Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

ПРОГРАМА НА ИНИЦИАТИВИТЕ ЗА ДЕНЯ НА БАЩАТА – 21 ЮНИ 2015

21 юни 2015 г.ДЕН НА БАЩАТА

Father day kartichka lice

Всяка година милиони хора в целия свят отбелязват Деня на бащата в третата неделя на месец юни. Независимо от културни, религиозни и социални различия, хората са обединени от желанието да отбележат важната роля, която бащата, дядото, вуйчото и всички значими за децата мъже от семейния кръг имат за тяхното пълноценно развитие. Участието на бащите (биологични, осиновители или с друга бащинска роля) в живота на децата им помага да имат по-добри приятелства, по-добри резултати в училище, по-пълноценни отношения с възрастните. Децата с ангажирани бащи са по-здрави, имат по-малко проблеми с поведението, са с по-малък риск да употребяват наркотици, да станат жертва на насилие или насилници, и най-важното – имат добро самочувствие и реализация в живота.

В „Ден на Бащата“ взимат участие над 30 организации, партньори в кампания „Да бъдеш Баща“ от цялата страна, които подкрепят активното включване на бащите (значимите за детето мъже) в грижите за деца чрез разнообразни дейности и инициативи. Две от инициативите в София предизвикват традиционно огромен интерес сред родителите:

  • Столична Дирекция Пожарна безопасност и защита на населението и Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) с подкрепата на Фондация Лале ще проведат демонстрация на пожарен автомобил и полицейски коли за бащи и деца. Децата ще имат възможност да разгледат на живо пожарна кола, полицейски джип, мотор и автомобил на 21 юни, неделя, от 11 до 16 часа на пл. „Александър Невски” пред Галерията за чуждестранно изкуство.
  • Столична библиотека с подкрепата на Фондация Лале организира тържество на 20 юни, събота, в 11 часа на паметника на баща и син Славейкови, където Христо Чешмеджиев, артист от Народен Театър „Иван Вазов“, ще изпълни стихотворението „Баща ми в мен“. Веднага след това деца и бащи са поканени на среща с български писатели и четене на стихове. До 14.30 часа Детско-юношеският отдел на библиотеката на пл. „Славейков” ще предостави безплатни читателски карти на родителите и децата, участвали в празника.

От тази година партньор на Кампания „Да бъдеш Баща“ стана и компания OMV, която с подкрепата на Асоциация Родители организира в над 200 бензиностанции в цялата страна специални изненади и подаръци за татковците и техните деца. На екраните в бензиностанциите пътуващите могат да се запознаят с основните послания на Кампанията.

 

ПРОГРАМА ДЕН НА БАЩАТА 2015

Father day kartichka grub