Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

излезе първият доклад за състоянието на бащите по света

State-of-the-Worlds-Fathers-Cover_web

 

На 16 юни 2015 година в седалището на ООН в Ню Йорк бе представен първият по рода си Доклад за състоянието на бащите по света, осигуряващ обща представа за ангажираността на мъжете в родителството и грижите за децата. В Доклада присъстват данни от България, както и част от визиите на Национална кампания „Да бъдеш Баща“.

Подготвен от глобалната кампания MenCare, Докладът има за цел да осигури данни за участието на мъжете в областите, свързани с родителство и грижа за деца. Разглеждат се четири въпроса, свързани с бащинството:

  • Неплатените грижи за деца вкъщи;
  • Сексуалното и репродуктивно здраве и права, майчинското и детското здравеопазване;
  • Участието на бащата в отглеждането на детето и насилието над деца и жени;
  • Детското развитие.

Докладът определя глобални насоки за включването на мъжете и момчетате в процеса на постигане на равенство между половете и положителни резултати в живота на жените, децата и самите мъже. Изготвянето на Доклада започна още през 2011 г. и стана възможно благодарение на редица партньори – Promundo, Спасете децата, Алианса MenEngage, Rutgers, Sonke Gender Justice и Глобалната инициатива Клинтън.

Челси Клинтън, която откри конференцията по представяне на Доклада, призова всички страни по целия свят, включително САЩ, да гарантират платен родителски отпуск както за майките, така и за бащите.
„Знаем, че повечето възможности за ангажирано включване на бащите в грижите за децата са добри не само за самите бащи и деца, но и за нашите икономики“, каза Челси. „И все пак, това не е само промяна в начина на мислене, която да позволи това да се случи, но е и промяна в политиките и практиките. Една от тези политики, за които се застъпваме в Доклада, е да се регламентира по-продължителен платен отпуск по бащинство. В почти всяка страна в света има платен отпуск по майчинство, за съжаление Съединените щати не е една от тях. САЩ са една от деветте страни, в които няма платен отпуск по майчинство за майки на новородени. Но само 92 страни имат платен отпуск по бащинство и в повечето той се измерва не в месеци, а в седмици.“

„Не подозирах, че една от големите радости на майчинството ще е да виждам как съпругът ми се превръща в баща“, продължи Челси, чиято дъщеричка Шарлот е на 8 месеца. „Благодарна съм за всеотдайността, подкрепата и любовта му и за всичко, което прави за дъщеря ни всеки ден“, добави тя.

chelsea clinton

 

„За бащите, за семействата, за общностите и за страните … положително ангажираните бащите са по-щастливи бащи. Ние знаем, че по-щастливите и по-здрави хора ще бъдат по-продуктивни в приноса за икономиките на страните си. Ние знаем, че когато бащите са по-ангажирани с децата, се създава повече време и място за жените да бъдат по-ангажирани с работа извън дома. Жените все още са от 2 до 10 пъти по-включени в грижи за отглеждането на децата и в домакинската работа, отколкото мъжете. Но ние знаем, че когато има по-голям баланс, това е по-добре за децата – стават по-уверени, че самите те могат да растат и да бъдат майки и бащи, които споделят отговорностите със своите партньори, но също така е добре и за икономиките на страните. „

Челси Клинтън завърши речта си с думите: „Трябва да защитим тези аргументи в световен мащаб, така че всички деца да имат възможността да растат с ангажирани и подкрепящи ги бащи, които ги вдъхновяват по пътя.“

Можете да свалите резюмето на Доклад за състоянието на бащите по света – на английски език

State-of-the-Worlds-Fathers_Executive-Summary_23June2015_web

Можете да свалите самият Доклад за състоянието на бащите по света – на английски език

State-of-the-Worlds-Fathers_23June2015