Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Седмица на бащата в 120 ОУ „Г. С. Раковски“ – София

 

Децата от Подготвителна група се включиха в седмицата на бащата с две инициативи. Първата бе посещението на Димитър Илиев – републиканец, многократен медалист, автомобилен състезател. Той запозна децата с най-важните качества, които трябва да притежава човек, за да успее; поговориха и за опасностите по пътищата; затвърдиха правилата за безопасно движение; децата получиха подарък – материали със съвети за безопасно движение. Втората инициатива бе посещението на Кирил Харалампиев – състезател в първия сезон на „Сървайвър”. Разказа на децата за играта, показа свои снимки от участието си там, сподели опасностите, на които са изложени състезателите в игрите. Децата обогатиха представите си за животинския и растителен свят, за разнообразието от умения, които хората трябва да притежават, за да оцелеят в трудни условия.
Класен ръководител: Марияна Касабова

 

1 а клас: Седмицата на бащата започна с инициативата „Да четем заедно”. Отзоваха се 9 татковци. Те четоха български народни приказки, френски приказки и заедно с децата формулираха поуки, коментираха ролите на героите и техните постъпки, съпоставяха ги със ситуации в тяхното ежедневие и поведение. Децата рисуваха илюстрации, които подариха на татковците. Родителите, които дойдоха, се очароваха от любознателната атмосфера, която са постигнали със своите приказки. Останаха и в други часове, за да наблюдават децата. Подариха им топки за футбол, баскетбол, волейбол.
Класен ръководител: Елена Николова

 

В часа по Домашен бит учениците от 1 б клас изработиха картичка за татко, а по Изобразително Изкуство нарисуваха любимата риза на тате. Децата бяха много ентусиазирани и работиха с много любов.
Класен ръководител: Марияна Енчева

 

1 в клас: Среща с Александър Йорданов – ядрен физик. Разказа на децата за радиацията. Използва анимационните герои Железния човек и Спайдърмен като примери за мутация и за въведение в темата. Показа на децата много снимки и материали за Мария Кюри и атомните реактори. Много подробно разказа за въздействието на радиацията върху околната среда. Заедно с децата изработихме табла от материалите, които разгледаха.
Втората инициатива бе свързана с портрета на тати. Децата нарисуваха как изглежда тати през техните очи. Ателието бе озаглавено „Рисувам теб”. Имаше много радост и настроение по време на работата.
Класен ръководител: Елена Кулина

 

В “ Седмица на Бащата “ в 1 г клас бяха проведени следните дейности:
1. В Час на класа – проведохме беседа на тема „Взаимоотношенията в семейството“ , “ Правата и отговорностите в семейството “ ;
2. Роден край – Моето семейство . Всеки ученик беше направил родословно дърво на своето семейство, с което запозна съучениците си. Обсъждахме какви са социалните роли на членовете на семейството, какви са правата и отговорностите на всеки член от семейството;
3. ДБТ – изработихме картичка за татко. Всеки ученик написа своите пожелания за татко си.
4. Родителите решиха да се включат със снимки, в които децата и татковците са прекарали заедно “ Седмица на Бащата “ . Децата разказаха къде са били и какво са правили заедно с татко и другите значими мъже в семейството.
Класен ръководител: Мирослава Гоцева

 

2 а клас – децата изработиха покани за своите бащи, с които ги приканиха за участие през седмицата.
Във вторник /18.11./, бащата на Калоян Грудков донесе изработената от него и сина му воденица. Материалите събирали заедно през лятото, а други са купили преди изработването. И ето – от клечки, картон, миди, камъни, бои и много старание, изработили масивната воденица. Всичке бяхме много впечатлени от направеното. Така за 4 дни с общи усилия се укрепва връзката баща-син и се създава красота.
Класен ръководител: Стефка Стефанова

120 melnica

 

2б клас- дни на професията на татко. Бащите представиха следните професии: автомонтьор /запознаване с различни инструменти и техники/; програмист; учител по история /как са възникнали училищата/; научен работник физик /презентация, опити/; застрахователен агент; архитект; продуцент /интересен филм за отбора на „Левски”/; дизайнер по предпечат – показа интересни материали и как се приготвят.
Класен ръководител: Юлия Георгиева

