Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Пловдив – ОУ „Екзарх Антим I“ в Седмица на бащата

IMG_20181109_161900

 

Традиционно и през тази учебна година в училище „Екзарх Антим I“ – гр. Пловдив, се проведоха инициативи, посветени на Седмицата на бащата, като част от националната кампания „Да бъдеш баща“.

Ето и техният разказ:

Акцентът отново бе поставен върху важните за децата мъже. Мъжете се възползваха от възможността да се включат в различни дейности и да дадат добрия пример.

В организацията се включиха класните ръководители от начален етап: Антонина Христова, Нина Караиванова, Яна Паскалева, Борислав Ненчев, Петя Илиева, Златка Въцова, Галина Христова, както и ГЦОУД Наталия Букова и Любомира Иванова.

На 5 ноември първокласниците изработиха и подариха на своите бащи поздравителна картичка. Майките също се включиха и с децата написаха текста в картичката. Вечерта децата готвиха заедно със своите татковци. Всяко семейство изпрати снимки и рецепта на съвместно приготвеното ястие, което донесоха в училище за кулинарен конкурс. Тричленно жури подбра най – интересните и вкусни ястия, а всеки баща – шеф – готвач получи сертификат за участие.

В сряда, на I „в“ клас гостува господин Михаил Пъков. Той разказа на първокласниците за спортния риболов, за видовете риба в затворени водоеми и показа различни видове изкуствена стръв. Малките ученици се научиха и сами пробваха как се слага оловна глава, кукичка и стръв на въдица, а особен интерес предизвикаха рибите – канибали.

В четвъртък, гост на I „в“ клас бе господин Стоян Тодоров. Той разказа за интересно пътуване на семейството в Африка. Показа снимки, запечатали най-интересните моменти от него. Разказа за животните в Африка, за жителите там, за приключението в този континент. И двамата родители, гостували на класа в Седмица на Бащата, получиха приз „Баща за пример“, а всеки един баща на ученик от I „в“ клас получи послание под наслов „Всеки мъж може да има деца, но само истинският мъж може да бъде баща“.

По покана на бригаден генерал Димитър Петров на 09.11.2018 учениците от I „б“ и III „а“ клас посетиха Авиобаза Граф Игнатиево в с. Граф Игнатиево. Там започна тяхното приключение с презентация в „Синята стая“. Малчуганите имаха възможност да се докоснат до истински самолети и дори да се качат и снимат в тях, да видят как парашутисти спасяват хора в беда, а накрая да разгледат изложените в двора на Авиобазата стари самолети. Учениците бяха възхитени от героизма и постиженията на българите в авиацията. Много от тях пожелаха да станат полоти.

Във II „а“ клас гостува Николай Присадов – анестезиолог. Той разказа на децата за професията си и им показа как могат да поставят инжекции.

На 05.11.2018 година Станислав Иванов, баща на ученик от II „в“ клас, представи професията на полицая. В инициативата бе включена демонстрация на защитни средства, екипировка, средства за комуникация и запознаване с професията на охранителните органи. Второкласниците научиха за отговорностите на  униформените служители, които пазят реда и живота на хората. Срещата подари приятни емоции и позволи на деца и бащи да прекарат заедно време, което е едновременно полезно и удовлетворяващо.

На 6 ноември в IV „а“ клас за професията на полицая разказа г-н Гиньо Кьосев. Той представи пред учениците работата си, разясни задълженията. Позволи на най-ентусиазираните да сложат част от полицейската униформа, отговори на детските въпроси и напомни на аудиторията, че винаги могат да се обърнат за помощ и подкрепа към органите на реда.

На 7 ноември сред децата гостува г-н Марин Далемски, който бе отделил част от времето си, за да разкаже на четвъртокласниците за ползата от пчелите. Той показа как изглежда вътрешността на пчелните кошери, описа членовете на пчелното семейство, насочи вниманието на децата към здравословното хранене и значението на насекомите за биологичното равновесие на планетата. Сподели популярни практики за разпознаване на истинския мед. Посочи препоръки и важни правила, които е добре да бъдат спазвани от подрастващите, за да бъдат здрави и силни. Накрая всички опитаха от донесения от него мед.

Посланието на г-н Далемски допълни и разшири още един от гостите в IV „а“ клас, г-н Мирослав Марков, професионален фитнес-инструктор и персонален треньор. Децата, посрещнаха с нетърпение г-н Марков и изслушаха съветите и примерите, които той им даде във връзка с полезните и вредните храни и изграждането на здравословен хранителен режим. Акцент бе поставен и върху ролята на ежедневните физически занимания за поддържане на добрия тонус, както и върху превенцията на гръбначни заболявания, в резултат от неправилно хранене или лоша стойка на тялото. Не на последно място бе споделена и думичката „мотивация“, която е базисна за постигане на желаните стремежи.

За Седмицата на бащата в IV „б“ клас се отзоваха двама от родителите. На 7 ноември, гостува г-н Димитър Димитров, който сподели с учениците за своята професия, като консултант – продажби на товарни автомобили. Всички слушаха с интерес и задаваха въпроси. В четвъртък, 8 ноември, гост на класа бе г-н Манол Капитанов. Той разказа за професията, която упражнява – дистрибутор на резервни части за автомобили и за това, колко е важно всеки да получи навреме необходимите му резервни части.

Учениците от ГЦОУД 2-1 и техните родители също се включиха в инициативата Седмица на Бащата. На 9.11. 2018 г. се проведе турнир по футбол между бащи и ученици. Участниците се насладиха на вълнуващ двубой, завършил наравно.

В същия ден се състоя още един футболен мач в ГЦОУД 2-2.  Отбор от девет бащи игра срещу момичетата и момчетата от групата. Срещата завърши с победа на децата, което ги направи много щастливи.

Проведените занимания предизвикаха интерес, желание за включване на още родители за предстоящи събития, активност и от страна на майки и други представители на семействата.

Седмицата на бащата бе отразена и на сайта на училището – http://www.ekzarhantim1.com/novini

IMG-01766a08927f9b83a