Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

„да бъдеш баща“ – проект на годината 2014!

Асоциация Родители получи наградата на Фондация Лале за Проект на годината 2014 – за Кампания „Да бъдеш Баща“

 

IMG_2315

 

Десетите юбилейни награди Проект на Годината 2014 бяха обявени на вълнуваща публична церемония в Камерна зала България на 23 март 2015. Проект на годината е ежегоден конкурс за граждански организации, които през годината са изпълнявали проект за подобряване на условията, възможностите и качеството на живот на хората или на общността в дадено населено място, без разлика на размера и източника на финансирането, мястото на реализация, типа на дейностите или хората, които те обслужват.

Тази година най-добрите проекти бяха определени от жури в състав Виолина Маринова, Председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК; Никола Добрев, Главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД; Н. Пр. Г-жа Аник Ван Калстър, Посланик на Кралство Белгия в България; Севда Шишманова, Програмен Директор на Българска Национална Телевизия, Георги Господинов, писател и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Те обявиха и връчиха трите равностойни награди, специално изработени от проф. Георги Чапкънов.

 

Н. Пр. Аник Ван Калстър и Кирил Домусчиев говориха за и представиха „Национална кампания „Да бъдеш Баща“ на Асоциация Родители ипартньори. Г-жа Ван Калстър разказа за впечатленията си от жените и мъжете през първата година от престоя си в България до момента. „Не бива да забравяме, че понякога човек става част от малцинството, а друг път той е в групата на мнозинството. Но също така да си даваме сметка и за стереотипите. Проектът, за който говоря също касае стереотипите. Имало е хора, които са стигнали до извода, че мъжете също имат нужда от стимулиране и окуражаване и така се появява националната кампания „Да бъдеш Баща”. Група от 10 НПО, координирани от Асоциация „Родители”, започват една много широка кампания, за да стимулират и подкрепят бащите да започнат да играят важна роля в грижите за децата си. Това, което наистина е прекрасно в този проект е, че той има много широк обхват. Работи се както широко мащабно с медии, социални медии, различни събития, така и на микро ниво чрез преки контакти, създаване на групи, в които хората могат да разговарят, до обменят мнения и идеи. Това е един мащабен, амбициозен проект и аз му пожелавам успех!”

dido i domus4iev

 

Кирил Домусчиев сподели „Бях изключително приятно изненадан от Националната кампания „Да бъдеш Баща!” и с интерес прочетох цялата информация и материали за нея. Изненадах се от обхвата и постигнатото до момента. Аз също съм баща и през годините съм се замислял доколко съм полезен на моите деца и доколко необходимо време и внимание и усилия отделям за тяхното възпитание. Говорили сме си с мои колеги на тази тема и сме стигали общо взето до извода, че ние може да правим много повече и да им отделяме повече внимание. Защото децата, каквито ще възпитаме – това е и нашия принос към обществото. На нас ни трябват мотивирани млади хора. И нашата роля на бащи е да им помогнем те да бъдат такива. Благодаря за тази кампания и на всички, които са работили в нея. Моето послание към всички вас е „Не възпитавайте децата си, а възпитавайте самите себе си като родители!”

Деян Петров от Асоциация Родители разказа: „Нашата кампания наистина е широкообхватна. Благодаря на десетките хора, които се свързаха с нас и пожелаха да се включат в кампанията, след като бяха чули за нея. Това означава, че ние сме ги докоснали, развълнували – тяхното желание да направят всичко добро за децата. И това е всъщност „Да бъдеш Баща!” Един от плакатите гласи „Истинският мъж поставя детето на мястото му!” И мотото на кампанията ни би трябвало да бъде истинският човек поставя детето на мястото му – близко до сърцето. Благодаря за признанието!”. Елена Велинова от ДОИТ добави „Тази награда е една изключителна мотивация да продължаваме в същия дух – ангажирано, вдъхновено, защото само всички заедно – и мъже и жени можем да направим света едно по-хубаво място за всички.”

Повече за церемонията и за останалите наградени проекти можете да прочетете на страницата на Фондация „Лале“.

Obshta

Сърдечно благодарим за усилията и подкрепата на всички партньори от обединението в Кампанията, на прекрасния творчески екип, на медийните партньори и на хилядите наши съмишленици от детски градини, училища, организации и институции, с които осъществяваме събития и инициативи в подкрепа на бащинството!

НАГРАДАТА Е ПРИЗНАНИЕ ЗА ЕКИПА НА КАМПАНИЯТА И ЗА ВСИЧКИ ВАС!