Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Представяме ви татко Боян Петров

P1160738Боян Петров е един от най-популярните алпинисти у нас. През 2014 година той успя да изкачи Канчендзьонга, Броуд пик и К2 за по-малко от 100 дни и стана 35-ят човек в света изкачил 3 осемхилядника под 100 дни. А изкачването на Броуд Пик и К2 само за 8 дни е световен рекорд. Тази година Боян стана първият българин, изкачил връх Манаслу (8163м). Респектиращ е фактът, че Боян прави своите изкачвания без кислородна маска.

Освен с алпинизъм Боян се занимава с много други неща професионално – зоолог е в БАН, пещерняк, изследовател в различни научни области: разпространение и екология на прилепите; пещери и пещерна фауна на България, Балканския полуостров и Китай; фауна на високите планини по света и други.

През 2014 и 2015 година Боян се включи активно в Седмица на бащата в 26 СОУ и представи пред ученици и гости света на алпинизма – подробности от своите изкачвания, необходимата подготовка, богат снимков и видео материал.

В това интервю ви представяме Боян Петров като БАЩА на Тея и Явор.

Тази Седмица на бащата е под надслов „Баща за пример“. Ти самият как би се описал – какъв баща си и какъв е примерът, който даваш на твоите деца и би искал те да последват?
Боян: Аз съм строг баща, който държи на дисциплината и отговорността. Строг съм, но с мярка и чувство за справедливост. Когато те са прави винаги им давам път.

Как прекарваш време с децата си, кои са любимите ви занимания заедно?
Боян: Дъщеря ми вече е почти на 18 години, така че с нея се занимавам доста по-рядко. Тя си е голям човек с нейна среда и интереси. С Явор, който е на 9г., правим неща, които са характерни за тази възраст – всякакви игри навън, решаване на задачи вкъщи, преходи в планината, въпроси и отговори по всякакви теми.

Кой е най-ценният „урок“, на който си научил твоите деца?
Боян: Животът непрекъснато ни вкарва в най-разнообразни ситуации и схеми. За всяка си има отделно решение, така че уроците са много. От тях искам да бъдат постоянни и до край да преследват целите, които си поставят. Искам да са твърди когато вземат решение, че ще правят нещо. Искам да поддържат тялото си във форма, така че да са здрави и да могат да ме следват по пътеките.

Как се отнасяш към твърдения от типа „Мъжете не плачат“, „Целуването и прегръщането на децата е за майките“ или „Жените да си гледат къщата и децата“?
Боян: Мисля, че вече нито едно от трите твърдения е актуално за времената, в които живеем. Целувките и прегръдките са задължителни. Мъжете трябва да поемат задачите, за които жената няма време или ѝ е трудно да ги прави. Плачът е индивидуален – или го можеш, или не. Аз не мога да плача.

За финал – как би довършил с една дума или фраза изречението „Да бъдеш баща е…“?
Боян: Да бъдеш баща е отговорност и съдба.

Boyan_with_Manaslu

Боян Петров на фона на връх Манаслу (8163м)                                                                                           снимка: личен архив

Повече за участието на Боян в Седмица на бащата 2015 в 26 СОУ и неговата презентация „От Княжево и Витоша до осемхилядниците на Хималаите“ можете да видите ТУК.

Благодарим на Боян за отделеното време и участието!
Пожелаваме му още много лични и географски Върхове и неговите целеустременост и упоритост да запалят желание и вдъхновение у децата и младите хора да следват примера му!