Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Седмица на Бащата в ОУ „Любен Каравелов“ – село Трудовец

За нас в ОУ „Л.Каравелов „- с. Трудовец е много важно активното включване на татковците в училищния живот и техния личен пример е много важен за нормалното израстване на децата.

Организирахме инициативата „Седмица на Бащата“ като започнахме с монтиране на пейки и кошчета за отпадъци в училищния двор с няколко татковци. Пейките бяха изработени от други родители като идеята за изработването им е инициирана преди началото на кампанията.

IMG_20141114_123140

 

IMG_20141114_122148

 

 

 

 

 

 

 

 

Няколко бащи се включиха във футболния мач татковци и деца.

На 20.11.2014 г. ни гостуваха Началникът на РСПБЗН г-н Васил Йошовски, инспектор Цветомир Милчев и младши инспектор Пламен Александров към РСПБЗН – Ботевград. На учениците от начален курс и прогимназия беше представена презентация на тема „Професията на пожарникаря”. Децата се осведомиха за рисковете и предизвикателствата на тази сложна и твърде отговорна професия. Интересно за всички бе да разберат оборудването на автомобила за противопожарна и аварийна безопасност, специалното облекло на пожарникаря и всички съоръжения, необходими за гасенето на пожар. Най-голяма атракция за учениците, обаче, беше демонстрацията на новата пожарна кола с противопожарната стълба, с помощта на която се стига до най-критичната точка. Всички имаха възможността да изпитат тръпката, издигайки се достатъчно високо със стълбата. А това наистина ще им остане незабравим спомен.

20141120_11061920141120_104400

 

 

 

 

 

 

 

 

Следващата среща на учениците от среден курс в Седмицата на бащата беше с д-р Красимир Стаменов – практикуващ ветеринарна медицина. Той сподели, че вече 20 години води борба за опазване здравето на животните и за тяхната профилактика, имайки пред вид факта, че много животински болести се предават на човека. Д-р Стаменов сподели, че за да бъдеш ветеринар, трябва преди всичко да обичаш животните, да не се гнусиш, да имаш и физическа сила, както и да боравиш с различeн вид техника. Децата научиха за съществуването на над 30 вида болести и 450 вида различни медикаменти. Интересен бе и разказът на д-р Стаменов за примамките, с които се прави профилактика на дивите животни – лисици, диви прасета и др.

 

С професията на учителя се запознаха най-големите в училището – седмокласниците. Техен гост бе г-н Николай Пеев – преподавател по история и география в ПМГ ”Акад. проф. д-р Асен Златаров” – Ботевград. Срещата премина в много задушевна атмосфера, за която в началото допринесе песента на Емил Димитров „Ако си дал”. Седмокласничката Василена прочете вълнуващо стихотворение, посветено на бащата. Г-н Пеев представи на учениците презентация за деня на бащата, който се чества от 1997 г. В презентацията бяха включени трогателни стихове на поетесата Пепа Николова за обичта и привързаността към бащата, както и за осъзнатата потребност и благодарност той да присъства в живота ни със своя пример като незаменим възпитателен фактор. Интересна бе беседата с учениците на тема ”Какво значи да си учител днес”. Г-н Пеев много умело вплете в разказа си предизвикателствата, с които е обвързано благородството на учителската професия. Той обясни на учениците, че учителят трябва да бъде добър педагог, психолог, помощник на учениците в усвояване на знанията, да е взискателен и строг, и в същото време да разбира децата, да бъде добър изследовател на детските характери. Изразена бе увереността, че образованието винаги ще върви напред, както и човечеството, че учителят ще заеме едно достойно място в нашето общество.

 

Интерес за учениците от начален курс представляваше срещата с инженер-конструктор Симеон Симеонов, чието хоби е делтапланеризмът. От презентираните две филмчета децата научиха интересни факти за вида, устройството и мощността на безмоторния и моторен парапланер, с помощта на които могат да се видят неописуемо красиви гледки. Г-н Симеонов отправи хубави послания към децата, като ги призова да следват мечтите си и да ги постигат, да бъдат трудолюбиви и информирани, за да успеят.

 

Така завърши една много емоционална и наситена със събития Седмица на Бащата в ОУ ”Любен Каравелов” – с. Трудовец.