Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Среща на Боян Петров с ученици от 26 СОУ в Седмица на бащата

P1160710

Алпинистът Боян Петров се включи в инициативата Седмица на бащата в 26 СОУ „Йордан Йовков“, където учи синът му Явор. В своята презентация „От Княжево и Витоша до осемхилядниците на Хималаите“ пред ученици от 9 до 11 клас и гости на училището г-н Петров разказа интересни факти от подготовката за покоряване на върхове, любопитни истории от височинните лагери и самите изкачвания, показа много снимки.

Децата имаха възможността да гледат кратък авторски филм с моменти от подготовката и от различните експедиции, както и с кадри от самите изкачвания и от върховете. Интересно за децата бе да научат какви физически тестове се провеждат преди експедиции, какво е лиофилизирана храна и как я използват алпинистите, колко опасни могат да бъдат слизанията от върха и колко тежи алпинистката раница с цялата екипировка (15-16 кг.). Г-н Петров разказа и за работата си като зоолог в БАН и изследването на пещери и тяхната фауна – прилепи, буболечки.

P1160734
Голям интерес предизвика и алпинистката екипировка, която г-н Петров бе донесъл – всички имаха възможността да разгледат и пипнат пикел, клинове, котки, въжета, соларни батерии, да си сложат каска и да зададат въпроси за употребата на екипировката.

Децата имаха възможност да задават въпроси и научиха някои интересни и любопитни факти – например, че:

  • понякога се налага алпинистите да спят с каска поради опасността от падащи камъни;
  • алпийските гарги могат да са опасни, защото с клюновете си разпарят палатките и търсят храна;
  • хеликоптерите качват в лагерите само багаж, но не и хора поради разредения въздух и опасността от загуба на летателна мощност;
  • достигането на нормален пулс (а не ускорен) след няколкодневен престой във височинните лагери е знак, че организмът се е аклиматизирал и може да се предприеме изкачване;
  • ориентирането става с часовник –джипиес (GPS), чрез който се взима точното местоположение на лагера и когато се развали времето това е единственият начин да намериш палатката и да се върнеш в лагера.

Ученик попита г-н Петров дали някога се е отказвал преди върха и алпинистът сподели за такъв момент при изкачването си на Гашербрум-2. „През 2009 г. след като изкачих Гашербрум-1, шест дни по-късно бях на 50 метра от другия осемхилядник в района- Гашербрум-2. Не ми достигнаха тези 50 метра. Виждах върха пред мен. Стоях. Гледах го. Но не ги минах, защото до тях водеше един тънък ръб, по който, ако те духне вятъра, те отвява в Китай. Не се реших. Последното, което стоеше в паметта ми, е как всички, тръгнали по това било, са вързани с въже, а аз въже нямах.“ (цитат от http://www.geomedia.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE/item/4081-boyan-petrov-the-man-who-made-kangchenjunga-and-k2-bulgarian-peaks) С този пример алпинистът отправи послание към децата, че човек винаги трябва да разсъждава разумно и да цели успех, но не на всяка цена. Само когато е упорит и знае кога може да продължи и кога да се откаже, за да не заплати с живота си, човек ще постигне върхове и успехи.

IMG_9828IMG_9840

На финала г-н Петров се снима с учениците и раздаде картички и автографи. Инициативата бе отразена от БНТ2, чиито репортаж можете да видите ТУК.

Специално интервю с Боян Петров за Национална кампания „Да бъдеш Баща“ можете да прочетете ТУК.

IMG_9865