Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МИТОВЕ ЗА БАЩИТЕ

IMG_4062
Представата, че жените са по-добри родители, отколкото мъжете и че мъжете влизат в родителството с „побутване и мъка“, е изкована от от редица митове. Експертът Адриен Бърджес развенчава шестте най-разпространени мита за бащите…

Мит 1: Мъжете не искат деца толкова много колкото жените.

В по-ранна възраст мъжете наистина „изостават“ от жените в желанието си да имат деца – момичетата в юношеска възраст са по-склонни да проявяват интереса си към това да бъдат майки, отколкото момчетата – бащи. И това продължава до 30-те години. На 40 години обаче нещата се променят – мъжете започват да мислят, че да имат деца е наистина важно и изпитват същото желание, каквото и жените.
Може би мъжете са по-предпазливи с идеята за деца в по-ранна възраст, тъй като мислят повече за финансовите задължения, които трябва да поемат. И майките и татковците са склонни да смятат бащата като имащ по-голямата отговорност във финансовата подкрепа на семейството, дори в ситуациите когато майката докарва основните приходи.

Мит 2: Мъжете не са чувствителни на тема бебета.

Погрешно. Бащите могат да бъдат супер чувствителни спрямо бебетата си, точно както и майките:
• Сърцето на таткото се разтуптява също толкова бързо колкото и сърцето на майката, когато чуе бебешки плач.
• Бащите могат да разпознаят бебетата си със завързани очи само като докоснат ръцете им – след като са прекарали дори само един час гушкайки бебето.
• Когато бащите хранят детето си с бутилка, те го правят точно толкова внимателно, колкото и майките, и бебето изпива същото количество мляко, както и при майката.

11286539_970872766256728_906142037_o
Мит 3: Майките по природа се грижат по-добре за децата.

Грешно. И на двата пола им е еднакво трудно в началото. Но майките имат повече време да отделят на грижите за детето си, дори и преди да са го родили, като след това не спират да получават съветите и подкрепата на здравните професионалисти, семейството и приятели. Бащите от друга страна не отделят толкова време за развиването на уменията си за грижа за детето. Но те имат нужда именно от това време, защото е доказано, че когато татковците отделят същото количество време да се грижат за детето и получават същата подкрепа, както и майките, то стават също толкова добри в грижите.

Мит 4: Бащите нямат голяма роля за развитието на детето.

Грешно. Малките деца, които имат отдадени бащи, се справят отлично в детската градина и в училище, по-интелигентни са и имат по-малко поведенчески проблеми. Те завързват приятелства по-лесно и по-лесно улавят емоциите и чувствата на околните.
На по-късен етап от живота си, тези деца имат по-удовлетворителен любовен живот и по-добро психично здраве, не се въвличат в проблеми с властта. Всичко това важи както за момичетата, така и за момчетата. Ролята на бащата остава важна за детското развитие дори когато родителите са се разделили.

12239557_912876495449341_3930222520805144454_n
Мит 5: Бащите много по-рядко гледат децата си.

Погрешно. Според проучвания във Великобритания, дори когато работят по-дълго, бащите извършват ¼ от грижите за децата си в нормална работна седмица (около 2 часа на ден), много повече през уикендите и около 1/3 когато съпругата им работи.
Бащите във Великобритания се грижат осем пъти повече за децата си в сравнение с бащите им преди 30 години и разликата в труда, който влагат майките и бащите в грижата за децата намалява с всяка следваща година. А когато майката работи – кой е най-вероятният човек, който се грижи за децата? Детегледачката или дядото и бабата? Разбира се, че бащата.

Мит 6: Мъжете не могат да се справят с няколко задачи едновременно.

Погрешно. Изследванията показват, мъжете са също толкова добри в мултитаскинга, колкото и жените. След като като мениджър бащата може да се справи с хиляди задачи на работа, значи може да се справи с толкова и вкъщи. Няма нищо общо с биологичната предразположеност, както повечето смятат. По-вероятно е така, защото бащите са в подкрепяща роля спрямо майката или просто не са достатъчно уверени, че ще се справят и трябва повече да се фокусират върху задачата.

татко Кристиян и семейството му

Това е преводна статия от: https://www.dad.info/fatherhood/being-dad/the-biggest-myths-about-dads

Снимки: Национална кампания „Да бъдеш Баща“