 

Децата от 3 а клас се включиха на 22.11.2014 в организирана среща с полицаи и пожарникари. Успяха да се качат в служебните коли, да включат сирените. Някои от тях пробваха екипите на пожарникарите. Запознаха се с техниката за наблюдение. Получиха информация за работат им.
Всички ученици в час на класа успяха да направят подарък за своя татко, като сгънаха оригама под формата на риза. Оцветиха я и допълниха с различни орнаменти.
Класен ръководител: Детелина Николова

 

3 б клас имаше посещение от двама родители. Единият представи своята професия на съдия-изпълнител. Другият беше микробиолог. Много лесно провокира интереса на децата към тази наука. Разказа им за бактериите, за това колко е важно да имат добра устна хигиена, разказа за туморните клетки. Децата задаваха много въпроси. Беше много интересна седмица.
Класен ръководител: Милена Арсова

 

3 в клас – в седмицата на бащата класът бе посетен от 6-ма родители. Петима бащи разказаха за своите професии и един за хобито си. Представени бяха следните професии:
1. Актьор;
2. Преподавател в Технически Университет;
3. Служител в Социалното Министерство / децата получиха подарък диск, в който има много интересни клипчета за превенция на риск на работното място, гледаха презентация и коментираха как се отразява стреса на работното място върху хората, какво е трудова дисциплина/;
4. Eдин от татковците разказа за своя ученически живот в 120 ОУ и показа свидетелството си за завършен клас, също и това на неговия баща от 1936 г.
5. Имахме и презентация от компютърен специалист, който представи бъдещо развитие на технологиите в близките 15-20 г. Децата бяха впечатлени от информацията.
6. Пътешественик – чрез своята презентация децата обиколиха заедно с него Австрия, Лондон, стигнаха до Мъртво море.                                                                                                                                         Класен ръководител: Диана Добрева

 

Седмица на бащата в III г клас
В седмицата на бащата се включиха четирима бащи и една майка на ученици от III г клас. Те разказаха на децата за своите професии (лекар, строителен инженер, програмист, художник, техник), донесоха изработени от тях предмети, отговаряха на въпроси на третокласниците.
Учениците посрещнаха инициативата с огромен интерес. Участваха активно, задаваха въпроси, споделяха впечатления. Особено горди и щастливи бяха децата, чиито родители се включиха в нашите часове. Те подариха на своите татковци малка книжка, събрала думи на обич и благодарност.
Класен ръководител: Севделина Белобрадова

 

„СЕДМИЦА НА БАЩАТА” В 4  г клас
Седмицата преди инициативата в часа на класа с учениците разговаряхме за ролята на БАЩАТА в техния живот. Разказите бяха в положителна насока, но винаги се намесваше и мама, като член на семейството. Учениците бяха поощрявани от моя страна, за това, че трябва така да се говори – за семейството.
Всяко дете сгъна настолна картичка Оригама – Риза за тате, с послание и покана за участие в училищния живот.
Четирима татковци и един батко разказваха за професиите си и за любимите си занимания като са били деца. Децата бяха много доволни от създалата се обстановка.
Няколко деца изготвиха проекти на тема „Моят ТАТКОспомен” и три огромни проекта на Слънчевата система.
В момента тече подготовка за Коледния базар в училището и децата споделиха, че биха направили нещо с тате или предават идеи, дадени от тате.
Всяко участие на татко и дете бяха отличени с човечета изплетени от госпожата.
Като учител на четвъртокласниците мога да кажа, че инициативата „Седмица на Бащата” бе ползотворна, емоционална и разтоварваща, както за децата, така и за родителите. Татковците за пореден път се убедиха, че децата им са в добри ръце и дори в разказите си винаги подчертаваха, че най-важната професия на този свят е учителската – вдъхновяваща и окриляваща. Насърчаваха децата да учат и да слушат своите учители.
Класен ръководител: Росица Георгиева

120 voden svyat

120 sl sma