Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Денят на розовата фланелка 2016

655-402-rozovo-myzhe-deca-tormoz

Опитахме се да си дадем сметка какво се случи у нас по повод 24.02 – световния ден срещу тормоза, познат и като Ден на розовата фланелка. Преди Деня се питахме: доколко познат е у нас този ден всъщност? Кой мъж или момче ще иска да облече розово, този традиционно „момичешки” цвят, за да подкрепи инициативата?

Оказа се, че има много такива мъже и момчета. Оказа се, че училищата в България, които честват Деня на розовата фланелка и то далеч не от днес, са много повече, отколкото очаквахме. И че много от тях се присъединиха към призива на Национална кампания „Да бъдеш Баща” и поканиха бащите и други важни за учениците мъже, които облякоха розово и подкрепиха посланието „Мъже срещу тормоза: на нас ни пука за нашите деца!”.

Благодарим на всички, които подкрепиха каузата „Не на тормоза в училище”, и на всички, които помогнаха тази кауза да стане още по-популярна. На всички, които са се замислили за това какво всъщност преживяват децата, когато са на училище всеки ден, и за това къде е границата между „трупането на жизнен опит” и тормоза, особено системния такъв.

Какво ни напомни 24.02? Че училището не е изолиран остров, оазис, в който оставяме децата, докато сме по своите си задачки, нито пък страшно място – а че най-ценното за нас и за децата ни, коeто можем да направим, е да опознаем училището или детската градина на нашето дете, неговите учители и родителите на съучениците му; да се учим да общуваме с децата – защото те всъщност прекарват повече от времето си извън къщи и е ценно да можем да си говорим с тях за това какво преживяват, да споделим с тях собствен опит. Защото това е най-добрият начин да ги предпазим.

Благодарим на всички, които се включиха в българския Ден на розовата фланелка 2016!

Давид Кюранов

координатор на Национална кампания „Да бъдеш Баща“