Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Какво е да си баща мюсюлманин?

muslim

Какво е да си баща мюсюлманин? Доколко религията се отразява на начина, по който бащите мюсюлмани отглеждат децата си? Дали срещат уникални предизвикателства или са изправени пред същите трудности като всички други бащи? За да разберем, ще си поговорим с Фиаз Салиим – мюсюлманин и баща на 4 деца.

Фиаз живее близо до Глазгоу. Наскоро се е отказал от семейния бизнес, за да може да прекарва повече време с децата си. Сега работи във веригата  магазини Woolworths. Фиаз е женен за Рефана и имат 4 сина: Адам на 2 г., Хари -8 г., Амир на 12 г. и Харун на 16 години.

Разговаряхме с Фиаз за някои от особените предизвикателства, пред които той като мюсюлманин се изправя и начините, по които религията му формира неговото отношение към семемейството и бащинството.

Как това, че си мюсюлманин, се отразява на ролятя ти на баща?

Като мюсюлманин имам много отговорности. Имам 4 момчета на възраст между 2 и 16 години и трябва да бъда много стриктен спрямо това какво правят те и какво знаят. Обяснявам им от ранна възраст предписанията на Корана за това кое е правилно и кое е грешно – особено по отношение на какво можем да ядем и пием, както и на поведението им вкъщи, в училище и в обществото. Разбира се, майка им също разговаря с тях на тези теми, но това е главно мой дълг.

Образованието е много важно за нас. Опитвам се да им обясня това, особено на най-големия ми син. Аз напуснах колежа рано, за да работя в магазина на баща ми и винаги съм съжалявал за това. Мисля, че като мюсюлмани за нас е особено важно да бъдем добре образовани, за да можем да обясняваме исляма на другите хора и да им помогнем да видят религията ни в добра светлина.

Ти ли си глава на семейството?

Да, аз съм. Имам водеща роля в семейството, особено в отглеждането на децата. Имах магазин, но го оставих преди 7 месеца, за да мога да прекарвам повече време с момчетата. Управляването на магазин отнема цялото време на човек  – от сутрин до вечер – и не можех да съм с моето семейство. Чувствах, че е нужно да прекарвам повече качествено време в семейството и че синовете ми имат нужда от по-добър ролеви модел и от авторитетна фигура в живота си. Например днес те са във ваканция и са си вкъщи. Аз започвам работа чак в два и мога да съм вкъщи с тях, докато жена ми е навън. Прекарвам много време в разговори с децата и ги напътствам по най-добрия начин, по който мога.

Има ли нещо определено, на което учиш момчетата и което вероятно другите бащи не правят?

Всяка вечер имаме определено време за молитва когато всички заедно четем от Корана. Би трябвало да се молим по 5 пъти на ден, но съм ограничил молитвите до една с цялото семейство.  Тове е време за семейството, нещо структурирано, което правим всеки ден и е хубаво за нас. Децата се учат как да се молят – обикновено давам на някое от по-големите момчета да четат молитвата и това ги кара да са отговорни. Понякога те не искат да се молят, знаете как са младежите – повече им се иска да гледат телевизия, но молитвата вечер заедно е важна, дори да е само за 5 или 10 минути.

Важно ли е за теб, че децата ти са мюсюлмани?

Да, много е важно. Виждал съм деца от мюсюлмански семейства, които са се отклонили от верния път. Те пак са мюсюлмани, но придобиват лоши навици – например пият алкохол и играят хазарт. Виждал съм сред тях хора, които наистина стигат дъното и съсипват не само своя живот, но и този на семействата си.

Затова се опитвам да съм сигурен, че синовете ми ще спазват ислямския морал. Всеки петък ги водя в джамия или на едно от нашите събирания. Това е и страхотен начин за тях да срещнат други хора и да се чувстват част от мюсюлманската общност.

Притеснява ли те начинът, по който биват представяни мюсюлманите в медиите в настоящия момент?

Да, наистина съм засегнат от това. Например след бомбените атентати в Лондон хората по улиците ме гледаха странно и понякога клиенти  са се ядосвали и са проявявали раздразнение за това, което се случи. Но ние също бяхме ядосани – тези терористи не бяха истински мюсюлмани, те просто използваха исляма като извинение за действията си. Опитвам се да обяснявам на не-мюсюлманите нашите вярвания и фактът, че ислямът е една спокойна, мирна и уважаваща религия.

Надявам се повечето хора разбират, че мнозинството от мюсюлманите мразят това, което терористите сториха. И това прави още по-важно за мен начинанието да напътствам моите синове в правия път, за да не се отклоняват или да правят неща, които карат хората да мислят лошо за исляма.

Това е преводна статия от http://www.dad.info/fatherhood/interviews/fiaz-muslim-dad

Снимка: http://www.dw.com/bg