Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Повече мъже в детските градини

muj v DG

Карстен Рьотер, възпитател от Кьолн

И в началното училище, и в детската градина в Германия важи едно неписано правило: там работят предимно жени. Крайно време е обаче възпитателите мъже да станат повече, убедени са политиците. Как да бъде постигнато това?

 

 

Карстен Рьотер работи от пет седмици като възпитател в една детска градина в Кьолн. Истинско щастие за малките момиченца и момченца около него! „Аз самият забелязвам, че на децата им е много по-забавно с мен, отколкото с жените“, казва 40-годишният Карстен, който е завършил социална педагогика.

Той е висок 1,90 м и все още не е свикнал съвсем с новата обстановка – с малките столчета и масички, или пък с мивката, която му стига до коленете. Работата с децата обаче му доставя голямо удоволствие. Това лято той подал една-единствена молба за работа и тя тутакси била удовлетворена. Това показва, че мъже възпитатели се търсят спешно. В Германия засега те са само 3% от общия брой възпитатели, а според Европейския съюз те трябва да достигнат 20%.

Германия стартира кампания за популяризирането на професията възпитател сред мъжете като федералното министерство по въпросите на семейството обяви инициативата „Повече мъже в детските градини“. Правителството и европейските социални фондове предоставят за тази цел 13 милиона евро. Част от средствата са предназначени за реклами, които би трябвало да накарат младите мъже да се насочат към тази професия.

„Трябва да променим имиджа на професията“, казва Пабло Андре, който работи по реализацията на проекта. Неговото мнение се подкрепя и от професора по психология Холгер Брандес, който казва: „Най-големият проблем са стереотипите. Мнозина са убедени, че работата в детската градина просто не е за мъже.“ Има обаче и много други проблеми – например ниското заплащане и предразсъдъците спрямо мъжете, които искат да работят с малки деца. Всичко това отблъсква мнозина от професията. 33-годишният Бьорн Бройниг от Крефелд например, който е баща на три деца и в момента приключва обучението си като възпитател, многократно е разговарял с хора, които са убедени, че мъжете, работещи в детски градини, са педофили. „Тези предразсъдъци ме вбесяват. Не ми остава нищо друго, освен да им се противопоставя с добри примери, убеждаващи в противното.“

Някои критици пък твърдят, че в детските градини няма никаква нужда от мъже. На тях обаче бързо им бива отговорено с аргументи от рода на този: големят дял на жените възпитателки води дотам, че момченцата се развиват по-зле от момиченцата. Този въпрос обаче тепърва предстои да бъде подложен на по-подробно изследване, тъй като до момента броят на проучванията, отнасящи се до по-малкия брой мъже възпитатели в детските градини, е доста ограничен. Проф. Брандес провежда изследвания именно в тази сфера. Той се занимава с влиянието на пола на възпитателя върху децата. „С мъжете възпитатели в детските градини се осигурява многообразие. Децата определено имат нужда и полза от него“, констатира той. „При това не става дума за стереотипните ролеви примери, а просто за това, че има мъжко присъствие“, допълва професорът.

tati3

Статията е с автори Грета Хаман, Биляна Михайлова и източник: http://dw.com/p/19ufq

Снимки: начална снимка - http://dw.com/p/19ufq; в края на статията – Национална кампания „Да бъдеш Баща“