Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Щастлива седмица за много бащи и деца!

Приключи инициативата „Седмица на Бащата“, част от националната кампания„Да бъдеш Баща”

 

Между 17-23 ноември 2014 г. обединение от 10 неправителствени организации с опит в работата с деца, родители, образователни и социални институции, проведе успешно Седмица на бащата, част от национална кампания „Да бъдеш Баща“. Нейната цел e да се постави фокус върху ползите от активното участие на бащите (и важните за детето мъже) в живота на децата за създаване на семейна среда без насилие и за пълноценно развитие на детето.

Горди сме да кажем, че в инициативата взеха участие 40 училища и детски градини, 30 неправителствени организации, 15 държавни и културни институции и 15 клубове по интереси от цялата страна – София, Добрич, Стара Загора, Варна, Казанлък, Русе, Асеновград, Велико Търново, Бяла Слатина, Бургас, Търговище, Пазарджик, Пловдив, Козлодуй, Златоград, Любимец, Димитровград, Ямбол, Сливница, Хасково, Божурище, Свищов, Хисаря, с. Търнава, с. Литаково, с. Трудовец, с. Слатина, с. Баня, с. Иваново.

Кампанията бе широко отразена от общо 56 медии (телевизия, радио, вестници, онлайн медийни канали) с национално и регионално покритие, което е знак за важността на темата за бащинството и за силата на позитивни кампании да достигат до всяко кътче и да вдъхновяват хората от всички места на България.

По време на седмицата се реализираха разнообразни мероприятия – футболни турнири между бащи и деца; спортни игри; арт-ателиета; дискусии; ден на отворените врати в културни институции и клубове по интереси; уроци в училище, водени от татковците; демонстрации на полицаи, пожарникари и специалисти от гражданска защита. Инициативата подари безброй емоции, хубави преживявания и спомени на семействата, като позволи на деца и бащи да прекарат заедно време, което е едновременно полезно и удовлетворяващо.

Пловдив – Футболна среща по повод Седмицата на бащата се проведе в пловдивския район „Западен“. Мачът, в който едни срещу други се изправиха бащи и деца, бе спечелен от малчуганите от ОДЗ „Боряна“ след изпълнение на дузпи. Във футболната среща се включи и кметът на район „Западен“ Димитър Колев със своя син Николай.

Деца и бащи играят футбол

Деца и бащи играят футбол

Търговище – Татко-капитан на международен кораб изнесе урок за професията на моряка в класа на своя син – І СОУ „Свети Седмочисленици – гр. Търговище

Татко капитан разказва за професията на моряка

Татко капитан разказва за професията на моряка

Добрич – бащи и техните деца играха на разнообразни игри, организирани от фондация „Ръка за помощ“

Бащи и деца играят интересни игри

Бащи и деца играят интересни игри

София – На 22 ноември /събота/ от 10.00 до 16.00 ч. на паркинга пред Храм паметник „Александър Невски” стартира „Седмица на бащата”.Инициативата пред храма е организирана от Фондация „Лале“, с подкрепата на Столичната община. В инициативата са включени демонстрационно представяне на пожарна и полицейски коли пред деца и бащи с цел запознаване с професиите на пожарникар и полицай.

Демонстрации и беседи с пожарникари и полицаи

Демонстрации и беседи с пожарникари и полицаи

 

Като успешни практики сме публикували част от проведените инициативи и снимков материал, които можете да видите в секциите „За партньори“, „За родители“, „За учители“ и „За работещи с деца“.

Скъпи партньори от цялата страна, с организираните от вас дейности, вие допринесохте за създаването на повече възможности за позитивно участие на бащите в живота на децата и за една незабравима и щастлива седмица за бащи и деца, за което ви приветстваме и ви благодарим!

„Да бъдеш Баща” е част от международна кампания MenCare – a global fatherhood campaign, която се провежда в над 20 страни от 5 континента (http://men-care.org/). Целта на MenCare е да подкрепя мъжете в ролята им на грижовни, справедливи, отговорни и неагресивни родители и настойници с оглед на пълноценно развитие на децата. В България кампанията се реализира с подкрепата на OAK Foundation.

Партньори: Фондация „Асоциация Анимус“, „Български център за джендър изследвания“, Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“, Фондация „За Нашите Деца“, „Институт по социални дейности и практики“, Фондация „ЛАЛЕ“, „Национална мрежа за децата“, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Асоциация „Родители“ (основен координатор), „Център за изследване и политики за жените“.