Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Представяме ви татко Боян

 

Представи се с няколко думи – откъде си, къде живееш, с какво се занимаваш, откога си баща.

IMG_2355 Боян: Казвам се Боян Гигов, роден съм в България, гр. Смолян, със семейството ми живеем в гр. София, отговарям за физическата и техническа сигурност на Банка, щастлив баща съм от 11 месеца :)

Как се появи семейството и детето при теб – планирано или не? 

Боян: Детето ни беше планирано.

Как си представяше бащинството преди появата на сина ти Даниел?

Боян: За мен тогава беше ясно: Прави това, което прави баща ти, или точно обратното в случай, че не одобряваш това, което е правел :) Когато се роди детето разбрах, че представата ми за бащинството е бедна и това ме накара да разбера колко много са дали от себе си родителите ми, за да стана съзнателен човек.

Опиши се накратко какъв баща си. Кажи няколко думи за Даниел.

Боян: Според мен отговорът на въпроса ще стане ясен, когато детето или децата ни с Милена станат зрели хора. Тогава можем да кажем как сме се справили като родители. За момента си мисля, че съм баща, който има още да учи. Даниел е страхотен, още на третия ден усетих в него характера му. Това беше много отрезвяващо изживяване за мен – на третия ден разбрах, че малкото беззащитно вързопче в ръцете ми е личност, която се развива и разчита на подкрепата ни.

Как би довършил изречението „Да бъдеш баща е…“?

Боян: Привилегия.

Коя е любимата ти игра от детството? Ще научиш ли детето на нея?

Боян: Приятели ме караха да измислям истории по ключови думи и да ги разказвам. Да, със сигурност ще му я предложа когато порасне малко – много е полезна за развиване на въображението.

Кои са любимите неща, които правиш заедно с Даниел – игра, спорт, хоби?

Боян: Засега имаме ограничени възможности, защото е малък и игрите ни с него са предимно насочени в това да развива моториката и уменията си да хваща и работи с предмети.

IMG_4062

Разкажи забавна случка с участието на детето?

Боян: :) Даниел трудно се храни когато не му хареса вкуса или когато реши, че не е гладен, въпреки режима, който му създаваме. Решихме когато си изяде всичко да му показваме празната купичка и да му казваме „браво“ („браво“-то е винаги съпроводено с ръкопляскане). Един ден се връщам от работа и Милена ми казва, че някъде по средата на храненето Даниел е взел да ръкопляска, явно показвайки че за него обядът е приключил успешно :) Иначе (сега вече) се забавлявам от един своеобразен рекорд, който поставихме с него – в началото, когато аз много бавно и старателно му сменях памперса, той успя да се наака два и да се изпишка три пъти…

С какво бащата е важен за детето? Според теб може ли някой да замести бащата?

Боян: Бащата е много важен типаж и е източник на подражание и пример. Когато се роди, детето притежава някакъв минимален набор от инстинкти, но когато става въпрос за социално поведение и умения майката и бащата са тези, които са основният източник на основополагаща информация за света. Да – може (някой да замести бащата), но освен в трагични случаи не би трябвало да се налага някой да го замества.

Какво си научил от твоя баща? Разкажи спомен, който се е запечатал в съзнанието ти.IMG_4498

Боян: От баща ми научих много неща … какво е да бъдеш мъж, как трябва да се отнасяш с една дама… смятам, че възпитанието ми е дело и на двамата ми родители, което сега оценявам като добра съвместна работа.

Кой е най-ценният „урок“, който си научил от твоето дете?

Боян: Най-добрите резултати се постигат с любов и смирение, независимо от тежките моменти, в които ще попаднеш. За мен всяко дете е сред най- добрите учители на родителите си.

Има ли важен „урок“, който искаш Даниел да научи и прилага в живота?

Боян: Да, човешката добрина и любовта между хората, безрезервната готовност да помогнеш с каквото можеш без да искаш отплата е верен път, по който не можеш да се загубиш.

Кои са нещата, на които един баща задължително трябва да научи сина си?

