Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Сподели инициатива: седмица на бащата в ОУ „Св. Климент Охридски“, Павликени

 

IMG_0877

В 3 а клас на ОУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Павликени, обл. Велико Търново,  с класен ръководител Нели Славчева и възпитател Емилия Великова,  се проведе Седмица на бащата 2015. Участие в кампанията взеха 17 родители и близки на деца от класа. В тази инициативани ни подкрепи ръководството на нашето училище с директор Красимира Георгиева.

Изготвихме обща покана до бащите на децата, с която ги запознахме с кампанията и  предстоящите дейности, в които да се включат.

9.11.2015г . Първи ден от Седмица на бащата.

Наш пръв гост беше психологът на училището г-жа Р. Велкова. Тя поговори с децата за целите на кампанията и за това, че в дейностите могат да се включват не само бащи, но и техни близки и значими мъже от  тяхното обкръжение. В Час на класа наши гости бяха двама татковци, които ни разказаха за своите интересни професии.Компютърен специалист – таткото на Станислав и таткото на Пламен, който е инжeнер селскостопански машини. Децата слушаха с интерес от компютърния специалист важни особености за неговата работа. Научиха се как да се пазят в интернет от непознати, вреден или полезен е компютърът и научиха значението на думата „хакер“.

DSCN6160

Голям интерес предизвика у тях появата на огромна селскостопанска машина в двора на училището. Таткото на Пламен работи във фирма за селскостопански машини. Той ни разказа за значението на селското стопанство и машините, които са нужни за обработване и прибиране на реколтата, а всички деца имаха възможността да се качат в модерния трактор. Накрая всички получиха подаръци от фирмата. Денят беше изпълнен с приятни емоции и преживявания.

10.11.2015  Вторият ден от Седмицата на бащата бе заплануван като  „Един ден музика- гостуване на баща музикант“.

Посетихме репетиционната зала на група NOIS, в която свири таткото на Мария. От него научихме много интересни неща за музиката и музикалните инструменти. Всеки имаше възможността да се докосне до китарата и дайрето. Насладихме се на изпълнението на Мария и татко й, а за довиждане изслушахме още едно негово изпълнение.

IMG_0916

Не всички татковци имат възможност да дойдат при нас. Ето защо ни посети свакото на Невена, който е пожарникар и дядото на Емилия – бивш учител, кмет и действащ председател на селскостопанска кооперация в с. Българене. От тях децата научиха много интересни неща:

IMG_0901

- за противопожарната безопасност, за ежедневието и рисковете, които крие работата на пожарникаря.

IMG_0906

за сбъднатата детска мечта да бъдеш учител, за отговорностите да ръководиш кооперация и неговото хоби да пише стихове.

11.11.2015  Ден трети от Седмицата на бащата.

Днес ни посети таткото на Алекс, който ни разказа за създаването на БДЖ и най-общо казано за професията на железничаря. Децата научиха за видовете длъжности в железопътния транспорт, но най-голям интерес предизвика у тях професията на ръководител движение. Запознаха се с видовете движения, с които той ръководи преминаването на влаковете през гарата. Беседваха с него за безопасността при пътуване с влак, видовете влакове и много други неща. Имаха възможност да се снимат с шапката и палката на ръководител движение.

IMG_0927

Посети ни и дядото на Боряна, който 40 години е работил като печатар. Децата получиха интересна информация за печатарската работа от миналото до сега. Имаха възможност да гледат през специални лупи. След вчерашния ден, през който чуха как се пишат „римувани думи“, разкази и приказки, днес разбраха как те се отпечатват.

IMG_0931

Отново имахме един изпълнен с интересни познания и дтрахотни емоции ден.

12.11.2015г.  Четвъртият ден от Седмицата на бащата бе заплануван като „Образователна екскурзия с татко“.

Посетихме вековния град Велико Търново, хълма Царевец и парка Света гора. Придружаваха ни таткото на Станислав, а автобусът бе шофиран от чичото на Калина. Тук се включиха и майките. Винаги с нас са майката на Лазаринчо и майката на Стефчо,  като медицинско лице. Децата се запознаха с важни исторически факти от историята на  Второто българско царство.

12238298_979516375421095_1776185583359523922_o

В  парка Света гора, чичото на Калина ни разказа за отговорностите на професията шофьор. След интересната беседа децата имаха възможност да се насладят на кътовете за игра в парка.

Инициативите: „Четем и рисуваме заедно с тати“, „ Готвим с тати за изненада на мама“ и „Запечатани спомени с тати – постер“ децата осъществиха вкъщи с помощта на своите бащи.

12240357_980006098705456_4546123797287463267_o

13.11.2015г. Седмицата на бащата беше финализирана с най-забавната изява – „Бързи, смели, сръчни“ в двора на училището.

Децата и техните татковци се състезаваха и забавляваха под бурните аплодисменти и подкрепа на своите майки и сестри. Всички участници получиха грамоти за участието си в Седмицата на бащата.

12232907_979985728707493_5381471692991668230_o

Измина една изпълнена с много емоции и обогатена с нови знания от различни области седмица за децата. Всички ние сме много въодушевени и заредени с положителни емоции. Децата вече имат идеи за следващата кампания. Нашият клас с нетърпение очаква да се включим отново в нея.

Публикация в местната преса за инициативата можете да прочетете ТУК.

Повече снимки от Седмицата на бащата можете да разгледате във Фейсбук профила на ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Павликени.

Благодарим на организаторите на Националната кампания „Да бъдеш Баща“ за чудесната идея да включим бащите в живота на своите деца, които забързани в своето ежедневие понякога остават на заден план. Ползата от активното включване на бащите в училищната общност е безспорна.