България отбелязва международния Ден за безопасен интернет на 8 февруари
Стартира кампанията „Дни на медийна грамотност“

На 8 февруари 2022 г. над 140 държави от всички континенти, включително и България, ще отбележат за 19-и път международния Ден за безопасен интернет – ден, в който да направим равносметка какво сме постигнали и дали е достатъчно, за да осигурим по-безопасно ползване на интернет от децата. Националният център за безопасен интернет (safenet.bg), в партньорство с Коалиция за медийна грамотност (gramoten.li), ще отбележим Деня с онлайн събитие на 8 февруари (вторник), от 10:00 ч., което ще се излъчва пряко на страницата на Националния център за безопасен интернет във Фейсбук: https://www.facebook.com/SafenetBG под мотото „Заедно за по-добър интернет!“.

 Основен двигател на съдържанието на събитието са членовете на Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет, които определиха три основни дискусионни панела: онлайн насилието, дезинформацията в интернет и онлайн игрите.

Експерти и представители на различни държавни институции, членовете на Обществения съвет към Центъра за безопасен интернет, както и младежи от различни младежки мрежи и организации ще вземат участие в дискусиите. Сред тях са Държавна агенция за закрила на детето и Съвета на децата към ДАЗД, УНИЦЕФ България, Национална мрежа за децата и Младежка мрежа „Мегафон“, Фондация ПУЛС, както и психолозите и популярната влогърка Мегсън. Основна цел на събитието е да се изведат конкретни изводи и насоки за ефективна превенция на насилието и дезинформацията в интернет към отговорните институции, към родителите, младежите и професионалистите, работещи с деца.

По традиция Денят за безопасен интернет ще постави началото на ежегодната кампания „Дни на медийната грамотност“, организирана от Коалицията за медийна грамотност. През 2022 г. тя се провежда за пети път и ще продължи до края на месец юни. Целта на кампанията е да популяризира значението на медийната грамотност за обществото ни. Тази година кампанията включва конкурс и обучения за учители “Медийна грамотност през моя предмет”, обявяване на резултати от национално проучване по медийна грамотност сред гимназистите, съвместно с Център за оценяване в предучилищното и училищното образование към Министерството на образованието и курсове за ментори по медийна грамотност в столични и регионални библиотеки и читалища. Повече за програмата на кампанията можете да намерите на https://gramoten.li/програма-2022 .В Деня за безопасен интернет започва и обща кампания с партньорски организации за Деня на розовата фланелка, посветена на превенция на насилието и тормоза в училище и онлайн.

За повече информация: Антоанета Василева, 0888 240 858


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *