Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Играта с татко е най-забавна!

maks i sin

 

За децата играта е основен начин за учене и общуване и най-приятното и ефективно средство за възпитание. Когато играе, детето усвоява по неусетен начин ценностите, правилата, културните норми на своето семейство и общество. През играта всички деца „репетират“ социални роли в живота – как да бъдат родители, приятели или добри професионалисти. Чрез играта децата могат да разбират и опознават по-добре своите емоции, да развиват способности как да ги владеят, както и да развиват умения за взимане на решения, да изграждат доверие и любознателност.

Каква е ролята на бащата в играта?

Активното участие в играта позволява на бащите да се свързват емоционално със своите деца, да разбират детските нужди, таланти и интереси, откривайки най-разнообразни начини за общуване с тях. Бащата има ключова роля при формирането на позитивно отношение към спорта, здравословния начин на живот и света като спокойно и безопасно място. Чрез личен пример и съвместни семейни занимания на открито бащата може да изгради нагласи и навици в детето към активен начин на живот и отговорно отношение към другите хора и природата.

Освен полезна играта с татко е и много забавна! Ето 3 отговора защо:

  • Татковците много се вживяват! 

Когато играят с децата, бащите влагат много емоции и актьорско майсторство и много по-лесно се „правят на маймуни“ от майките. А кое развива по-добре детското въображение от смешните и странни физиономии, от преправения глас, когато татко играе дракон …или фея, от издаването на смешни звуци и правенето на замък от кашон…

  • Игрите с татко са щури!

Татковците са по-смели в експериментирането с игри и дейности с децата и не се притесняват толкова, че детето може да падне или да се нарани. Всички сме виждали колко високо таткото подхвърля детето или го люлее и как волно тича и се търкаля с детето, особено ако наоколо няма притеснена майка или баба :)

Затова ако искате детето да се научи да се катери, да кара колело или ролери, или да се упражнява в падане и ставане – таткото е незаменим!

  • Бащите обичат джаджи, карти и компаси!

Бащите са много активни и сръчни по отношение на игри, свързани със сила, ловкост, пространствено ориентиране и занимания на открито, което ги прави безценни за изграждането на спортен дух и спортсменско поведение в децата. Кой друг, ако не таткото, ще научи детето как да се ориентира с компас, да разчита карти, да опъва палатка или да се катери на дърво?

Без да подценяваме мама, играта с татко е най-забавна!

Мариета Радулова
Психолог към Асоциация Родители,
част от Национална кампания „Да бъдеш Баща“

снимка: личен архив Макс Баклаян