Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Проект на годината 2015

project of the year

Връчване на годишните награди на Фондация „Лале“ за проект на годината на неправителствени организации в социалната сфера.

На 29.03, в литературен клуб „Перото“ в Националния дворец на културата, Фондация „Лале“ награди за 11-та поредна година едни от най-ценните и смислени социални проекти, осъществени в България от неправителствени организации през 2015 г. Фондация „Лале“ е част от обединението от 10 неправителствени организации, които осъществяват Национална кампания „Да бъдеш Баща“.

Авторитетното жури на конкурса отличи три проекта, които по традиция получиха равностойни награди, тъй като е изключително трудно да се избере между инициативи, които наистина помагат на хората в България. И директорът на Фондация „Лале“ госпожа Мария Петкова, и всички членове на журито подчертаха, че всички номинирани проекти заслужават наградата.

Нека видим трите наградени инициативи:

Детска къща – Фондация „За нашите Деца“

Преди Коледа през 2014 г. е направена първата копка на първата по рода си в България къща за деца, лишени от родителска грижа, която е алтернатива на социалните домове. Основната цел на Детската къща е да отдели децата в нужда от потискащата среда на социалните домове и да предотврати пагубното влияние, което оказват върху физическото и умственото им израстване. В къщата се настаняват бебета и малки деца изоставени от родителите си в първите седмици от своя живот. Докато децата чакат отговорните служители да решат съдбата им, те имат възможността да живеят с хора, които ги обичат, в един мечтан от всички дом, пълен с игри, топлота, приятели и близки.

Вижте повече за проекта тук.

Да не отхвърлим за втори път едно дете – Българска асоциация осиновени и осиновители

Целта на проекта е изграждането на общност от осиновители и осиновени, която помага на стотици хора да намерят мястото си, да се почувстват стойностни и да се препорят с тежки травми или обиди, които носят от години. Създадени са и работят групи за взаимопомощ на кандидат-осиновители, осиновители и осиновени хора, които взаимно се подкрепят и подпомагат; интернет форум, национален информационен ден за осиновяването и др. Асоциацията помага на осиновителите да живеят с мисълта, че са извършили естествен акт, водени от любов и желание за семейство, така че те и децата им да заяват гордо: „Да си осиновен е дар! Да осиновиш дете е щастие!“

Вижте повече за проекта тук.

Ракът на гърдата се лекува! – Център за защита на правата в здравеопазването

Идеята на проекта е да се реализират безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата на жени, които живеят в малки общини и отдалечени населени места и поради това имат затруднен достъп до специализирана медицинска помощ. Профилактични прегледи за рак на гърдата са включени в пакета от услуги на НЗОК, но тези услуги са практически недостъпни за жените от малки общини и населени места, отдалечени от големите болници. Преобладаващата част от това население живее в крайна бедност, поради което планирането на прегледи и изследвания, свързани с пътуване на значителни разстояния. Кампанията цели не само да се извършат безплатни прегледи, но и да се създадат нагласи у жените, че болестта е лечима, стига те самите да са активни в самонаблюдението и при най-малкото съмнение да търсят лекарска помощ.

До момента са прегледани над 13 000 жени (3 539 през 2015 г.),като всяка година прегледите са в различни общини в цялата страна.

От името на Национална кампания „Да бъдеш Баща“ поздравяваме екипите, които работят по всички наградени проекти, както и тези, които стоят зад всички номинирани инициативи. Бихме пожелали на всички колеги за в бъдеще да се учим да обединяваме усилията си и да се познаваме по-добре, за да можем наистина да помагаме там, където има нужда по най-добрия начин.

Тази година най-добрите проекти бяха определени от жури в състав Виолина Маринова, Председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК; Никола Добрев, Главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД; Н. Пр. Г-жа Аник Ван Калстър, Посланик на Кралство Белгия в България; Севда Шишманова, Програмен Директор на Българска Национална Телевизия, Манол Пейков, управител на Издателска къща „Жанет 45“ и Мирослав Боршош, Изпълнителен директор на НДК. Те обявиха и връчиха трите равностойни награди, специално изработени от проф. Георги Чапкънов.