Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Седмица на бащата в 26 соу „Йордан Йовков“ – София

Ще ви разкажем за две срещи между децата и бащи, организирани в Седмица на Бащата в 26 СОУ „Йордан Йовков“.

На 17 ноември водещ на часа на класа в 6 а бе бащата на Александър д-р Ивайло Дедов, който работи в секция „Биоразнообразие и екология на безгръбначните животни“ към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, БАН. Бащата на нашия ученик е автор на научни и научнопопулярни статии върху таксономията, фаунистиката и екологията на сухоземните охлюви. Ръководител на курс по охлювъдство към Лесотехническия университет и администратор на сайта „Удивителните мекотели!“ .

По време на срещата-разговор бащата разказа за чудесата в животинското царство при коремоногите; за железния охлюв; за охлюва, който може да фотосинтезира; за ритуалите на ухажване, а също така и за охлювите, които включват и биолуминесценцията към иначе богатия си набор от механизми за оцеляване.

В края на часа най-активните ученици получиха специални сувенири във вид на охлюв.

охлюв1

охлюв2

 

 

 

 

 

 

 

 

На 18 ноември се осъществи среща с Боян Петров, който през 2014 година демонстрира уникално постижение за българския алпинизъм – 3 х 8000 м . На 31 юли 2014 г. бащата на нашия ученик Явор Петров от 3 б клас става първият българин, изкачил един от най-непристъпните върхове на света – К2 /8611/- и то без кислородна маска! С това той поставя световен рекорд за най-кратко последователно изкачване на двата съседни осемхилядника в Каракорум, тъй като само 8 дни по-рано изкачва и Броуд Пик /8047 м/, отново без допълнителен кислород. Преди това на 20 май 2014 г. изкачва още един осемхилядник- Кандчендзьонга /8586 м/ в Непал.

В срещата с бащата-алпинист участваха около 100 деца от трети, четвърти и осми класове. След атрактивно представяне на неговата история за алпинистки подвизи през лятото на 2014 г., Боян Петров бе заобиколен от момичетата и момчетата и засипан с многобройни въпроси, на които той отговори с голямо удоволствие.

Татко Боян със сина си ЯворИ ние искаме...

 

 

 

 

 

 

От Княжево до К2