Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Сподели инициатива: седмица на бащата в ОУ „Н.Й.Вапцаров“ – Селановци

33-P1290540
Представяме ви инициативите през Седмица на бащата 2015, осъществени от децата, учителите и родителите на Основно училище „Н.Й.Вапцаров“, с. Селановци, общ. Оряхово

Подготовката:

  • За изработването на благодарствените картички в часа на класа се направиха „тренировъчни” текстове и рисунки. Посланията бяха изработени с помощта на класните ръководители. Директорът и психологът се запознаха с текстовете, за да направят анализ на посланията и при нужда да се планират последващи действия на психологична помощ при идентифицирана нужда.
  • Предварително бяха изпратени покани до родителите и институциите, с които училището е в традиционни партньорски отношения. На важни места в селото бяха поставени плакати с информация за предстоящите събития.
  • С бащите предварително обсъдихме как по атрактивен начин да представят професията си – снимки на работните места, работен екип, костюми, особености на професията. За Часа на класа беше изработен сценарий, бяха определени водещи, подготви се адекватна на текста презентация и се украси залата по подходящ начин.
  • Всички учители се включиха в подготовката на медали и грамоти за инициативните родители.

19-P1290349
Дейност 1: Инициатива „Подарявам ти с обич”

Изработените от учениците благодарствени картички до всички родители бяха фотографирани без и със авторите им. Учениците сами връчиха поздрава в навечерието на седмицата на бащата.

Дейност 2: Час на класа на I и V клас „Татко, искам да стана като теб!” на 11.11.2015г. в столовата на ОУ”Н.Й.Вапцаров”
Целта на инициативата е представяне на професиите на бащите – отговорност, професионални задължения, специфични дейности, които изискват подготовка, прецизност, точност, знания и постоянна квалификация. Учениците станаха съпричастни с ежедневието на бащите. В тях откриха пример за подражание. Демонстрираната отговорност и съпричастност въздейства на емоционалната стабилност на децата, мотивира ги в избор на индивидуални занимания и бъдеща професия. Всяка от професиите беше представена по оригинален, различен начин. Слайдовете от съпътстващата презентация подкрепяха текста. Учениците имаха възможност и сами да се докоснат до част от „мъжките” професии. Особено се впечатлиха от разказа на пчеларя и опитаха резултата от неговия труд. Всички участници получиха грамота и медал за участие.

SAM_626716-P1290523

37-P1290544

34-P1290541

35-P1290542

Дейност 3: Волейболна среща „В един отбор с татко” на 12.11.2015г. в салона на ОУ”Н.Й.Вапцаров”.

В двата отбора бяха включени двойки «дете с възрастен». По-големият брой желаещи да се включат наложи да се «въртят» участниците, за да могат всички да станат част от събитието. Всички бащи участници получиха грамота и медал за участие.

101_3212

101_3186

Дейност 4: Татко в час.

Без предварително планиране един баща се включи в часа по история в 8 клас на тема „Българските ханове” на 12.11.2015 г. Присъствието му в часа впечатли и респектира осмокласниците.

Участниците

В изработването на поздравителни картички до значими възрастни мъже – участваха всички 172 ученици от училището със съдействието на всички 8 класни ръководители.
В часа на класа под надслов „Татко, искам да съм като теб” участваха 16 първокласници, 30 петокласници и 10 бащи, представящи професията си. Събитието е по сценарий и с непосредствената подготовка на класните ръководители на първи клас – Детелина Гергова и на пети клас – Даниела Кунчева
Във волейболната среща участваха 10 волейболисти от 5-8 клас и 10 бащи и батковци под ръководството на учителя по ФСТ – Илия Петров.
Гости на различните инициативи бяха майки на учениците, кмета на селото, представители на ОДЗ „Мир”, представители на читалище „Самообразование 1894”, двама координатори по проект „И аз мога…” към ЦОИДУЕМ и координатора за район Северозапад по проект „Всеки ученик ще бъде отличник” към Център АМАЛИПЕ.

12-P1290519

Обратна връзка
Бащите бяха доволни и горди да представят интересни случки от професионалния си живот, да демонстрират дейности, да включат децата в екипна работа, да ги поставят в ситуации за вземане на решения, изказване на мнение и изслушване на останалите. Учениците, чиито родители нямаха възможност да се включат, заявиха желание такива срещи да се организират отново, за да поканят своите „значими възрастни мъже”. В селото се предизвикаха положителни коментари и темите за бащинството и значимите възрастни мъже в живота на всеки човек в детството му бяха обсъждани през седмицата. Възникна идея в следваща среща бащи и други значими мъже да споделят мисли на тема „Казармата в живота на бъдещия мъж”.

Инициативите бяха отразени от радио Видин с интервю на директора и от вестник „Враца днес” с публикация.