Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Представяме ви татко Павлин

11287775_10207089135289551_1540073248_o

Представи се с няколко думи – откъде си, къде живееш, с какво се занимаваш, откога си баща и колко деца имаш?
Павлин: Казвам се Павлин Славов, родом съм горд русенец, но живея в Благоевград, където работя като учител на дисциплините от цикъл „Философия”. Баща съм на Славина, която е на осем години.

Опиши се накратко какъв баща си. Кажи няколко думи за детето си.
Павлин: Като баща смятам, че се справям прилично с грижата за дъщеря ми. От двама ни с майка й аз по-рядко се занимавам, може би защото дъщеря ми е ученичка в училище, в което майка й е училищният психолог. Т.е., моите контакти с нея са вечер и през уикенда. Иначе, тя е много прозорлива, интуитивна и на моменти плашещо-мъдро дете.

Как би довършил изречението „Да бъдеш баща е…“?

Павлин: Мисия…трудно в наше време….призвание…

Коя е любимата ти игра от детството?
Павлин: Много са, но може би „Алю-хальо” (с топка и въпроси от обща култура), „Народна топка” и др.

Кои са любимите неща, които правиш заедно със Славина – игра, спорт, хоби?
Павлин: Играем на думи, които трябва да римуваме…на Скрабъл…на „Играта Живот” (настолна игра)…свирим на пианото.

Разкажи забавна случка с участието на детето?                                                                                      Павлин: Твърде много са..но може би последната, най-прясната, е когато й взехме пиано. Докарахме го до дома си, тя вечерта се прибра с майка си, влезе в хола (където бяхме оставили пианото) и взе да търси вода, защото беше жадна. На няколко пъти погледът й мина през и покрай пианото, без да го забележи…докато в същото време с майка й филмирахме този момент и се спуквахме от смях какъв „слепок” е дъщеря ни… :)

С какво бащата е важен за детето? Според теб може ли някой да замести бащата като родител?      Павлин: Със сигурност не. Ролята на бащата е твърда- той е баща. Точка. Авторитет ли ще стои зад това, „лошото” ченге ли ще е – той трябва да е там, където трябва- в семейството. Защото бащата е баща само когато е В семейство. Иначе е или осеменител, или всичко в едно (в първия случай- без да има интерес от детето/децата си), а във втория- ако е сам (вдовец, разведен..)

Кой е най-ценният „урок“, който си научил от твоето дете до този момент?
Павлин: Че детето не трябва да се лъже. Никога. Ако има информация, която не е за неговите уши, му се обяснява, че има време. Но не се лъже.

Как се отнасяш към твърдения от типа „Мъжете не плачат“ или „Целуването и прегръщането на децата е за майките“?
Павлин: Не приемам такива ограничености. Мъжете могат (и плачат), и целуват децата си. Така показват, че са нормални хора, истински бащи…

Смяташ ли, че таткото е важно да присъства на раждането?                                                Павлин:  По-скоро е въпрос на традиция, интерес, суета. Аз не присъствах, и не бих присъствал. Таткото няма участие в раждането. Никакво.

Кое беше най-голямото предизвикателство в грижите за бебето през първите месеци?                     Павлин: Къпането. Мисия невъзможна. Бебетата сякаш нямат кости, като са голички- гънат се здраво и се опитват да ти се изплъзнат от ръцете.

Какво би казал на тези мъже, които се чудят дали да станат бащи или не?                                            Да не се маят. Че е хубаво…всъщност най-хубавото..и е несравнимо…

11281535_10207089135249550_717851231_o