Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Училище без страх 2017

Nikolay Liliev Stara Zagora

Снимка: XI ОУ "Николай Лилиев", гр. Стара Загора

 

За втора поредна година Национална кампания „Да бъдеш Баща“ и нейните партньори взеха участие в честването на Денят на розовата фланелка – последната сряда на февруари (тази година – 22.02), когато в света се отбелязва подкрепата срещу тормоза в училище.

Платформата „Ключ към училище без страх“, в която участват 9 български НПО, с водеща организация Фондация „Асоциация Анимус“, създаде инициативата „#Училище без страх“. Във Facebook събитието се включиха над 70 училища, които общо качиха над 733 снимки!

Допълнително тук специално искаме да отбележим участието на ОУ „Васил Левски“, кв. Горно Езерово в Бургас, ХІ ОУ „ Николай Лилиев“ в Стара Загора, ОУ „Димитър Матевски“в град Меричлери и ОУ „Христо Смирненски“ в село Радиево, община Димитровград. Колегите не са публикували своите снимки в събитието и затова за нас е важно да отбележим работата им.

OU Dimitar Matevski Merichleri

Снимка: ОУ "Димитър Матевски", гр. Меричлери

 

Хубаво е човек да види как децата образуват гигантско розово сърце с телата си в знак на протест срещу тормоза. Струва си и да помислим за това, че имаме шанса да помогнем на всяко дете да отива на училище без страх – като негови родители, учители и близки. Нека не си затваряме очите – децата често преживяват и участват в конфликтни ситуации и вероятно това няма как да бъде изличено. Можем обаче да намерим пътя към това да си говорим с тях за това, защото когато си сам, независимо дали причиняваш насилие, или си негова жертва, просто потъваш по-дълбоко в състоянието си. Нека не оставяме децата си сами в нещо толкова важно, в което можем да ги подкрепим.

OU Hristo Smirnenski Radievo

Снимка: ОУ "Христо Смирненски", с. Радиево