Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

„Мисия Татко“ – първата наистина практична българска книга от татко за татковци

псяясдх аьаащ

 

Представяме ви книгата „Мисия Татко“ през очите на един от нейните автори – Симеон Колев.

Представи се с няколко думи – откъде си, къде живееш, с какво се занимаваш?
Симеон: Аз съм Симеон Колев. Работя в БГ РАДИО, откакто съществува. Преди това съм работил в Радио Аура – Благоевград. И на двете места съм оставил и ума, и сърцето си. Иначе, съм роден през 1977. В София. Учил съм в руско училище, после в две квартални, после в Югозападния университет, после в НБУ. Много обичам БГ РАДИО, заради колегите си и духа им. Извън радиото съм по-скоро стеснителен и мълчалив. Мариана, Габи и Момо са моето семейство. Обичам Военния музей в София, Музейко, карам колело, чета исторически книги. Често пъти се придвижвам с градския транспорт. Обичам Америка, Благоевград, неочакваните подаръци, ЦСКА, дори и във В окръжна група, Питсбърг, самолетите, летищата, хубавите книжарници, хубавите интервюта, които дават умни хора, колекционерски играчки, списания и книги, които те провокират да ги цитираш, хотелите с хубави закуски и басейните с минерална вода.

simo1

Опиши се накратко какъв баща си.
Симеон: Баща с комбат панталони / широките панталони с джобове отстрани / във всеки смисъл на думата.

Наскоро излезе „Мисия Татко“ – първата наистина практична българска книга от татко за татковци, написана от теб в съавторство с Жюстин Томс. Как ти хрумна да я напишеш и защо се казва „Мисия Татко“?
Симеон: Ми не бях попадал на книга, която да е толкова практична. Повечето подобни книги са по-претенциозни, по-философски, често пъти ме дистанцират. Когато чета за родителството не очаквам да чета “Дипломацията” на Кисинджър, а „Мисия татко” на Жюстин и Симо.

Разкажи ни за написването на книгата и какви са отзивите от твоите слушатели, читатели, съмишленици и приятели?

Симеон: Ще цитирам приятелка във Фейсбук – Михаела. “Толкова искрено написана!! ….така леко четяема. Така ми харесва конкретиката, всичко е толкова ясно, примерите са абсолютната истина, опита и личния ти пример са подхранващи за всеки, имащ колебания по пътя на родителстването….даваш ясна представа как може всеки от нас да е сравнително читав родител тук и сега, с една стабилна ценностна система, с едно премерено подреждане на приоритетите, с повече мисъл, по-малко пари:-))) и огромна любов”.

Самата книга е пълна с препоръки и идеи, почерпени от твоя опит и поднесени леко и с невероятно чувство за хумор. Според теб, какво би накарало бъдещите и настоящи татковци (и родители като цяло) да я прочетат и какво ще открият в тези истории?
Симеон: Това, което би накарало бъдещите и настоящите татковци да си купят книгата е, че тя е пълна с препоръки и идеи, почерпени от личния опит, поднесени леко и с невероятно чувство за хумор. Не съм го казал аз. Вие го казахте.

Според теб, важно ли е да има книги на българския пазар, насочени специално към бащите и особено написани от български автори? Кои са важните теми, които биха били интересни за българските бащи и биха чели за тях?
Симеон: Книгите са важни, ключово важни, но не толква, за да те направят добър баща, колкото да те направят начетен и критичен човек. Ето това са качества, които си струва да култивираш у детето. Книгите дават отговори. Бащата също дава отговори. Как работи вселената, какво има под земята, защо са измрели диназоварите и защо германците са изгубили войната. Детето ще потърси отговорите на тези въпроси, най-вероятно от бащата, а той ще му ги даде, ако е чел. И то не, ако е чел справочници как се сменят памперси, а книги за динозаврите и за войната. Що се отнася до националността на авторите – напълно без значение е. Ако някой ти губи времето с празното си интелектуалничене, какво ти пука, българин ли е, индиец ли е? Ако ще да е Паоло Куелю – махам го. Обратното също е в сила.

Можем ли да очакваме още творчески вдъхновения в бъдеще – например друга книга в подкрепа на бащинството или родителството?
Симеон: Аз не съм писател. Мисля съвсем сериозно по въпроса за втора част на “Мисия татко”, но тя ще стане факт, само ако наистина има какво да се каже в нея. В момента мисля точно върху това.

Кои са предразсъдъците в българското общество за ролята на бащата, с които се сблъскваш? По какъв начин обществото трябва да подкрепя бащинството?
Симеон: Има един предразсъдък и той е, че таткото носи парите в семейството, а майката “върти” къщата и децата. Това е един ступор от преди 100 години. Познавам хора, които се срещат с министри, а след това се прибират вкъщи за да измият банята, след което отиват на родителска среща, докато половинката им изчисти останалото от къщата, а после заедно посрещат гостите си. Родителството трябва да учи. А да се научиш да бъдеш социално и делнично организиран и адаптивен е критично важно.

Тази година за пореден път си организатор на тържество в НВИМ по случай Деня на бащата през юни. Каква е твоята цел и мисия по отношение на честването на този ден и популяризирането му?
Симеон: Правим “Деня на бащата” с военния музей, защото можем и защото точно на този музей най-много му отива това събитие. Организираме го за 4-та поредна година, а есента, живот и здраве, ще организираме и още активности за татковци и деца. Военният музей са изключително кооперативни, модерни и иновативни. За “Деня на бащата” ангажираме над 40 партньора като тази година например SAAB ни докараха модел на изтребител Gripen от Чехия специално за събитието. Кое дете и кой татко нямама да се изкефи да види такова нещо, или да влезе в истински боен “Хамър” на армията, в бронирани джипове Мерцедес, в трактори, в камиони или просто в експонатите на музея !? “Денят на бащата” е чиста атракция и активност за бащи и деца. Всяка година идват по над 10 000 души за един ден и е много важно да се отбележи, че ние правим цялото това събитие без нито един договор и нито едно плащане. Само с ентусиазъм.

Важно ли е да има кампании в подкрепа на бащинството в България? 
Симеон: Всяка кампания, която обръща внимание на даден проблем и е направена хитро и запомнящо, си струва. В тази връзка Вашата кампания “Да бъдеш Баща” е супер!

И за финал – каква е разликата между БАЩА и ТАТКО?
Симеон: Баща е биологично понятие. Татко е всичко останало.

simo3

simo4