Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

КОЙ СТОИ ЗАД ЧАСТ ОТ ПРЕКРАСНИТЕ СНИМКИ В КАМПАНИЯТА: ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ МИЛЕНА

Милена2Милена Гигова е фотографът, който предостави безвъзмездно част от своите снимки за целите на Национална кампания „Да бъдеш Баща“, както и снимката за корицата на Наръчника „Детската градина кани бащата“. Благодарим от сърце на Милена и нейния съпруг Боян за подкрепата и вярата в нашата кампания, както и на всички родители, които предоставиха своите кадри от семейни фотосесии с Милена!

 

 

 

 

Разкажи как започна да се занимаваш с фотография.

Милена: Страстта ми към фотографията се запали благодарение на моя баща. Спомням си как винаги на семейни пътувания носехме поне по 30 ленти и той само ни тормозеше „Застани тук, застани там“ :) Но сега много обичаме да седнем заедно и да гледаме някой албум – да се върнем към изживените тогава емоции, да се позабавляваме със забавни спомени и да прекараме време заедно. Заобичах фотографията, защото за мен тя е любов, емоции, съкровени спомени с любимите хора.

IMG_5088_eЛесно ли се снимат малки деца? Разкажи интересни и весели случки по време на фотосесиите.
Милена: Бих казала и да, и не. НЕ, защото, всъщност, малките деца се снимат най-трудно: те шават постоянно, трудно изпълняват команди и затова не можеш да ги накараш да позират; разсейват се от всичко и бързо губят търпение. ДА, защото децата са толкова чисти, свежи и любознателни, изпълнени с невероятно позитивна и зареждаща енергия. Забавни случки има доста, именно защото децата са непредвидими и импулсивни. В момента се сещам за една семейна фотосесия, която правих наскоро. Седят мама и татко на едно одеало, гледат обектива, бебо пред тях. Изведнъж гледам той се обърнал настрани и се кара на мечето, което сложихме до него. Беше много смешно. Все едно му казваше: „Хей, мечоо, аз съм бебето тук! Ти къде се буташ?“ :)

IMG_7478-1_eОтскоро си майка на Даниел и виждаме твоите прекрасни снимки с него и с баща му. Как възприема Даниел фотоапарата и снимането – естествен ли е или позира, криеш ли фототехниката от него, как реагира на снимките като ги гледа?
Милена: Даниел е много заинтригуван от обектива. С голямо усилие постигам усмихнати кадри, защото като види, че насочвам апарата към него и моментално придобива сериозен и изучаващ вид. Да, крия го от него, защото само като го види и никоя друга играчка не може да привлече обратно вниманието му. Цел номер едно става да го стигне :) За щастие до сега не е успявал, но пък веднъж, докато му правех обяд, се беше домогнал до лаптопа ми, който също му е безкрайно интересен. Някак си беше променил настройките на Фотошоп и беше затрил доста обработени кадри, които трябваше да правя наново. Но това ме научи да не оставям отворени незапаметени снимки, още по-малко на място по-ниско от един метър :) Даниел обича да гледа снимки – у дома имаме доста такива в рамки. Даже вече започна да познава основните герои на тях – най-вече тати.

IMG_7085_e

Обичаш да снимаш семейства и емоционално наситени моменти на нежност и обич. Сподели кое е най-трудното при улавянето на такива кадри.
Милена: Да, много точно описание – емоционално наситени моменти на нежност и обич. Точно това се стремя да улавям и увековечавам с фотографиите си. Най-трудно е да накараш хората пред обектива да те допуснат до онзи чисто интимен момент, който се стремим да запечатаме. За това не съм особен привърженик на позирането, а винаги казвам на хората, които снимам в един момент просто да забравят, че съм там, да забравят за обектива и да се фокусират само един върху друг, да общуват, да се забавляват. Винаги преди и по време на фотосесия се старая да ги предразположа да се отпуснат като скъся дистанцията и се опитам да ги разсмея :)

