да зарадват своите деца и близки, като ги заведат на театър, музей, уъркшоп, състезание и какво ли още не.

Тук вече чувам някои майки да проскърцват със зъби: „Ден на бащата през юни, че и по Коледа?!? ЦЯЛА Седмица на бащата през ноември?!? А майките само с един осми март!?! Не е честно!“ Скъпи майки, ние не ви подценяваме. Ние знаем, че не можем без вас в насърчаването на мъжете да бъдат по-грижовни. Искаме просто да покажем на бащите и мъжете у нас, че те са не по-малко важни за вас и децата когато се грижат и са заедно с вас в израстването на децата всеки ден, а не само с изкарването на пари. Че връзката на мъжете с децата е важна за израстването и на малчуганите, и на големите мъже. Защото и децата, и мъжете растат, когато са заедно. Така че, скъпи майки и дами, не се сърдете, а ни подкрепете – ще доведе само до добро.

От името на „Да бъдеш Баща“ желаем на всички татковци, мами, деца (и порасналите деца сме нечии дечица) весели празници, светли и силни сърца, и да се чувствате на мястото си, както истинският мъж поставя детето на мястото му – точно до сърцето си – защото най-голямата ти сила е в това да бъдеш баща.