Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Денят на бащата в… Италия!

festa del papa

В Италия това е денят на Свети Джузепе (Йосиф), бащата на Исус Христос и се празнува на 19 март. За католиците този ден е символ на бащината любов, състраданието, милостта, щедростта и приемането.

Нашите колеги от кампанията за бащинство в Италия – мрежата „Градината на бащите“ (Il giardino dei padri) организираха серия от събития. Тази година денят премина под насдлов „Аз съм тук“, като символ на бащата, който застава на мястотоси до своето дете, което от своя страна много напомня последната българска Седмица на бащата през ноември 2016, наречена „Баща на място“. Колегите от Италия създадоха 4 слогана на картички, произлезли от идеята „Аз съм тук“:

„Аз съм тук, защото имаш нужда от мен“

„Аз съм тук, защото аз имам нужда от теб“

„Аз съм тук, защото вярвам в равенството“

„Аз съм тук, но бих искал да можех да прекарвам с теб повече време“

io ci sono

Първите три слогана въплъщават ценностите на международната кампания за бащинство „MenCare Global”, а последният е насочен към твърде краткия отпуск по бащинство в Италия – едва два дни при раждане на дете, които ще станат 4 през… 2018 година. В това отношение в България даваме далеч повече възможности – 15 календарни дни при раждане на дете (член 163, алинея 8 от Кодекса на труда). И големия български хит – след навършване на 6-месечна възраст на детето – когато мама наистина не трябва да се откъсва от детето – бащата или осиновителят могат да ползват вместо нея отпуск за остатъка до 410 дни (член 163, алинея 8 от Кодекса на труда). По този параграф и италианците, че и американците много имат да ни достигат. Така че, мъже, ставайте спокойно бащи у нас – имате страхотни шансове да прекарате с детето си уникалните месеци, в които то открива вселената. Но нека се върнем в Италия – ето какво се случи на 19 март:

Картичките с тези слогани и снимки на въвлечени татковци бяха официално разпространявани от 157 магазина COOP в цяла Тоскана, като във всеки от тях снимаха татковците и техните деца, дошли на пазар.

„Градината на бащите“ и „L’Alveare“ (Кошерът) организираха съвместно събитие, наречено „Празникът на куклите“ (Festa Dei Papaveri), което на италиански е игра на думи, защото освен като „кукли“ “Papa veri” може да се разбира и като „Истински бащи“. Благодарение на пространството, предоставено от „L’Alveare“ – женска организация, която дава пространство за съвместни дейности (вкл. група за бащи) – за най-малките и татковците им беше организиран концерт. Бащите взеха участие в различни фотографски проекти, а Оливие Малкор – един от основателите на „Градината на бащите“ – организира за по-големите деца и бащите им театрална лаборатория.

festa dei papaveri1

festa dei papaveri2

Седмица по-късно, отново в Рим, се проведе „Празникът на истинските бащи“, т.е. на куклите, съвместно от „L’Alveare” и Participarte (тетрална и криейтив работилница). Този път имаше барбекю, игри и клоуни, а също и фотографски проекти и, разбира се, театралната лаборатория.

festa dei papaveri_rome

Татковци и деца от Мантуа и Генуа също почетоха Деня на бащата с различни забавления.

Колегите правят кампанията напълно доброволно – и организатори, и участници, което показва, че идеята да насърчим бащите е достатъчно силна, за да доведе много семейства в своя подкрепа – което на практика е същото и у нас.

И накрая – малко внимание към нещо, което у нас със сигурност би се приело буквално на нож. Към „Градината на бащите“ съвсем скоро се е присъединила Асоциацията на гей родителите „Дъга“ (Associazione Genitori Rainbow), които са помогнали изключително много за успешната кампания. Което следва да ни напомни, че е напълно безсмислено и разрушително да се обвиняваме един друг за личните си пристрастия, различия, религии или сексуална ориентация – това е личен избор. Нека не забравяме, че всички сме в една лодка, независимо дали идеите ни как тя да върви напред са различни – това е ценност, а не препятствие. По-важното е каквито и да сме, да дадем предимство на израстването на децата в атмосфера на любов, разбиране и зачитане, защото няма по-добър начин да изградим добро бъдеще и за себе си, и за нашите деца.