Снимала си по цял свят. Забелязала ли си много различно отношение и очевидно различни норми за снимането в местата, на които си била? Разкажи за семейните двойки, които снимаш в чужбина – твои познати и приятели ли са? Предлагаш ли на непознати да ги снимаш?
Милена: Професионално съм снимала само в България и година-две в САЩ (корпоративни събития и годежни фотосесии), а любителски – на доста места. Това, което ми е направило впечатление е, че в САЩ, например, хората са много по-отворени към това да си правят семейни и годежни фотосесии, и го правят често – с повод и без повод, но задължително за големите празници като Коледа, Св. Валентин, Великден и за рожденни дни. Тъй като много обичам картички, реших да взаимствам от американците и да предложа на клиентите си изготвяне на оригинални и уникални фотокартички за празниците. Вече тествах с моето семейство миналата година :) Получава се много лично и остава красив спомен за тези, на които се подаряват – баби, приятели, колеги. Всяка година хората се променят, семействата се разширяват, бебоците порастват, а с това и картичките стават още по-специални и уникални :) Много ми харесва тази традиция и нямам търпение да дойдат празниците тази година.
До сега не съм предлагала на непознати да ги снимам директно, но през страницата си във Фейсбук (а скоро ще бъде готов и моят личен сайт) де факто правя точно това :)

IMG_9882_eРазкажи за практиката ти на фотограф в момента – какво предлагаш на клиентите, лесно ли се навиват семействата за фотосесия, какви са най-честите предпочитания.
Милена: В момента снимам предимно семейни (в това число бременни и бебета/дечица), годежни и сватбени фтосесии. Освен самия процес на заснемане, предлагам на клиентите си и съдействие за избор на облекло и реквизити. Много обичам да творя и затова се е случвало и сама да измайсторя реквизити – голяма цифра 1 за първи рожден ден, банер с името на детенцето и др. За мен е много важно преди всяка сесия да работя с хората, които ми се доверяват да ги снимам, за да разбера какво очакват от сесията, да изберем подходящи тоалети и цветова гама, така че да се постигне координация на цветовете и една по-красива цялостна визия, както и да обсъдим място за снимките и идеи, които бихме могли да реализираме. Всички хора са различни и затова към всеки подхождам индивидуално.

Ти предостави на национална Кампания „Да бъдеш Баща“ някои от твоите фотографии за целите на посланията и визуализацията на материалите. Благодарим ти от сърце! С какво според теб тази кампания е важна за България и за бащите в нашата страна?
Милена: Радостна съм да съм част от кампанията „Да бъдеш Баща“. Поздравления за инициативата! Тя наистина е много важна за България на първо място, защото подкрепя здравото и пълноценно семейство. Кампанията е безценен източник на информация и спомага за повишаване на информираността относно редица теми, свързани с бащинството и семейството. А в България липсва точно достатъчна информираност, която е много важна за това един човек да се ангажира, да научи за предлагани услуги и да има база за сравнение за това как други бащи и семейства възприемат ролята на бащата, какво е да си родител и какво е семейството.

IMG_6493-art_e

С какво ще запомниш своя баща  – кое е най-ценното, което ти е дал?
Милена: Моят баща е много важна фигура за формиране на моята личност. Той винаги е бил модел на подражание и обект на възхищение от моя страна, заради старанието и търпението си да направи, заедно с мама, достойни хора от мен и брат ми. В моето семейство сме много близки и благодаря от сърце на родителите си, че порастнах в такова сплотено и щастливо семейство. За мен това е най-ценното, което са ми дали – щастлива и спокойна среда, изпълнена с огромна родителска обич, грижи, доверие и приятелство. Надявам се да мога да осигуря подобна среда и за своите деца.

От позицията на майка, какво за теб е Бащинството?
Милена: Бащинството за мен е емоционална и психическа подкрепа, участие, под една или друга форма, във всеки момент от живота на нашето момченце, да бъдем заедно в споделяне както на радостите, така и на напрегнатите моменти, свързани с отглеждането на едно дете.

Каква е разликата между БАЩА и ТАТКО?
Милена: Да бъдеш Татко е нежност, да бъдеш Баща е отговорност. За да бъдеш както единия, така и другия, е нужна обич.

 Ето и малка фотогалерия – снимки: MILENUITY PHOTOGRAPHY:

25_e

IMG_0524-bw_e

IMG_8477_e

IMG_8970_e

IMG_6507-beige frame_e

IMG_9781-1_e

IMG_4003_e