Боян: Благородство, кавалерство, мъжество и най-важното къде са границите на тези три неща. Имаше една мисъл: „Истинският джентълмен знае кога точно да престане да бъде джентълмен“.

Кои са предразсъдъците в българското общество за ролята на бащата, с които ти се сблъскваш? По какъв начин обществото трябва да подкрепя бащинството?

Боян: Чувал съм много неща, които смятам за отживелица или удобни клишета. По скоро бих споделил нещо, с което ме впечатли мой колега – във връзка с „участието“ на бащата дословно: „Ролята на мъжа в този момент (след раждането) е основно да помогне на жената да се съхрани като жена“. Той имаше предвид, че този момент е изключително труден за всяка жена – хормони, страх дали ще се справи – твърде много чувства и промени и ако не бъде подкрепена, жената може да се превърне в домакиня или просто майка, загубвайки част от себе си – нещо, което би повлияло на семейството по-късно.

Смяташ ли че има разлика между бащината и майчината любов и отношение към децата?

Боян: Не знам дали има – важното децата да я усещат любовта. Разбира се има моменти, в които детето има нужда конкретно от любовта и ласката на майка си (виждал съм го при Даниел – когато е много уплашен Милена може да го успокои с една прегръдка, а аз ще трябва да го гушна и да му говоря поне 5 мин. :))

Как се отнасяш към твърдения от типа „Мъжете не плачат“ или „Целуването и прегръщането на децата е за майките“?

Боян: Това са глупости.

Смяташ ли, че таткото е важно да присъства на раждането?

Боян: Аз лично смятам, че това е нито нужно, нито полезно за взаимоотношенията в двойката. От древни времена бащите са били извеждани от стаята и не мисля, че е било случайно.

Кое беше най-голямото предизвикателство в грижите за бебе Даниел през първите месеци?

Боян: Недоспиването и неувереността дали правим нещата правилно, което още повече засили чувството на изтощение. Но пък от един такъв момент ми е и един от най-свидните спомени: С Милена сме успели да нахраним Даниел и той е заспал по някое време през нощта, а ние прегърнати изтощено пием топъл чай с мед – най- хубавия чай в живота ми!

Има ли „мъжка“ и „женска“ работа при грижите за едно дете, според теб?

Боян: Това е въпрос, който двойката трябва да реши сама за себе си.

IMG_4463-1
Какво би казал на тези мъже, които се чудят дали да станат бащи или не?

Боян: Ако смятате, че сте с жената, с която искате да остареете и тя иска дете от Вас – нямате проблем! Толкова поколения неподготвени родители са се справяли преди с половината от вече наличната информация и възможности, че бъдете сигурни, че ще се справите. Имайте предвид обаче, че не познавам двойка, която да има дете и да не е минала през много тежък кризисен период, веднага след раждането на детето им. През този период връзката и любовта Ви ще бъдат изправени пред сериозно изпитание и всъщност това е една много добра възможност да опознаете човека до себе си. Наистина периодът е тежък, но все пак това е само момент, който преминава и само от двойката зависи колко време ще трае и как ще се отрази това на връзката им. Животът Ви ще се промени безвъзвратно, но гледката на най-чистата радост на детето Ви, когато ви види сутрин, когато се събуди или когато се приберете от работа, е безценна!

Важно ли е да има кампании в подкрепа на бащинството в България? Има ли според теб въпроси и теми, които е особено важно да бъдат застъпени и разисквани в обществото?

Боян: Семейното здраве е сериозен проблем навсякъде по света, според мен трябва да се говори и да се обърне внимание на различните проблеми в семейството и начините, по които да се преодолеят – децата трябва да израстват в стабилна и спокойна атмосфера.

И накрая – каква е разликата между „баща“ и „татко“?

Боян: :) Баща е длъжност, която заемаш след като ти се роди дете; татко е титла, която ти дават по заслуги :)

IMG_4307-logo

Снимки: MILENUITY PHOTOGRAPHY