Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Седмица на бащата в ОУ „Васил Левски“, Бургас

ОУ „Васил Левски“ – училище в общността и общността в училището.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Посланикът на Национална кампания „Да бъдеш Баща“, ОУ „Васил Левски“ в град Бургас ни дава нагледен пример за това как можем да изведем Седмицата на бащата от рамките на училището, и да включим в нея целия квартал. Как се прави? С със старателна подготовка на материали и с работа заедно. Ето как:

На 09.11.2016г. и 10.11.2016г. учениците от І и V ЦДО под ръководството на техните учители раздаваха флаери и стикери в квартала – в кварталното читалище, магазини, закусвални, социална служба, на родители и жители на квартала.

Учениците от V ЦДО  изработиха постер – табло на 08.11.16 г. с мото „ Баща на място”, което поставиха в мултимедийната зала. С голям ентусиазъм се включиха всички ученици от групата. Всеки от тях написа на постера с какви качества техния баща е достоен да е „ Баща на място”. Определиха ги като умни, смели, добри, грижовни, мили, работливи, всеотдайни, щедри, готини, честни, справедливи и др. Със същото такова огромно желание те раздадоха постери из квартал Горно Езерово на 10.11.16 г. и популяризираха Националната кампания „ Да бъдеш баща”.

Класните ръководители запознаха учениците от НЕ и ПЕ с темата в Час на класа през седмицата, посветена на бащата.

С учениците от Vб клас бе проведен разговор по темата. Прожектиран беше клип и презентация за ролята на бащата в живота на детето. Обсъдени бяха начини за подготвяне на домашна изненада за татковците (рисунки и картички, изработени от децата, подготвяне на любим филм, ястие) за отбелязване в домашна обстановка.

На учениците от втори „а“ клас  беше изнесена кратка беседа за историята на празника, кога и как деня на бащата се отбелязва в другите страни. Използвани информационни материали от www. mencare.bg:  Любопитна история на деня на бащата и Промоционален видео клип на кампанията „Да бъдеш баща“. В часа на класа на учениците от ІІб клас бе представена презентация за Деня на бащата и материали за отговорния  и добър баща. През седмицата на бащата на учениците от IV в клас в час на класа беше разтълкувана петата божия заповед “Почитай баща си и майка си“ , с акцент върху ролята на бащата. Дискусия за моя баща и професията му , изработка на картички , рисунки , послания и постери. Целта на проведената дискусия е да подкрепим мъжете в ролята им на грижовни , справедливи , отговорни и неагресивни , за за подпомогне успешното развитие на децата и отношенията в семействата. Инициативата учениците от ІІІа клас реализираха по следния начин: във вторник в час по Изобразително изкуство децата направиха рисунки, като илюстрираха своите бащи. Част от рисунките участваха в училищна  изложба. В час по Български език и литература 7 деца, разказали за своите бащи, получиха сертификати «Най-добър татко», които да им връчат като се приберат у дома. Трима бащи на ученици от VIб клас бяха поканени, за да демонстрират бащинската си грижа към своите деца. Те приготвиха домашен кекс. Доказаха, че освен добри бащи са и отлични кулинари. За старанието си получиха грамота „Баща на място“. В часа на класа учениците от Vа, VІа,VІІа и VІІб клас коментираха значението на празника и разказаха какво обичат да правят заедно с бащите си.

По повод Седмицата на бащата пред учениците от ІІІб и ІVб клас  бе представена мултимедийна презентация, участваха във вътрешноучилищна изложба с участието и на двама бащи.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 11.11.2016г. от 13.30 ч. по повод Седмицата на бащата бе проведен открит урок по Домашен бит и техника във ІІб клас с участие на родители – бащи и майки на тема «Книгоразделител». Връчени бяха грамоти за най-сръчните татковци.

На 11.11.2016г. в мултимедийната зала на училището бяха организирани изложба и конкурс за детски рисунки, колажи, постери, картички «Баща на място»

В конкурс за най-оригинална картичка „Моето любимо място с татко“ участваха учениците от Іа, Іб и Ів класове, номинации: присъдени грамоти за І, ІІ и ІІІ място;

За постер – участници –учениците от І, ІІ, ІІІ, V ЦДО, ІІб, ІІІа, Vа, ІVв, VІІа, Іб, VІб, Vб клас   – номинации: І място – V ЦДО, ІІ място – І ЦДО и ІІІ място – ІVв клас.

За детска рисунка по темата – участници – ученици от ІІб, ІІІб, VІа клас, номинации: І място – ученик от VІа клас, ІІ място – ученичка от ІІІб клас и ІІІ място – ученичка от ІІб клас.