#ВръзкатаЕВажна

Rear view of daughter holding father’s hand while standing on shore at beach

За осма поредна година Национална кампания „Да бъдеш Баща“ ще отбележи международния Ден на бащата. Тази година датата е 19 юни – третата неделя от месеца, както всяка година. 89 страни в света са избрали този ден за Деня на бащата. Затова и това се приема за международния Ден на бащата, и затова изборът на Национална кампания „Да бъдеш Баща“ пада именно върху този ден.

Както всяка година, много училища и детски градини от цялата страна ще се включат в инициативите за Деня на бащата. Щастливи сме, че създадохме традиция в България да отбелязваме този празник, както и българската „Седмица на бащата“, всяка втора седмица на ноември.

Отново по традиция, дългогодишните ни партньори от фондация „Лале“, с подкрепата на Столична община, Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Столична дирекция на вътрешните работи, ще организира обичаното от всички семейства събитие, на което децата и татковците ще могат да разгледат отблизо специални полицейски животни, автомобили, джипове, мотори и пожарна кола. Събитието ще се състои на самия Ден на бащата, 19 юни, от 11:00 до 13:00 часа на площад „Александър Невски“. Заповядайте!

Този Ден на бащата ни заварва с добри новини за татковците! Предложени са промени в Кодекса на труда, според които бащите ще имат възможност да взимат двумесечен отпуск до навършване на 8 години на детето. Отпускът ще може да се взима и на части, и ще бъде платен от държавното обществено осигуряване. Предстои да се уточни размера на обезщетението, но сумата, която откриваме в медиите е 710 лв. Национална кампания „Да бъдеш Баща“ ще се радва да помогне за популяризирането на тези мерки.

Пожелаваме на всички деца, бащи, майки и други важни за децата мъже – вуйчовци, чичовци, дядовци, батковци, братовчеди, треньори и др. Щастлив ден на бащата и не забравяйте колко важна е тази връзка.

Нека не забравяме също, че, поради войната, безброй много деца или са изгубили бащите си, или са разделени от тях за неясно колко време. Нека откриваме щастието на бащинството и на уникалната връзка, която мъжете имат с децата и с мисълта, че не всеки има тази възможност. Много деца и у нас живеят без бащите си – дали поради работа в чужбина, раздяла, смърт. Надяваме се, че и тези деца имат поне по един важен мъж в живота си, защото #ВръзкатаЕВажна. Ако искате да научите повече за Деня на бащата, Национална кампания „Да бъдеш Баща“ и защо връзката е толкова важна, свържете се с Давид Кюранов от Асоциация Родители, координатор на Национална кампания „Да бъдеш Баща“, на 088 71 4785 и и-мейл david.kiuranov@roditeli.org.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *