Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Да бъдеш Баща в училище: епизод 2

Mejdinna sreshta 29022016

 

На 29 февруари екипът на Асоциация Родители беше на междинна среща в Козлодуй с началните учители от училищата, които участват в панела „Училището кани бащата“:

СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“, гр. Козлодуй

СОУ „Христо Ботев“, гр. Козлодуй

ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“, с. Бутан

ОУ „Никола Йонков Вапцаров”, с. Селановци

Междинната среща е част от продължителната работа на учителите и Асоциация Родители за привличане на бащи и други важни за децата мъже в училищния живот. Припомнихме си откъде сме тръгнали през октомври месец миналата година, когато на въвеждащото обучение обсъждахме колко ценно за децата е важните за тях мъже да бъдат близо и колко значима е близостта с децата за самите мъже.

Тогава учителите решиха да измислят свои инициативи, в които да включват мъже. Измислиха ги, и ги осъществиха. И така, с едно изречение, обобщаваме не само многото работа, която те свършиха, а и толкова много емоции – на децата, на бащите и майките, и на самите учители, които станаха причина това да се случи.

А какво се случи? Бащи преподава уроци, разказваха за професиите си, строиха къщички за птици, четоха приказки, обличаха розови фланелки срещу тормоза в училище, играха волейбол, садиха дръвчета, правиха сандвичи и какво ли още не.

Но какво се случи някак между другото? Бащите се почувстваха значими; децата започнаха да гледат с други очи на съучениците си, след като видяха бащите им; децата се почувстваха и по-сигурни; учителите установиха, че да се работи с бащи е лесно и весело.

Да, може да кажете, че захаросваме нещата. Защото имаше и трудности, естествено, нищо не е лесно, когато се работи с хора. Но пък е смислено, когато се получи. Екипът на Асоциация Родители и учителите от Козлодуй, Бутан и Селановци продължава напред!

Можете да разгледате и презентациите на училищата:

ОУ Н.Й. Вапцаров Селановци – Да бъдеш Баща

СОУ Св. Св. Кирил и Методий Козлодуй – Да бъдеш Баща

СОУ Христо Ботев Козлодуй – Да бъдеш Баща