Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Приказните „бащи“

Освен че развиват въображението на детето, приказките ни учат да правим избор, защото показват до какъв резултат може да доведе едно или друго събитие в живота ни, а също и какви могат да бъдат отношенията ни с хората около нас. Вечната борба между доброто и злото в приказките не подминава и фигурата на бащата – и в народните приказки, и в класическите детски истории се откриват примери за добри и достойни бащи, но също и за такива, които оставят семейството си и децата си на произвола. Може да открием фигурите на слабохарактерни бащи, които зарязват децата си сами в тъмната и опасна гора в „Хензел и Гретел“, или такива, които сами поставят децата си в опасност заради горделивостта си във „Вилхелм Тел“. Може да открием фигурите и на свръхзагрижени бащи, които искат да предпазят децата си от всичко и всички и ги изолират от света като в „Спящата красавица“. Лошият пример за бащино поведение в приказките донякъде подпомага развитието на историята и обяснява попадането на приказните герои в ситуации, в които могат да разгърнат потенциала си въпреки отсъствието на татко и липсата на подкрепа от биологичния родител.

 
За щастие, дори в приказките децата могат да попаднат на човек, който да бъде като голям брат, баща или дядо за тях и да им даде нужната подкрепа в съдбовен момент, благодарение на което приказката да има хубав край. Всички знаем историите, за това няма да ги преразказваме, а ще посочим само примерите за безкористна бащина грижа към деца в беда. Защото дори и да не са биологични родители, почти всички мъже по света имат връзка с деца в ролята си на доведени бащи, братя, чичовци, дядовци, учители, наставници, треньори или просто приятели.

 
red hatВ приказката „Червената шапчица“ този, който е в най-критичния момент до момиченцето, е Ловецът. Той успява да се справи с лошия вълк и да извади невредими от търбуха му Шапчицата и баба ѝ.

 

 

 

Седемте джуджета приютяват Снежанка и се грижат да е далеч от лукавствата на злата Царица, страдат искрено за момичето когато е отровено с ябълката и са до нея и в най-щастливия ѝ момент – съживяването ѝ от прекрасния принц.

snow-white-seven-dwarfs8

 

 

 

 

 

 

Въпреки, че е само един котарак, Котаракът с чизми прави за своя млад стопанин това, което един истински баща би направил – съветва го и го напътства, дава му увереност, че ще успее в начинанията.

Édition_Curmer_(1843)_-_Le_Chat_botté_-_1В приказката на Джани Родари „Одеалото на войника“ човекът, който служел на фронта с покойния баща на малкия Дженаро, се грижи осиротялото момче да се научи да чете и да пише.
В историята на Астрид Линдгрен „Братята с лъвски сърца“, Йонатан помага на малкото си неизлечимо болно братче да победи страха си от смъртта, давайки му безценен личен пример за смелост – безценен, защото самият той е момче, което се бори с тъгата по загубеният си баща и собствения страх, че ще загуби брат си.

brothers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А вие сещате ли се за приказка, в която някой помага като баща на главния герой или героиня?