Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Най-включените татковци по света

happy dad
Концепцията какво означава да си баща се е променила драстично през последните десетилетия. Съвременните бащи се очаква да играят много по-практична роля в грижата за децата, да сменят пелени, да стерилизират шишета и да ходят на консултации при педиатъра…Но какво означава „включен“ баща? Ще ви представим кратък преглед на различни проучвания и основни тенденции, представени от водещ експерт в областта на бащинството във Великобритания.

Какво означава „включен“ баща?
Изследователите на бащинството разделят включването на 3 области:

  • Ангажираност – директно взаимодействие между бащата и детето.
  • Присъствие – бащата не е директно ангажиран, но присъства – например: детето гледа телевизия докато бащата готви.
  • Отговорност – степента, в която бащата поема отговорност за неща като здравето на детето, образованието, дрехите и т.н.

Адриен Бърджес, автор на книгата Fatherhood Reclaimed: The Making of the Modern Father подчертава, че първата от тях – ангажираност, се е променила в най-значима степен:
„Пряката ангажираност на бащите с децата им се променя наистина драстично през последните 30 години. Тя не е само в това да бъдат глава на семейството, а в неща като смяна на пелените, хранене на децата или да ги вземат със себе си в парка или супермаркета.“

226__Dad_recipesЕдна от причините татковците да са много по-ангажирани с децата си е, че в днешни дни и двамата родители прилагат много по-практически подход към грижата за детето. Адриен отбелязва, че преди децата са били много по-малко наглеждани – играели са сами на улицата след училище и през уикендите, ходели са сами до близкото им училище още от малки. И двамата родители в наши дни прекарват много повече време в игра и наглеждане на децата, отколкота преди няколко десетилетия.

Друг голям фактор са работните условия за семействата в различните страни. Шведските бащи са най-ангажираните татковци в Европа, отчасти защото имат повече родителски отпуск, отколкото в другите страни. Но също така важен е и фактът, че бащите от северноевропейските страни, както и тези във Великобритания, са по-ангажирани поради липсата на разширено семейство, което да се включва в отглеждането на децата. В южноевропейските страни като Испания и Гърция основно майките, бабите, сестрите и лелите се включват много активно в грижата за децата.

Изследвания показват, че има огромно покачване на нивото на включване на бащите по света в грижата за децата.

В САЩ например времето, което бащите прекарват в дейности по грижа за децата, се увеличава повече от два пъти – от 2.6 часа седмично през 1965г. до 6.5 часа на седмица през 2000г. Включеността на бащите в Австралия също нараства много, особено времето на самостоятелна грижа за детето вкъщи.

Във Великобритания грижите на татковците за бебета и малки деца са се увеличили с 800% между 1975г. и 1997г, от 15 минути до 2 часа в рамките на обикновен работен ден. Бащите в семейства с двама родители правят средно 25% от дейностите, свързани с грижата за детето през седмицата и 30% през уикендите. Промяната нараства с бързи темпове. Между 2002г. и 2005г. процентът на бащите, работещи на по-гъвкаво работно време, за да прекарват повече време с бебето и детето, нараства от 11% на 31%.

Пигмеите от племето Ака

aka pygmei

Въпреки че включеността на бащите по цял свят расте, изостава далеч зад една определена група бащи – пигмеите Ака, които живеят в тропическите гори на африканско Конго и ЦАР. Те са шампиони по бащинско включване и се грижат за бебетата и децата си повече от бащите от всяко друго общество в света. Средно те носят бебетата или са в пряк физически контакт с тях през 47% от времето. Смята се, че те носят, гушкат или си играят с децата поне 5 пъти по-често от всички други бащи по света.

Пигмеите Ака дори се събират и пият палмово вино докато са гушнали бебетата си – техния еквивалент на мъжка вечер в кръчмата. Често бащите приспиват децата, почистват и преобличат бебетата, а ако майките не са наоколо – дори дават на бебетата да смучат зърната на гърдите им, за да се успокоят.

Една от причините за такава необикновена връзка е силно интимната връзка между съпругът и съпругата. През деня двойката е постоянно заедно – ловува заедно, приготвя храна и се социализира. Колкото повече време прекарват родителите заедно, толкова по-близки са бащите със своите бебета и деца.

Това поведение на бащите Ака е описано от антрополога Бари Хюлет, който провел 15-годишно изследване на племето. Хюлет наблюдавал, че колкото по-включващ се в грижите е бащата пигмей, толкова повече самият той иска да се включва. Той също така установява, че за разлика от татковците в западните общества, бащите от племето Ака не изявяват предпочитания към грижа за проходили или по-големи деца.

В традициите на пигмейското племе Ака мъжката и женската роля са практически взаимозаменяеми. Докато жените ловуват, мъжете се грижат за децата – и обратното. И това е парадоксално, коментира американският антрополог проф. Бари Хюлет. „Подобна гъвкавост е практически непозната дори в нашето общество. Бащите от племето ака поемат с охота ролите, заемани от майките, без каквито и да е колебания – и което е по-важно, без каквато и да е загуба на статус; няма никаква стигма в размяната на ролите.“

Бащите от племето Ака са кръстени „Най-добрите бащи в света“ от Института по Бащиство във Великобритания и са вдъхновение за всички нас.

Източник: http://www.dad.info/fatherhood/being-dad/the-world-s-most-involved-dads#sthash.0meGA9kl.dpuf
Снимки: http://www.fatherhoodinstitute.org/https://www.pinterest.com/pin/261279215858314351/