Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Всяка неделя през януари – Ден на бащата в Музейко

Mesetz za nai-malkite (5)

 

От Национална кампания „Да бъдеш Баща“ се зарадвахме изключително много, когато научихме, че Музейко е решил да определи всяка неделя от месец януари за ден на бащата, като го отбелязва с билет на половин цена за всички татковци. Затова помолихме Музейко да ни разкаже малко повече за идеята си и за това какво си мисли за бащината грижа за децата. Вижте интервюто ни с Музейко:

Здравейте, бихте ли разказали малко повече за инициативата на Музейко „Януари – месец за най-малките“?

Детски научен център Музейко е пространство с над 130 образователни игри. Цялото съдържание на музея е сътворено с цел да вдъхнови децата за познание, откривателство и наука. През изминалата 2016 г. Музейко организира поредица от събития „Ден за най-малките“, които два пъти месечно, в рамките на един ден представят програма от специални занимания, посветени на децата на възраст между 0 и 5 г.

Като логично продължение на тази успешна инициатива, Музейко реши да подари първия месец на новата 2017 г. на всички най-мънички посетители и обяви януари като: „Месец за най-малките (0-5 г.)“. Всеки ден от седмицата е посветен на отделна тема, за която са предвидени специални активности. Вторник е Ден на цветовете, сряда – Ден на музиката, четвъртък – Ден на движението, петък – Ден на музите, събота – Ден на здравето, а неделя Музейко определи като Ден на татковците.

Всяка неделя от януари татковците ще могат да се забавляват с децата си в Музейко на половин цена. Тази идея много ни вдъхнови и зарадва, и ни е много интересно да ни разкажете как стигнахте до тази нея?

През изминалата година Музейко партнира на Асоциация „Родители“ по Национална кампания „Да бъдеш Баща“. Бяхме домакини на страхотната изложба, която показва колко важна е ролята на бащите в детското развитие. Тя премина с голям успех и имахме чудесни разговори с татковци, които доведоха своите деца.

Вдъхновихме се да направим още нещо в тази посока и идеята дойде естествено, когато мислехме за Месеца за най-малките. Отделихме на татковците неделя – деня, в който, надяваме се, на татковците им остава малко повече време. Всяка неделя в рамките на „Месец за най-малките“ татковците на дечицата от 0 до 5 г. заплащат половината от цената на билета за вход.  Родителите също се вълнуват, докато изпробват интерактивните игри със своите деца. Често виждаме бащите да участват наравно със самите малчугани, докато местят тухлички с крана в изложбата „Изследвай своя свят: Град“ или пък сортират руда в експозицията „Подземните тайнства“. Поощряваме възможността татковците да поиграят пълноценно с децата си, като отделяме специално време за тях и селектираме допълнителни дейности, в които могат да се включат заедно: спортни упражнения, строителна работилница и др.

Защо именно татковците? С какво смятате, че са важни мъжете за отглеждането на децата?

Научихме много от партньорството си с Асоциация Родители, както и от разговорите с бащите в Музейко. Имаме чудесни примери, но и такива, в които по една или друга причина бащите се нуждаят от повече подкрепа и окуражаване, за да изградят пълноценна връзка с децата си. Специалистите на Асоциация Родители, които често идват в Музейко, ни убедиха в ключовата роля на бащите за формирането на характер, навици и усещане за света. В същото време бащинството символизира и любвеобилност, грижа, нежност, деликатност.

Mesetz za nai-malkite (2)

В днешно време не всички деца имат възможност да живеят с биологичните си бащи по различни причини. От Национална кампания „Да бъдеш Баща“ смятаме, че за децата е много важен мъжкият модел, независимо дали значимият мъж за детето е баща му, дядо му, вуйчо му или друг мъж. Какво е Вашето мнение по този въпрос?

В Музейко имаме много примери, които ясно показват колко важна е ролята на мъжете за развитието на децата. Цяла група от страхотни мъже идват в Музейко, за да споделят с децата своите постижения в науката, спорта, изкуствата и да ги вдъхновят за откривателства. Нямаме никакво съмнение, че мъжкият пример, независимо дали идва от биологичния баща или не, е изключително важен.  Само един от множество аргументи са светналите очи и интереса на децата след срещите с Константин Кучев, Кирил Хинков, доц. Михаил Михайлов, д-р Тихомир Димитров и много други наши партньори, с които се гордеем .

Mesetz za nai-malkite (1)

А дали намалението за татковци е валидно не само за бащи, а и за други мъже, които се грижат за децата, напр. дядовци, вуйчовци, чичовци, батковци?

Татковците ще могат да влизат в Музейко на половин цена, а ако други мъже, които се грижат за децата, са учащи или пенсионери, за тях има фиксирани намаления на билетите за вход.

Коя инициатива бихте препоръчали на децата и татковците им?

Музейко подкрепя инициативи като Национална кампания „Да бъдеш Баща“. Щастливи сме, че имахме възможност цели два пъти събитието „Седмица на бащата“ да бъде част от нашата програма от специални дейности. Важно е да се популяризира значимостта на бащината роля и мъжкия пример като цяло за градивното развитие на децата.

Конкретно в Музейко препоръчваме да опитате спортния кът и изключително полезните занимания по Първа помощ за родители, които правим съвместно с FirstAid.bg.

Накрая, какво бихте казали на българските татковци и мъже, които се грижат за деца?

Убедени сме, че те сами знаят и усещат кое е правилно за връзката им с децата. За тях ще страхотно да прекарват качествено време с децата си. Музейко е едно от чудесните места за това и ще се радваме да ги видим заедно.