Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Представяме ви татко Тургай

Тургай Ахм10995347_817485098335704_1651361706179656097_nедов е социален медиатор в „Клуб на нестопанските организации“, гр. Търговище

Тургай, как се чувстваш днес, наскоро се роди първото ти дете?
Тургай: Радостен съм и щастлив, чувствам се все едно съм нов човек…

…по какъв начин нов човек?
Тургай: Мисълта, че си създал живот, че от теб зависи как ще се развива този живот занапред, е много хубава, кара те да се чувстваш по нов начин, различен. Още е твърде рано, за да разбера напълно какво ми се случва, но съм много горд, че вече имам дъщеря, семейство. Вече има за какво да се живее, имам смисъл в живота.

Какво би разказал за своя баща, какво си научил от него?
Тургай: От него съм научил, че във всеки един аспект от живота, за всяка една работа трябва да има критерии. Научил съм се, че хората са различни и всеки се грижи за семейството си по различен начин. Баща ми има четири братя и нито едно от техните семейства не съвпада с другото. Всеки се е водил по мнението си и по своя начин. От него и обстановката във вкъщи съм научил какво е важно когато възпитаваш дете, как да обръщам внимание на детето. Разбира се, има неща, които бих направил по различен начин, но смятам, че на 90% ще следвам неговия начин и неговите препоръки за това как се гради семейство. Сега гледам да се водя по неговите напътствия, поговорки, мъдрости и традиции. Специално за поговорки и мъдрости по-скоро помня от дядо ми, той така говореше и възпитаваше. Това обаче, което е много силно, е усещането, че първият човек, първите хора, които откликват когато имам нужда от помощ, са баща ми и майка ми. Това, което имам от баща ми е любовта към спорта и по специално – футболът. Спомням си, че много ми помагаше и с ученето. Неговите любими предмети – история и география – неусетно се превърнаха и в мои любими предмети в училище. С него си говорихме по такива теми. На него му беше интересно да си припомни какво пише в учебниците – 5, 6, 7 клас. Виждаше ме как чета или пиша домашно и сядаше до мен да види за какво става дума. Покрай мен и той се запалваше и започвахме да си говорим. Казваше ми какво той си спомня и знае, аз му разказвах какво съм научил. Той ми е дал пример и за това, че е важно човек да е жертвоготовен щом става дума за семейството. Така реши да замине и да работи в чужбина, за да може да не сме лишени от нищо. Дори и сега е така, изчака да се роди малката, за да се успокои, че снахата и внучката са добре и всичко е под контрол. Едва тогава замина за чужбина. Принуден е да работи навън, защото знаеш, в България нещата не са толкова добре откъм заплати и предлагане на работа.

Ти спомена и напътствия – кое негово напътствие би следвал до края на живота си?
Тургай: Това да се стремя да бъда честен. Не казвам, че съм идеален, но се стремя да не мамя, да не лъжа, опитвам се доколкото мога да бъда честен.

Предстои ти път на порастване заедно с щерката, какъв баща би искал да бъдеш в нейните очи?
Тургай: Не искам да се срамува от мен. Че ще ме обича знам, защото и аз ще я обичам. Бих искал да има добър характер и да е много ученолюбива. В моята среда традициите са такива, че образованието не винаги се цени, а аз искам тя да цени образованието. Минали са няколко седмици от раждането, но аз вече имам мечти за това тя да учи. Пожелавам  ú да си намери таква работа, че да ú е приятно да я работи. Аз обичам да пътувам, работата ми е свързана с пътуване и движение и ми се ще и нейната да  ú позволи да пътува и да вижда свят. Нека да учи това, което желае, но да има добра професия, в която да я уважават. Иска ми се да бъде свободен човек и от мен специално ще получи тази свобода да избере накъде да тръгне и с какво да се занимава. В нашите традиции, но това не е традиция, а по-скоро манталитет – момичетата и момчетата се женят често прекалено млади. Това аз дори не мога да си го помисля. Това идва от манталитет и от това, че хората не са виждали свят, не знаят колко важно е образованието. Когато един човек е образован и е видял свят, видял е че има много начини да се развиваш, то тогава му се ще и той да се образова, да пътува и му се появяват други потребности. Аз имам сестра, която наскоро завърши средно образование и в момента иска да се развива, не иска да се жени толкова млада.

Какво означава името ти „Тургай“?
Тургай: Тургай е една мъничка птичка, която живее по полето, по нивите. Аз наскоро разбрах какво означава името ми и ми хареса. Птицата означава свобода, затова ми харесва и работата ми, тук се чувствам свободен да пътувам.

А имената на съпругата и на детето ти?
Тургай: Джейлан означава сърна, а на дъщеря ми името – Дериа – буквално означава „море“, „голяма вода“. Името на детето ми го избра сестра ми. Много ни хареса и тогава видяхме неговото значение. Тя самата е зодия риби и ни се стори подходящо и свързано.

Има ли мъжка и женска работа? Ще ти бъде интересно, сам мъж с две жени!
Тургай: Е, то има мъжка, има и женска работа, но аз не смятам да оставям жена ми сама с детето. Искам да  ú помагам и да съм с детето също, за да може тя да си има свое време и да се погрижи за нейните си неща. Не мисля да излизам и да не се прибирам 5 – 6 часа.

10006597_594168650667351_666726490_n