Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

MenCare Хърватия: Кампания „СуперТатко“ в Деня на бащата

Croatia-Fathers-Day-2016-07-banner

На 19 март MenCare Хърватия празнува Деня на бащата на главния площад в град Чаковец с дейности, които показват значението на ангажираното бащинство и равенството между половете.

Хърватската кампания се казва „СуперТатко“  и подчертава, че истинското равенство между половете може да се постигне само когато мъжете са ангажирани не като помощници, а като равностойни партньори в грижите за децата и в домакинската работа.

Екипът на MenCare Хърватия покани бащи и техните семейства да се снимат с послания, които описват ангажираното, справедливо и ненасилствено бащинство. Плакати и послания по целия площад казват как участието на бащите в родителските грижи може да подобри резултатите за майчиното и детското здраве; да допринесе за по-равностойни отношения между партньорите; и да намали домашното насилие.

В снимките бащите държат послания, които смятат, че най-добре ги представят тях самите като родители и партньори. Част от тези послания са: „Аз имам собствена кухненска престилка“; „Аз възпитавам с пример, а не чрез насилие“; „Аз съм експерт в гладенето“; „Аз не се срамувам да покажа нежност“; „Всеки ден сменям бебешки пелени“.

Croatia-Fathers-Day-2016-06

Croatia-Fathers-Day-2016-08
Също така децата получиха възможност да напишат собствено послание и споделят как те възприемат бащите си и какво означава за тях бащината обич и подкрепа.

Croatia-Fathers-Day-2016-09

 

Croatia-Fathers-Day-2016-04

Целта на екипа на MenCare Хърватия е да се повиши информираността на местната общност за текущата кампания „СуперТатко“, както и да промотира своите групови сесии с бащи, бъдещи бащи и техните партньори. С над 50 доброволци, участващи в кампанията и над 100 участика в сесиите, въздействието на кампанията върху местната общност е значително и продължава да расте.

Източник: http://men-care.org/2016/04/21/mencare-croatia-celebrates-fathers-day-promoting-involved-fatherhood-gender-equality/

В Хърватия Денят на бащата се чества според католическата традиция – на деня на св. Йосиф – 19 март. В повечето страни денят на бащата е светски празникк и се отбелязва през третата неделя от месец юни. Интересната история на Деня на бащата можете да прочетете ТУК.