Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Вълнуващ Ден на бащата в ПГЛПЕХТ – град Ямбол

 

 

IMG_2149

 

На 19.06.2015 г. в Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии – гр. Ямбол се проведоха инициативи, свързани със Световния ден на бащата. На този ден, благодарение на нашите партньори в лицето на Комплекс за социални услуги за деца и възрастни – гр. Ямбол, имахме възможността да отбележим Деня на бащата с няколко интересни мероприятия, предизвикали вниманието на родители и ученици от нашето училище. Като начало представихме кампанията посредством пътуваща изложба „ Да бъдеш баща”, която включва фотоси с различни послания за истинския мъж.

Учениците от ПГЛПЕХТ подготвиха специална сценична постановка, пресъздаваща семейната обстановка, като бе изведено приoритетно значението на здравата и устойчива връзка между децата и бащата, неговият авторитет и намеса за разрешаването на проблемите и подкрепата на младите в семейството. Координацията, разбирателството и взаимното уважение между родителите и това как те заедно търсят начин за връзка със своите деца също бе важен акцент в сценичната изява.

След края на представлението участниците представиха постери със следните послания към аудиторията:

  • Да бъдеш баща е пример
  • Да бъдеш баща се изисква воля и доброта
  • Да бъдеш баща означава да си партньор на своята жена
  • Да бъдеш баща се изисква да си отговорен

Финалът на пиесата бе с положителен край и показа как в трудностите, които животът поднася на младите хора, житейските обрати, емоционалните проблеми и възрастови кризи, през които преминават, те имат своите бащи, чиито ръце са готови да се протегнат към тях , за да ги изправят, когато са паднали и да им помогнат в избрания път.

IMG_2150

IMG_2120

 

 

 

 

 

 

 

 

За да се придаде и спортен дух на мероприятието, бяха включени и две игри, в които взеха участие отборно бащи и синове. Първата бе състезание за майсторски футболни умения. Победител бе отборът, направил най-много крачета с топка, като това донесе много емоции, адреналин и забавни моменти за участващите. Втората игра бе дърпане на въже, като тук се включиха по-голям брой играчи – други ученици от присъстващите, майки. Победители бяха отборите, които издърпаха три пъти противниковия отбор. Денят завърши с раздаване на картички с послания за истинския мъж и силата на това да бъдеш баща.

IMG_2160

IMG_2155

Цялото мероприятие донесе много настроение и накара всички да мислим колко е важна ролята на бащата в пълния смисъл на думата. Всъщност най-важният извод е, че бащата е този, чиято социална роля непосредствено оказва влияние върху бъдещото личностово формиране и начин на функциониране на детето.

Инициативата обобщихме с една позната фраза, отразяваща по най-добрия начин казаното до тук за мястото на бащата в живота на своите деца – „В този свят може да си само един човек, но за някой ти си целия свят!”

IMG_2167