Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Двойна Седмица на бащата за децата от втори „б“ клас на 120 ОУ в София

месец май – 2014 година

Предстои инициативата „Седмица на бащата“ на Асоциация Родители и Фондация ПИК.

Презентирах инициативата на родителска среща, която беше няколко седмици преди това, като събитие, което е много важно и значимо и в което би било добре да се включим и ние като клас и за което ще ни трябва време да се подготвим и да го обмислим. Когато седмицата наближи, пуснах съобщение – покана за участие на страницата на родителите на класа във Фейсбук и няколко последователни дни с различни постове ги приканвах да се включат.

На първото общо събитие на моста на НДК – „Тате, почети ми!”, се отзоваха 6 семейства, заедно с моето семейство. Това беше и най – многобройната група в сравнение с останалите класове и училища, които се включиха в проявата. Общо от цялото училище дойдоха 12 семейства. А гледката беше прекрасна!

k3

k5

 

k7

k6

k4

k2k1

В понеделник раздадох на децата значки, флаери и балони. Направихме кът в класната стая, който украсихме също с плакати и балони.

За срещите с бащите реших да подходя по следния начин:
1. Детето представя баща си, от което и двамата изпитват гордост.
2. Детето асистира и избира кое от децата да помага, ако трябва.
3. След презентацията на таткото, отново детето му връчва специално подготвена за целта книжка-подарък с грамота „Тате, обичам те”
4. След това публикувам снимките, които съм направила на страницата ни във Фейсбук с кратък коментар за събитието и персонална благодарност към таткото.

Сряда – децата се запознаха с таткото на Румен- инж. Денков, който много увлекателно ги запозна с електричеството, как да се предпазваме и как да го използваме безопасно. Показа уред, който реагира със звуков сигнал на предмети, които са проводници на електричество и накара децата да поднасят предмети към уреда, за да се убедят сами. След това подари на всички по един фазомер, защото този уред „бил нужен за всяка къща“.
Изненадите не свършваха. След това раздаде на всяко дете по един кабел, фасонка и крушка, показа им как да направят електрическата верига, така че да светне крушката и накрая, след като ги провери дали светят /а те светнаха абсолютно всички/, им ги подари. Така всяко дете си тръгна от училище с този интересен подарък, с който по думите на майките, са играли и обяснявали как трябва да се случват нещата и в следващите няколко дни.
Сигурна съм, че завинаги ще си спомнят за този човек и за първата си собствена електрическа верига.

В сряда се запознаваме с още един татко, който ни представя издадената си книга и ни обяснява по какъв начин помага на хората да си намерят по-добра работа. Децата бяха много впечатлени и естествено всичко разказали вкъщи.

В петък дойдоха двама бащи, а дадоха заявки още трима – гинеколог, зъболекар и шеф на продажби на „Мазда”, но с последните си обещахме, че инициативите ще продължат и в следващата учебна година, тъй като „Седмицата на бащата” беше и последната учебна седмица за моите първокласници.
Двамата бащи, които дойдоха в петък, също бяха интересни за децата. Първият ги запозна със своето хоби – риболов. Показа им различни видове стръв, гледаха филмче за рибите и риболова, хвърляха въдици в коридора на училището и т.н. Всяко дете искаше да пипне и да види.
Вторият – строителен инженер – им показа сгради, в чието построяване е участвал. Беше изготвил мултимедийна презентация за интересни световни сгради – децата видяха най-високата сграда в света, най-интересната и т.н. Разказа им как се строи сграда, рисува по дъската изкопи, кранове, багери и накрая подари за всяко дете комплект чертожни инструменти.
Много ни се искаше тази седмица да продължи още дълго, за да може всички татковци да ни гостуват.

 
Накрая на седмицата ни очакваше играта на петанк, в която се включиха 5 семейства.
А след това игрите и предизвикателствата на Фамилатлона в Южния парк. Там пък голямата награда за участие в игрите за бащи и деца– велосипеда, се падна за късмет на семейство от моя клас.

fmkolelo
Така – емоционално и полезно, приключи инициативата. Участващите бяха удовлетворени и изпитаха истинско удоволствие от общуването помежду си.

Догодина очакваме „втората вълна” т.е. – татковците, които не можаха да ни гостуват в клас, но изявиха желание. А сигурно и други ще се престрашат. Ще видим….

След 6 месеца …

месец ноември – 2014 година

В нашия клас за втори път тази година се проведе Седмицата на бащата от 17.11. до 22.11. 2014. Този път, за да поканим татковците, изработихме специални покани.

kk1kk2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kk3
За да сме заедно през цялата седмица с всички бащи, независимо от това, че някои нямаше да успеят да дойдат лично, нарисувахме портрети на татковците и ги подредихме по стените из цялата класна стая. Така всяко дете виждаше баща си през цялата седмица. А рисунките така се обсъждаха, че за кратко време всеки знаеше на всеки портрет чий баща е.

kk6kk4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
По предварителна уговорка в кой час и по какви теми ще разговаряме, започнаха да идват татковците, а децата се вълнуваха и очакваха всяка среща с нетърпение.
Преди да започнат срещите, трябваше синът или дъщерята да представят баща си, при което и двамата изпитваха голяма гордост от случващото се. „Днес, при нас е дошъл моят татко. Той се казва……… и ще ни разкаже………, а аз ще му бъда помощник.”

kk7
През тази Седмица научихме:
- Как се прави бизнес и как можем да изкарваме пари с г-н Милен Иванов – консултант бизнес развитие;
- Как се прави кино с г-н Иван Тонев – продуцент, кинооператор;
- Кои са сетивните органи и за човешкото тяло – с д-р Николай Попов;
- Как се миксира музика – с DJ Антонио;
- Как и с какви материали да си изработим бижу – с бижутера г-н Милен Воденичарски;
- Как и с какви материали да си направим кукли за куклен театър – със сценографа г-н Крум Крумов;
- Играхме на баскетбол в час по физкултура с г-н Антон Мурджев – спортист и автомонтьор;
- Чухме ценни съвети за ски-спорта и карането на ски от г-н Георги Бобев от Българската федерация по ски;
- На 21.11. – Ден на християнското семейство – ни гостува историкът Момчил Методиев, който ни разказа за първите цивилизации, за раждането на Исус Христос, за Въведение Богородично и за други исторически и библейски факти. Разгадавахме ребуси и загадки.

kk9kk8

 

 

 

 

 

 

 

След всяка среща връчвахме лента „Горд татко” и малка книжка с благодарности.

kk10
А после отправяхме и своето предизвикателство към бащата– да се разпознае в изложбата от портрети. Имахме и жокер – ориентир: всяко дете беше нарисувало баща си с любимата му риза. Разбира се, децата помагаха, като насочваха с думите „топло” и „студено” и радостно ръкопляскаха, когато таткото се познаеше.

kk11kk12

 

 

 

 

 

 

 

Седмицата приключи когато децата свалиха портретите на татковците си, нарисуваха портрети и на майките си, изработиха и картичка за Деня на християнското семейство и занесоха своите подаръци вкъщи. А каква е била атмосферата там – можем да отгатнем!

Направихме и табло на „гордите бащи”!

kk13
Класен ръководител: Красимира Таскова – 120 ОУ „Г.С.Раковски”, София