Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

КОИ СМЕ НИЕ… ВЪВ И ИЗВЪН ИНТЕРНЕТ?

Ден на младежта в Перник, 12.08.2018

автор: Давид Кюранов, Асоциация Родители, координатор на Национална кампания „Да бъдеш Баща“

20180812_Banner_Pernik

Чували сме да казват, че Фейсбук е най-голямата платформа за самореклама в света. И там, и в другите социални мрежи, хората най-често се показваме такива, каквито искаме да ни виждат – силни, красиви, уверени, можещи и какво ли още не – в положителен аспект. Малко или много (всъщност – много), това, което показваме в социалните мрежи е отражение – понякога ограничено и криво – на това какво си мислим, какво очакваме от другите да харесат, какво харесваме в самите себе си.

Колегите ни от фондация П.У.Л.С. ни поканиха да се включим в Деня на младежта в Перник, който там отбелязват съвместно с община Перник и Общински младежки съвет – Перник вече от 10 години – време, достатъчно за едно дете да се роди и израсте до кандидат-тийнейджър. „Ние“ в случая бяхме екип на Националния център за безопасен интернет и Национална кампания „Да бъдеш Баща“– четирима млади (и не чак толкова) колеги от Асоциация Родители и фондация „Приложни изследвания и комуникации“, програма „Безопасен интернет“.

Решихме, че искаме да съберем 10-15 млади хора, с които да си поговорим за това как се представяме в интернет, защо и доколко това от мрежата съответства на реалния живот (от който, напомняме, интернет е само една част). Чудехме се ще ни се получи ли на такова събитие на открито да съберем такава група хора и да останем заедно около час, за да имаме време да си поговорим и да помислим заедно. По принцип такива идеи са подходящи за зали, тишина, концентрация, а не за паркове, хубаво време и още доста изкушения за занимания наоколо. Но се събрахме и останахме заедно. Значи има тийнейджъри (тия бесни тийнейджъри), на които се оказва, че им пука и се замислят – и за себе си, и за другите. Да не се окаже накрая, че на повечето млади хора изобщо в България им пука и се замислят.

Разделихме се на две малки групи. С едната обсъдихме как се представят момичетата в нета – какви искат да ги виждат другите, какви чувства показват, какво правят, какви сайтове и мрежи ползват. С другата група мислихме за същото, но за момчетата.

20180812_Discussion_Pernik

Накратко – момичетата искат да изглеждат  красиви в интернет. Показват: гримове, прически, тела, тоалети, обеци, диадеми и всякакви други аксесоари, купища дрехи (рокли, панталони, блузки), и, ако може, да са по-разголени, щото нали „Това харесват момчетата.“

Момчетата пък искат да са силни и уверени. Искат да покажат смелост (примерно, като висят някъде от високо), гордост, напереност даже.  И… лукс – снимки на коли, мотори, аксесоари. Демек – вижте ме, аз съм успял/успяващ мъж.

Казахме си и още много други интересни неща, но не можем всичко в една статия да разкажем.

После стана още по-интересно – запитахме се какво си представяме, когато мислим за мъжете и какво – за жените.

И ето на – някои основни спонтанни асоциации:

Мъже: сила, спорт, смелост, увереност, самохвалство, коли, грубост и др.

Жени: външен вид, суета, грижовност, елегантност и др.

Обаче – може ли една жена да бъде силна, смела, уверена, да шофира, даже да се самохвали, а понякога и да е груба? Може ами.

А един мъж може ли да е суетен, да му пука за външния вид, да иска да е елегантен и да проявява внимание и грижа? Охо, може. Я питайте жените.

Значи… Мъжете и жените сме различни биологично, но в живота всички можем (и правим) всичко – зависи какви хора сме, каква ни е ситуацията в живота, какъв личен избор правим.

Добре де, тогава, като в живота сме толкова многоцветни, защо аджеба в нета едните ще показваме, че сме хубави, а другите – че сме силни? И децата ни отговориха: „Защото така е прието.“ Попитахме ги какво ще стане, ако момчетата започнат да показват дрешки и прически – а момичетата – как карат с 200 и какви бицепси са избацали. „Ще им се подиграват“, беше отговорът.

И какво излиза? Че всички можем да бъдем, каквито си искаме, но трябва да внимаваме какво показваме на другите. Например в интернет – усещаме, че „някъде там“ има граници, и си ги спазваме. Или сами си ги налагаме. Защото ни е страх, че ще ни се подиграват. Демек сами си слагаме юздите, тревожим се, че ако се показваме по-открито какви сме, ще вземат да ни кажат: „Я па тоя, я па тая“.

Не е лошо човек да иска да показва, че е красив. Нито че е силен. Но само това ли сме? Изобщо не. Хората, и млади и стари, са толкова многостранни, че всеки, който понатрупа опит (и годинките са важни, ама опитът е по-важен, а понякога идва за по-малко годинки), разбира, че всеки човек е вселена. Която понякога е щастлива вселена, понякога – тъжна, гневна, уплашена.

Всеки има право да бъде такъв, какъвто е.“, казаха накрая децата. Да, имаме право. Но често сами си го отнемаме. Защото се оказва, че правата хич не са ни толкова гарантирани. И че ако не се борим за тях, и не си ги пазим, ще ни ги вземат. Можем да почнем от себе си – да не си ги отнемаме сами.

Тъй то.

Като послепис – накратко – „Да бъдеш Баща“ е кампания, която правим, защото вярваме, че добрата връзка между детето и важните за него мъже – биологични или не бащи, дядовци, вуйчовци, треньори – е ползо- и благо-творна и за децата, и за късметлиите, които полагат грижа и са си изградили добра връзка с тях. И това не е гола вяра – куп изследвания по света и у нас доказват, че и мъжете, и децата, са по-щастливи, здрави и успешни, ако се разбират добре. Между другото, в „добрата връзка“ няма ни бой, ни шамарчета. Боят РАЗгражда и детето, и този, който го прави. С бой нещата се чупят. А децата не са неща и не са за чупене.

Центърът за безопасен интернет се занимава с проблемите онлайн. И как да научим повече. И как да сърфираме по-ефективно. И как да не ни лъжат с тези прословути фейк нюз. Например, като ги проверяваме в други източници. Има и консултативна линия за деца – звъниш на тел. 124 123, и говориш с консултант, независимо дали искаш да си настроиш фейсбука така, че да ти е по-сигурен, или някой те изнудва, че ще пусне твои снимки, които не би искал всички да виждат. Не те питат как се казваш или къде живееш – предлагат ти решение. Ако се наложи, могат да подадат сигнал и на ГДБОП.

Не забравяйте – ако нещо онлайн ви тревожи – звъннете на 124 123. Ето и снимката от 12.08:

20180812_Safenet hands_Pernik